Polityka i społeczeństwo

MSWiA ws. zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy PWPW S.A. (komunikat)

18.05.2021, 12:30aktualizacja: 18.05.2021, 12:31

- Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji informuje:

Komunikat MSWiA o odbyciu zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych S.A. w dniu 17 maja 2021 r.

Na polecenie ministra Mariusza Kamińskiego 17 maja 2021 r. odbyło się zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, dla której Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji wykonuje uprawnienia Skarbu Państwa.

Walne Zgromadzenie po zapoznaniu się ze sprawozdaniem finansowym oraz sprawozdaniem Zarządu z działalności spółki za rok obrotowy 2020, a także Wystąpieniem Pokontrolnym Najwyższej Izby Kontroli z 31 grudnia 2020 r. z kontroli udziału spółki w przygotowaniu wyborów Prezydenta RP planowanych na 10 maja 2020 r., podjęło uchwałę o udzieleniu absolutorium członkom zarządu PWPW S.A. z pełnienia obowiązków.

WZA m.in. zatwierdziło także sprawozdania finansowe i sprawozdanie zarządu z działalności Spółki w roku obrotowym 2020. PWPW S.A. osiągnęła przychody w wysokości 745.127.029 zł i zysk netto w wysokości 77.223.779 zł. Suma bilansowa na 31 grudnia 2020 r. wynosi 1.226.891.348 zł.

Podjęto uchwałę o podziale zysku netto. Na rzecz Skarbu Państwa Zgromadzenie uchwaliło dywidendę w wysokości 45.000.000 zł (po uprzednim odprowadzeniu przez Spółkę wpłaty z zysku w wysokości 11.111.769 zł oraz wpłaty na Fundusz Rozwoju Dróg w wysokości 5.555.885 zł). Na kapitał zapasowy WZA przeznaczyło kwotę 6.177.902 zł, natomiast na nagrody roczne dla pracowników kwotę 9.378.223 zł.

PWPW zajmuje się dostarczaniem zaawansowanych rozwiązań z zakresu tożsamości (dowody osobiste, paszporty, prawa jazdy), zarówno w zakresie fizycznych nośników, jak również tożsamości elektronicznej, a także rozwiązań hybrydowych łączących nośniki fizyczne z bezpiecznymi rozwiązaniami informatycznymi. PWPW drukuje banknoty dla Narodowego Banku Polskiego i dostarcza szereg systemów informatycznych o kluczowym znaczeniu dla funkcjonowania państwa, jednocześnie intensywnie rozwijając obszar bezpiecznych rozwiązań cyfrowych dla podmiotów rynkowych i użytkowników indywidualnych. Wytwórnia eksportuje swoje produkty na rynki ponad 40 państw, w tym 16 państw Unii Europejskiej.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ agzi/ lena/

Data publikacji 18.05.2021, 12:30