Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Wydarzenie „>>Bezpieczeństwo, Europo!<< Rola Komisji Kodeksu Żywności FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności a prezydencja Polski w UE” zostało objęte patronatem polskiej prezydencji w Radzie UE, a honorowy patronat sprawował minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.
Seminarium odbyło się w poniedziałek 17 stycznia 2025 r. w siedzibie GIJHARS w Warszawie. Celem wydarzenia było: przedstawienie młodzieży informacji na temat roli prezydencji państwa członkowskiego, poszerzenie ogólnej wiedzy o UE (akty prawne, procesy decyzyjne, organy i instytucje UE) oraz prezydencji w Radzie UE, przedstawienie wyzwań, korzyści i znaczenia dla Polski, zarówno samego przewodnictwa w Radzie UE, jak i w szerszej perspektywie - członkostwa Polski w UE.
Ponadto organizatorzy jako cel seminarium przyjęli: ogólną prezentację działalności IJHARS i jej zadań w zakresie współpracy międzynarodowej ze szczególnym uwzględnieniem aktywności na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, przybliżenie zadań, znaczenia i bieżących zasad standaryzacji Komisji Kodeksu Żywnościowego jako największej międzynarodowej organizacji na świecie zajmującej się tematyką żywności i handlu międzynarodowego produktami spożywczymi, prezentację najnowszych prac organizacji związanych z globalnymi wyzwaniami.
Seminarium miało na celu również omówienie roli GIJHARS podczas polskiego przewodnictwa w Radzie UE, w szczególności zadań wynikających z pełnienia funkcji instytucji wiodącej w Polsce dla Grupy Roboczej Rady UE ds. Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych oraz wzbudzenie zainteresowania młodzieży sprawami współpracy międzynarodowej w dziedzinie żywności i rolnictwa, uświadomienie młodych konsumentów o zakresie działalności administracji publicznej dedykowanej obszarowi bezpieczeństwa i jakości żywności, w tym kształtowanie norm o zasięgu europejskim i globalnym oraz zachęcenie do dalszego samodzielnego poszukiwania informacji w powyższym zakresie.
Uczniowie, którzy brali udział w seminarium, mieli również okazję sprawdzić swoją wiedzę na temat UE w interaktywnym quizie on-line.
Minister Stefan Krajewski przypomniał, że działania obecnej polskiej prezydencji skupiają się na siedmiu obszarach dotyczących bezpieczeństwa: zewnętrznego, wewnętrznego, żywnościowego, zdrowotnego, energetycznego, ekonomicznego i informacyjnego.
„Żywność, która do nas dociera, powinna być bezpieczna, a zależy to od tych wszystkich osób, które mają z nią kontakt na każdym etapie: od momentu zebrania jej z pola do momentu podania konsumentowi. Współpraca między ministerstwem a wieloma instytucjami jest niezwykle ważna, abyśmy mieli pewność, że żywność spełnia wszystkie normy. Ważne jest też to, że działamy w ramach Unii Europejskiej i wymieniamy się informacjami” - powiedział minister Krajewski.
Dodał, że Polska żywność znajduje odbiorców na całym świecie: „74 procent eksportu trafia na rynki europejskie, reszta do krajów trzecich. Czynimy ponadto starania, aby polska żywność trafiała na nowe rynki” - podkreślił minister Krajewski.
Dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, powiedział, że GIJHARS, z racji kompetencji do koordynowania współpracy Polski z wybranymi organizacjami międzynarodowymi, jest wiodącą instytucją w pracach Grupy Roboczej Rady Unii Europejskiej do spraw Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych.
„Jako prezydencja reprezentujemy całą UE na forum organizacji międzynarodowych, w przypadku GIJHARS jest to Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO” - podkreślił Rzodkiewicz.
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO jest największą międzyrządową organizacją zajmującą się tematyką żywości i handlu międzynarodowego produktami spożywczymi, która została utworzona w 1963 roku. Efektem jej prac jest tzw. Kodeks Żywnościowy, który jest zbiorem międzynarodowych norm, wytycznych i kodeksów praktyki w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia.
Po wystąpieniach ministrów Rzodkiewicza i Krajewskiego Agnieszka Sudoł, zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wyjaśniła młodzieży, jakie wyzwania, korzyści i znaczenie dla Polski wynikają z bieżącej prezydencji w Radzie UE oraz na jakich zasadach działają organy UE.
„Prezydencja dba o to, aby dochodzić w sprawach spornych do konsensusu, uwzględniając stanowiska wszystkich państw członkowskich” - zaznaczyła minister Sudoł.
Szczegółowo o aktywności IJHARS w zakresie współpracy międzynarodowej, w tym o działaniach na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego, mówiła Joanna Maryniak-Szpilarska z Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS.
„IHJARS dba, abyśmy mieli pewność, że kupujemy rzeczywiście to, co znajduje się w opakowaniu i zostało opisane na etykiecie. Walczymy z oszustami żywnościowymi i dbamy o konkurencyjność na rynku rolno-spożywczym” - podkreśliła Joanna Maryniak-Szpilarska.
W czasie pierwszego półrocza 2025 specjaliści GIJHARS będą przewodniczyć dziewięciu spotkaniom przedstawicieli państw członkowskich UE i ekspertów Komisji Europejskiej odbywających się w Brukseli. Będą one miały na celu przygotowanie państw członkowskich do reprezentowania interesów UE na forum światowego programu FAO/WHO do spraw norma dla żywności, którym jest Komisja Kodeksu Żywnościowego.
Zadaniem specjalistów GIJHARS będzie również udział w negocjacjach i koordynowanie dodatkowych uzgodnień państw UE podczas obrad komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO na całym świecie.
Praktyczne aspekty pracy Grupy Roboczej Rady UE do spraw Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych przedstawiła Marzena Chacińska, dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS. Dyrektor Chacińska podkreśliła koordynacyjny, a nie legislacyjny charakter grupy roboczej oraz jej specyfikę.
„Współpraca międzynarodowa ma to do siebie, że nie można jechać na posiedzenie ze sztywnym, zamkniętym stanowiskiem. Trzeba myśleć o tym, że są partnerzy, którzy mają inne stanowiska i warto być otwartym, w celu osiągnięcia porozumienia, aby w jego konsekwencji to konsument był chroniony, zadowolony, a żywność była oferowana na rynku zgodnie z zasadami uczciwych praktyk handlowych” - zaznaczyła Marzena Chacińska.
Podsumowując rolę IJHARS podczas polskiego przewodnictwa w Radzie UE, Marzena Chacińska podkreśliła, że specjaliści Inspekcji będą prowadzić prace dotyczące między innymi jakości świeżych owoców i warzyw, substancji dodatkowych do żywności, najwyższych dopuszczalnych pozostałości pestycydów w żywności, zanieczyszczeń w żywności oraz metod analiz i pobierania próbek.
Źródło informacji: PAP MediaRoom
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
POBIERZ WIDEO
Wideo do bezpłatnego wykorzystania w całości (bez prawa do edycji lub wykorzystania fragmentów)
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 20.02.2025, 09:23 |
Źródło informacji | PAP MediaRoom |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ