Newsletter

Polityka i społeczeństwo

Konferencja IJHARS: bezpieczeństwo żywności to jeden z priorytetów polskiej prezydencji w UE

20.02.2025, 09:23aktualizacja: 20.02.2025, 09:43

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Fot. PAP/P. Sierpiński (1)
Fot. PAP/P. Sierpiński (1)
Polskie rolnictwo i przetwórstwo żywności od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej przeszło olbrzymi skok rozwojowy, a wartość eksportu produktów rolno-spożywczych zwiększyła się dziesięciokrotnie: z 5,4 mld euro w 2004 roku do 54 mld euro w roku 2023 - powiedział Stefan Krajewski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gość honorowy seminarium polskiej prezydencji w radzie UE pt. „Bezpieczeństwo, Europo!”, zorganizowanego przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS). Wydarzenie było dedykowane uczniom szkół rolniczych, prowadzonych i nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wydarzenie „>>Bezpieczeństwo, Europo!<< Rola Komisji Kodeksu Żywności FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności a prezydencja Polski w UE” zostało objęte patronatem polskiej prezydencji w Radzie UE, a honorowy patronat sprawował minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.

Seminarium odbyło się w poniedziałek 17 stycznia 2025 r. w siedzibie GIJHARS w Warszawie. Celem wydarzenia było: przedstawienie młodzieży informacji na temat roli prezydencji państwa członkowskiego, poszerzenie ogólnej wiedzy o UE (akty prawne, procesy decyzyjne, organy i instytucje UE) oraz prezydencji w Radzie UE, przedstawienie wyzwań, korzyści i znaczenia dla Polski, zarówno samego przewodnictwa w Radzie UE, jak i w szerszej perspektywie - członkostwa Polski w UE.

Ponadto organizatorzy jako cel seminarium przyjęli: ogólną prezentację działalności IJHARS i jej zadań w zakresie współpracy międzynarodowej ze szczególnym uwzględnieniem aktywności na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, przybliżenie zadań, znaczenia i bieżących zasad standaryzacji Komisji Kodeksu Żywnościowego jako największej międzynarodowej organizacji na świecie zajmującej się tematyką żywności i handlu międzynarodowego produktami spożywczymi, prezentację najnowszych prac organizacji związanych z globalnymi wyzwaniami.

Seminarium miało na celu również omówienie roli GIJHARS podczas polskiego przewodnictwa w Radzie UE, w szczególności zadań wynikających z pełnienia funkcji instytucji wiodącej w Polsce dla Grupy Roboczej Rady UE ds. Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych oraz wzbudzenie zainteresowania młodzieży sprawami współpracy międzynarodowej w dziedzinie żywności i rolnictwa, uświadomienie młodych konsumentów o zakresie działalności administracji publicznej dedykowanej obszarowi bezpieczeństwa i jakości żywności, w tym kształtowanie norm o zasięgu europejskim i globalnym oraz zachęcenie do dalszego samodzielnego poszukiwania informacji w powyższym zakresie.

Uczniowie, którzy brali udział w seminarium, mieli również okazję sprawdzić swoją wiedzę na temat UE w interaktywnym quizie on-line.

Minister Stefan Krajewski przypomniał, że działania obecnej polskiej prezydencji skupiają się na siedmiu obszarach dotyczących bezpieczeństwa: zewnętrznego, wewnętrznego, żywnościowego, zdrowotnego, energetycznego, ekonomicznego i informacyjnego.

„Żywność, która do nas dociera, powinna być bezpieczna, a zależy to od tych wszystkich osób, które mają z nią kontakt na każdym etapie: od momentu zebrania jej z pola do momentu podania konsumentowi. Współpraca między ministerstwem a wieloma instytucjami jest niezwykle ważna, abyśmy mieli pewność, że żywność spełnia wszystkie normy. Ważne jest też to, że działamy w ramach Unii Europejskiej i wymieniamy się informacjami” - powiedział minister Krajewski.

Dodał, że Polska żywność znajduje odbiorców na całym świecie: „74 procent eksportu trafia na rynki europejskie, reszta do krajów trzecich. Czynimy ponadto starania, aby polska żywność trafiała na nowe rynki” - podkreślił minister Krajewski.

Dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, powiedział, że GIJHARS, z racji kompetencji do koordynowania współpracy Polski z wybranymi organizacjami międzynarodowymi, jest wiodącą instytucją w pracach Grupy Roboczej Rady Unii Europejskiej do spraw Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych.

„Jako prezydencja reprezentujemy całą UE na forum organizacji międzynarodowych, w przypadku GIJHARS jest to Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO” - podkreślił Rzodkiewicz.

Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO jest największą międzyrządową organizacją zajmującą się tematyką żywości i handlu międzynarodowego produktami spożywczymi, która została utworzona w 1963 roku. Efektem jej prac jest tzw. Kodeks Żywnościowy, który jest zbiorem międzynarodowych norm, wytycznych i kodeksów praktyki w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia.

Po wystąpieniach ministrów Rzodkiewicza i Krajewskiego Agnieszka Sudoł, zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wyjaśniła młodzieży, jakie wyzwania, korzyści i znaczenie dla Polski wynikają z bieżącej prezydencji w Radzie UE oraz na jakich zasadach działają organy UE.

„Prezydencja dba o to, aby dochodzić w sprawach spornych do konsensusu, uwzględniając stanowiska wszystkich państw członkowskich” - zaznaczyła minister Sudoł.

Szczegółowo o aktywności IJHARS w zakresie współpracy międzynarodowej, w tym o działaniach na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego, mówiła Joanna Maryniak-Szpilarska z Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS.

„IHJARS dba, abyśmy mieli pewność, że kupujemy rzeczywiście to, co znajduje się w opakowaniu i zostało opisane na etykiecie. Walczymy z oszustami żywnościowymi i dbamy o konkurencyjność na rynku rolno-spożywczym” - podkreśliła Joanna Maryniak-Szpilarska.

W czasie pierwszego półrocza 2025 specjaliści GIJHARS będą przewodniczyć dziewięciu spotkaniom przedstawicieli państw członkowskich UE i ekspertów Komisji Europejskiej odbywających się w Brukseli. Będą one miały na celu przygotowanie państw członkowskich do reprezentowania interesów UE na forum światowego programu FAO/WHO do spraw norma dla żywności, którym jest Komisja Kodeksu Żywnościowego.

Zadaniem specjalistów GIJHARS będzie również udział w negocjacjach i koordynowanie dodatkowych uzgodnień państw UE podczas obrad komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO na całym świecie.

Praktyczne aspekty pracy Grupy Roboczej Rady UE do spraw Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych przedstawiła Marzena Chacińska, dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS. Dyrektor Chacińska podkreśliła koordynacyjny, a nie legislacyjny charakter grupy roboczej oraz jej specyfikę.

„Współpraca międzynarodowa ma to do siebie, że nie można jechać na posiedzenie ze sztywnym, zamkniętym stanowiskiem. Trzeba myśleć o tym, że są partnerzy, którzy mają inne stanowiska i warto być otwartym, w celu osiągnięcia porozumienia, aby w jego konsekwencji to konsument był chroniony, zadowolony, a żywność była oferowana na rynku zgodnie z zasadami uczciwych praktyk handlowych” - zaznaczyła Marzena Chacińska.

Podsumowując rolę IJHARS podczas polskiego przewodnictwa w Radzie UE, Marzena Chacińska podkreśliła, że specjaliści Inspekcji będą prowadzić prace dotyczące między innymi jakości świeżych owoców i warzyw, substancji dodatkowych do żywności, najwyższych dopuszczalnych pozostałości pestycydów w żywności, zanieczyszczeń w żywności oraz metod analiz i pobierania próbek.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
POBIERZ WIDEO
Wideo do bezpłatnego wykorzystania w całości (bez prawa do edycji lub wykorzystania fragmentów)
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 20.02.2025, 09:23
Źródło informacji PAP MediaRoom
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ