Polityka i społeczeństwo

MF: Szacunkowe wykonanie budżetu państwa w okresie styczeń - maj 2021 r. (komunikat)

16.06.2021, 12:51aktualizacja: 16.06.2021, 13:58

- Ministerstwo Finansów informuje:

Szacunkowe wykonanie budżetu państwa w okresie styczeń – maj 2021 r. w stosunku do ustawy budżetowej na 2021 r. wyniosło:

dochody 181,5 mld zł, tj. 44,9%

wydatki 172,1 mld zł, tj. 35,4%

nadwyżka 9,4 mld zł

Dochody budżetu państwa w okresie styczeń – maj 2021 r.

W okresie styczeń - maj 2021 r. dochody budżetu państwa były wyższe o 24,4 mld zł w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego. Dochody podatkowe budżetu państwa były wyższe w stosunku do okresu styczeń – maj 2020 r. o ok. 26,7 mld zł.W stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego:

dochody z podatku VAT były wyższe o 26,6% r/r (tj. ok. 17,7 mld zł),

dochody z podatku PIT były wyższe o 22,7% r/r (tj. ok. 5,3 mld zł),

dochody z podatku CIT były wyższe o 3,7% r/r (tj. ok. 0,6 mld zł),

dochody z podatku akcyzowego i podatku od gier były wyższe o 5,6% r/r (tj. ok. 1,5 mld zł),

dochody z tytułu podatku od niektórych instytucji finansowych były wyższe o 10,6% r/r (tj. ok. 0,2 mld zł ).

W okresie styczeń – maj 2021 r. wykonanie dochodów niepodatkowych wyniosło ok. 18,3 mld zł i było niższe o ok. 2,3 mld zł (tj. 11,2%) w stosunku do wykonania w okresie styczeń - maj 2020 r.

Wydatki budżetu państwa w okresie styczeń – maj 2021 r.

Wykonanie wydatków budżetu państwa w okresie styczeń – maj 2021 r. wyniosło 172,1 mld zł, tj. 35,4 % planu. W stosunku do tego samego okresu roku 2020 (183,0 mld zł) wydatki budżetu państwa były niższe o 10,8 mld zł, tj. 5,9%.

Niższe wykonanie wydatków związane jest głównie z niższymi środkami przekazanymi do Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (mniej o ok. 11,9 mld zł) wynikającymi z bieżącego zapotrzebowania na finansowanie uzupełniające oraz na obsługę długu Skarbu Państwa (mniej o ok. 2,4 mld zł).Jednocześnie wykonanie wydatków z tytułu środków własnych Unii Europejskiej było wyższe o ok. 1,5 mld zł, co wynikało przede wszystkim ze wzrostu polskiej składki członkowskiej w wyniku Brexitu oraz wyższego poziomu budżetu UE, oraz wyższej wpłaty z tytułu opłat celnych. Dodatkowo w styczniu nastąpiła zapłata skutków korekt budżetu UE uchwalonych pod koniec 2020 r. (0,4 mld zł).

Ponadto wyższe wykonanie odnotowano w ramach części 46 – Zdrowie tj. więcej o ok. 2,6 mld zł, co wynika z przekazania dotacji podmiotowej dla Narodowego Funduszu Zdrowia oraz w ramach subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego tj. więcej o 1,6 mld zł.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ mmu/

Data publikacji 16.06.2021, 12:51