Polityka i społeczeństwo

Nowe standardy kształcenia informatyków w UTH

04.07.2018, 13:47aktualizacja: 04.07.2018, 13:47

UTH - studia informatyczne
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. H. Chodkowskiej w Warszawie wprowadza unikatowy program współpracy z pracodawcami. Strategia ma na celu podniesienie kwalifikacji studentów o specjalności inżynieria programowania oraz technologie internetowe na kierunku informatyka i lepsze przygotowanie ich na wyzwania płynące z rynku pracy. Modernizacja będzie przeprowadzona w ramach środków UE i jest wyrazem ambicji jednostki oświatowej, która aspiruje do pozycji lidera branży dydaktycznej.

O tym, że najcenniejszą wiedzą jest ta poparta doświadczeniem, wiedzą wszyscy. Jednak jedynie niektóre jednostki oświatowe decydują się na wdrożenie zmian, które prowadzą do podniesienia konkurencyjności oferty kształcenia i wychodzą tym samym naprzeciw wymogom współczesnego rynku pracy. Tego trudnego zadania podjęła się Uczelnia Techniczno-Handlowa im. H. Chodkowskiej w Warszawie. Modernizacja kierunku jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego i stanowi odpowiedź na bieżące potrzeby społeczno-gospodarcze.

Według szacunków w Polsce wciąż brakuje pomiędzy 30 a 50 tysięcy informatyków, wśród których szczególnie pożądani są programiści. Duża gwarancja zatrudnienia oraz świetne warunki pracy sprawiają, że kierunek cieszy się dużą popularnością wśród maturzystów.

Szansę zdobycia odpowiednich kwalifikacji dostarcza UTH. Na uczelni realizowane jest kształcenie w dwóch istotnych z punktu widzenia potrzeb rynkowych specjalnościach - inżynieria oprogramowania oraz technologie internetowe. Studia pozwalają na pełne opanowanie umiejętności programistycznych i zapewniają wnikliwą wiedzę z zakresu zagadnień okołoinformatycznych (m.in. teorii sygnałów i informacji, automatyki i robotyki, programowania zdarzeniowego). Kształcenie odbywa się w dwóch trybach - stacjonarnym (7 semestrów) oraz niestacjonarnym (8 semestrów) i zakończone jest nadaniem tytułu zawodowego inżyniera, który jest świetnym wstępem do pracy zawodowej lub do podjęcia dalszej nauki na studiach magisterskich. Ponadto dydaktyka realizowana jest pod patronatem wiodących firm z sektora nowoczesnych technologii.

Korzyści płynące z podjęcia nauki na wymienionych kierunkach są tym większe, że od przyszłego roku akademickiego modernizacji ulega program studiów, który intensywniej niż wcześniej wychodzi naprzeciw potrzebom pracodawców.

Jak wyjaśnia prorektor ds. studiów technicznych, prof. nadzw. dr hab. inż. Krzysztof Półtorak zmiany polegają nie tylko na znaczącym poszerzeniu wyposażenia dydaktycznego, ale również na modyfikacji całej struktury organizacyjnej: „Nasze studia mają większy niż na innych uczelniach związek z praktyką. Przekonują się o tym studenci innych kierunków technicznych naszej Uczelni. Oprócz profesorów z ogromnym doświadczeniem akademickim do prowadzenia zajęć praktycznych zapraszamy praktyków z doświadczeniem zawodowym zdobytym w małych i dużych firmach informatycznych”.

Program studiów zostanie dopasowany do faktycznych potrzeb przedsiębiorców. Włączenie w ustalenia koncepcyjne doświadczonych praktyków i powierzenie im części pracy dydaktycznej jest implementacją najlepszych światowych trendów w zakresie nauczania i kreuje nowy model kształcenia opartego o współpracę sektora prywatnego z edukacją. W ramach ustaleń zajęcia wykładowe prowadzone będą jak dotąd przez nauczycieli akademickich, a przedmioty laboratoryjne i ćwiczeniowe przez doświadczonych zawodowców. Kontakt studentów z przedstawicielami branży IT pomoże uzupełnić wiedzę teoretyczną i obejmie zarówno studia stacjonarne, jak i niestacjonarne.

Od nowego roku akademickiego zmiany dotkną także finansowania studiów. Kierunek informatyka otrzymał wsparcie ze środków Unii Europejskiej. Pula zostanie przeznaczona na dofinansowanie kształcenia 60 studentów (20 na studiach stacjonarnych oraz 40 na studiach niestacjonarnych). Środki będą wypłacane semestralnie, a w ciągu całego cyklu studiów dadzą niebagatelną łączną kwotę 5 800 zł na studenta, która stanowi nawet 30% całego czesnego.

Wraz ze zmianą organizacji nauczania rozbudowie ulega zaplecze dydaktyczne. W ramach efektywniejszego przystosowania kierunku do potrzeb społeczno-gospodarczych pracownie ulegną doposażeniu. W ramach dostępnych środków zrealizowany zostanie zakup profesjonalnego oprogramowania oraz kupno wydajnych komputerów i monitorów do pracowni Grafiki Komputerowej.

Realizacja projektu wpłynie korzystnie na postrzeganie uczelni i wzrost jej konkurencyjności. Wśród zakładanych celów są między innymi: poprawa zawodowej pozycji absolwentów UTH, wsparcie zatrudnienia poprzez dostarczenie unikalnej, praktycznej wiedzy, nawiązanie kolejnych relacji z przedstawicielami sektora nowych technologii, jeszcze lepsze postrzeganie absolwentów uczelni przez pracodawców oraz rozpropagowanie marki UTH.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 04.07.2018, 13:47