Polityka i społeczeństwo

MSW: straże miejskie i gminne w 2013 r. (komunikat)

22.10.2014, 11:13aktualizacja: 22.10.2014, 11:13

- MSW informuje:

Ponad 3 mln interwencji przeprowadzili strażnicy miejscy w 2013 roku – wynika z raportu przygotowanego przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych. Nałożono ponad 1,6 mln mandatów na prawie 243 mln złotych. Blisko 67 proc. wszystkich ujawnionych przez straże wykroczeń dotyczyło tych popełnionych w ruchu drogowym.

Interwencje straży miejskich i gminnych

W 2013 roku straże miejskie i gminne przeprowadziły 3 051 161 interwencji, z których 1 643 985 zakończyło się wystawieniem mandatu, a 153 883 wnioskiem do sądu. W ubiegłym roku straże wystawiły o ponad 159 tys. mandatów mniej niż w 2012 roku. Łączna kwota mandatów wystawionych przez strażników w 2013 r. wyniosła 242 147 440 zł.

2 042 405 interwencji strażników związanych było z wykroczeniami popełnianymi przez kierowców. Dzięki fotoradarom udało się ujawnić 1 111 516 wykroczeń związanych z łamaniem przepisów ruchu drogowego. Przy pomocy urządzeń rejestrujących straże wystawiły 940 551 mandatów na ponad 160 mln zł.

Oprócz wykroczeń drogowych strażnicy najczęściej karali za:

- picie alkoholu w miejscach publicznych (122 534 mandaty na łączną kwotę 9 381 741 zł),

- zakłócanie porządku publicznego (35 650 mandaty na łączną kwotę 4 886 616 zł)

- zaśmiecanie oraz uszkadzanie mienia (55 574 mandaty na łączną kwotę 3 960 517 zł).

W 2013 roku strażnicy ujawnili również 3 725 przestępstw oraz ujęli i przekazali policji 8 007 podejrzanych o popełnienie przestępstwa osób. Dodatkowo 105 730 razy strażnicy blokowali koła źle zaparkowanym pojazdom, a 24 238 razy usuwali pojazdy z drogi.

Oddziały straży miejskich i gminnych

W 2013 roku w Polsce funkcjonowało 476 oddziałów straży miejskich i 117 oddziałów straży gminnych. W porównaniu z 2012 rokiem było ich o 3 mniej. Najwięcej oddziałów funkcjonuje w województwach zachodniopomorskim (71) oraz wielkopolskim (62), najmniej w podlaskim (12) oraz świętokrzyskim (20). W ubiegłym roku w strażach zatrudnione były 11 412 osoby, z czego 9 643 to strażnicy miejscy i gminni, a 1 796 to pracownicy cywilni. W porównaniu z 2012 rokiem liczba osób zatrudnionych zmalała o 67. Stan zatrudnienia w strażach w przeciągu ostatnich 10 lat zwiększył się prawie dwukrotnie. W 1994 roku w Polsce było zaledwie 5 551 strażników.

Dane pochodzą z „Informacji statystycznej o działalności straży miejskich i gminnych”. Jest to coroczny raport przygotowywany w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych na podstawie danych otrzymanych od poszczególnych wojewodów.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ amt/

Data publikacji 22.10.2014, 11:13