Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polska pomoc humanitarna dla Sudanu (komunikat)

14.12.2020, 12:11aktualizacja: 14.12.2020, 12:12

- Polska wysyła transport z pomocą humanitarną dla Sudanu. Jest to kolejna w tym roku akcja solidarnościowa zainicjowana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych na rzecz kraju, który znalazł się w nagłej potrzebie – powiedział wiceminister spraw zagranicznych Paweł Jabłoński zapowiadając przekazanie pomocy rzeczowej Sudanowi.

14 grudnia z Wojskowej Bazy Lotnictwa Transportowego na Okęciu wyruszył transport pomocy humanitarnej na rzecz ludności cywilnej, dotkniętej olbrzymią powodzią, która zalała 17 z 18 prowincji tego kraju. Polska przekazuje do Chartumu drogą lotniczą leki, w tym antymalaryczne i antybiotyki, koce, piżamy, fartuchy operacyjne, ręczniki oraz prześcieradła o łącznej wadze ok. 6 ton i wartości 600 tysięcy PLN.

"Polacy pamiętają jeszcze powódź stulecia, która nawiedziła nasz kraj w 1997 roku powodując ogromne zniszczenia i śmierć kilkudziesięciu osób. Polska pomoc jest gestem solidarności z Sudańczykami w tym trudnym dla nich okresie" – podkreślił wiceszef polskiej dyplomacji.

Odbiorcą środków jest sudańska Komisja Pomocy Humanitarnej. To za jej pośrednictwem środki pomocowe trafią tam, gdzie są obecnie najbardziej potrzebne, a więc do sudańskiego społeczeństwa.

Wiceminister Jabłoński zaznaczył również, że tak szeroko prowadzona akcja pomocowa nie byłaby możliwa bez wsparcia Agencji Rezerw Materiałowych i Polfy Tarchomin. Przekazał także podziękowania resortowi obrony narodowej za gotowość wsparcia w transporcie.

Pomoc okazywana w przez Polskę w roku 2020, w dobie pandemii, ma szeroki wymiar. W jej ramach, oprócz reakcji na nagłe kryzysy jak powódź w Sudanie, czy wybuch w bejruckim porcie, zorganizowano wyjazdy zespołów polskich lekarzy, pielęgniarzy i ratowników medycznych Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej do Włoch, USA, Kirgistanu, Tadżykistanu i Etiopii. Z kolei na Białoruś, Ukrainę i do Mołdawii wysłaliśmy transporty samochodowe ze sprzętem medycznym. Polska akcja pomocowa jest ważną częścią naszej polityki zagranicznej realizowanej w czasie epidemii COVID-19. Jest też istotnym elementem polskiej pomocy rozwojowej i stanowi narzędzie realizacji naszych zobowiązań międzynarodowych. (PAP)

kom/ mro/

Data publikacji 14.12.2020, 12:11