Polityka i społeczeństwo

MRPiT: Posiedzenie RDS pod przewodnictwem wicepremiera Jarosława Gowina z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego (komunikat)

19.11.2020, 16:20aktualizacja: 19.11.2020, 16:21

- MRPiT informuje:

Omówienie bieżącej sytuacji gospodarczej w kraju, planowane działania rządu dotyczące wsparcia dla pracowników i pracodawców w dobie pandemii COVID-19 oraz kwestia umowy społecznej – to tematy dzisiejszego posiedzenia Rady Dialogu Społecznego pod przewodnictwem wicepremiera, ministra rozwoju, pracy i technologii Jarosława Gowina. W spotkaniu uczestniczył także premier Mateusz Morawiecki, wiceszefowa MRPiT Olga Semeniuk oraz strona społeczna reprezentowana przez związki zawodowe i organizacje pracodawców.

- Obecność premiera Morawieckiego na dzisiejszym posiedzeniu RDS to potwierdzenie wagi, jaką polski rząd przywiązuje do dialogu ze stroną społeczną oraz problemów, z jakimi od początku marca mierzy się polska gospodarka, w tym także rynek pracy. Naszym priorytetem jest bowiem utrzymanie możliwie największej liczby miejsc pracy oraz zabezpieczenie płynności finansowej firm, szczególnie tych z najbardziej potrzebujących branż. Może nam w tym pomóc umowa społeczna, nad którą – jestem przekonany – już wkrótce rozpoczniemy prace – podkreśla wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin.

Czym jest Rada Dialogu Społecznego

Rada Dialogu Społecznego to najważniejsze krajowe forum współpracy rządu, związków zawodowych oraz organizacji pracodawców. W jej skład wchodzą przedstawiciele organizacji związkowych,organizacji pracodawców oraz rządu. Członków Rady powołuje Prezydent RP.

Przedstawicielami strony rządowej w RDS są:

· Jarosław Gowin - Wicepremier, Minister Rozwoju, Pracy i Technologii – przewodniczący RDS,

· Jacek Sasin - Wicepremier, Minister Aktywów Państwowych,

· Marlena Maląg - Minister Rodziny i Polityki Społecznej,

· Andrzej Adamczyk - Minister Infrastruktury,

· Mariusz Kamiński - Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji,

· Adam Niedzielski - Minister Zdrowia,

· Przemysław Czarnek - Minister Edukacji i Nauki,

· Tadeusz Kościński - Minister Finansów, Funduszy i Polityki Regionalnej,

· Michał Kurtyka - Minister Klimatu i Środowiska

oraz

· Olga Semeniuk - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju, Pracy i Technologii odpowiedzialna za dialog społeczny

· Sebastian Skuza - Sekretarz Stanu w Ministerstwie Finansów odpowiedzialny za budżet.

Organizacje związkowe reprezentowane w RDS:

· Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych,

· Forum Związków Zawodowych,

· NSZZ "Solidarność"

Reprezentatywne organizacje pracodawców:

· Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej,

· Konfederacja „Lewiatan”,

· Związek Rzemiosła Polskiego,

· Związek Pracodawców Business Centre Club,

· Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.

Z głosem doradczym przedstawiciele:

· Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej,

· Prezesa Narodowego Banku Polskiego,

· Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego,

· Głównego Inspektora Pracy.

Geneza i cele RDS

Radę Dialogu Społecznego ustanowił Prezydent RP 22 października 2015 r., na mocy ustawy z dnia 24 lipca 2015 r. o Radzie Dialogu Społecznego i innych instytucji dialogu społecznego.

Zadaniem Rady Dialogu Społecznego jest prowadzenie dialogu społecznego w celu zapewnienia warunków właściwego rozwoju społeczno-gospodarczego oraz zwiększenia konkurencyjności i spójności społecznej polskiej gospodarki.

Rada ma także, w praktyczny sposób, realizować zasadę partycypacji i solidarności społecznej w zakresie stosunków zatrudnienia. Rada wspiera również określanie i wdrażanie polityk oraz strategii społeczno-gospodarczych. Jej rolą jest także budowanie wokół nich społecznego porozumienia poprzez prowadzenie przejrzystego, merytorycznego i regularnego dialogu organizacji pracowników i pracodawców oraz strony rządowej.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP:serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść - z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ amac/

Data publikacji 19.11.2020, 16:20