Polityka i społeczeństwo

PK ws. umorzonego śledztwa dotyczące tzw. „jednorękich bandytów” (komunikat)

31.10.2017, 16:16aktualizacja: 31.10.2017, 16:16

-PK informuje:

Na polecenie I Zastępcy Prokuratora Generalnego – Prokuratora Krajowego Bogdana Święczkowskiego Departament do Spraw Przestępczości Gospodarczej Prokuratury Krajowej analizuje akta postępowania prowadzonego przez Prokuraturę Regionalną w Poznaniu przeciwko siedmiu urzędnikom Ministerstwa Finansów.

W latach 2006 – 2009 urzędnicy Ministerstwa Finansów mieli nie dopełnić swoich obowiązków i w ten sposób doprowadzić, na podstawie poświadczających nieprawdę opinii przedrejestrowych, do rejestracji prawie 78 tysięcy automatów do gier o niskich wygranych – tzw. „jednorękich bandytów” – wbrew obowiązującym wówczas przepisom, w tym obowiązującej wówczas ustawie z 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych (od 1 stycznia 2010 roku obowiązuje ustawa z 19 listopada 2009 roku o grach hazardowych). Urzędnicy Ministerstwa Finansów z poszczególnych organów celnych w kraju otrzymywali informacje mogące nasuwać uzasadnione podejrzenie, że automaty do gier działały w sposób niezgodny z przepisami ustawy z 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych w zakresie dotyczącym nieprzekraczalności wartości maksymalnych stawek za grę i maksymalnej jednorazowej wygranej. Pomimo tego urzędnicy Ministerstwa Finansów podejmowali decyzje o rejestrowaniu automatów, jako automaty do gier o niskich wygranych.

Prokuratura Regionalna w Poznaniu uznała, że siedmiu podejrzanych urzędników Ministerstwa Finansów swoim zachowaniem nie wyczerpało ustawowych znamion czynu zabronionego i 31 marca 2017 roku umorzyła śledztwo w tej sprawie. Postanowienie to uprawomocniło się.

Departament do Spraw Przestępczości Gospodarczej Prokuratury Krajowej analizuje teraz czy w toku prowadzonego śledztwa zgromadzono wszystkie dowody niezbędne do wyjaśnienia okoliczności sprawy, a także czy wydane postanowienie o umorzeniu śledztwa było zasadne. Z uwagi na obszerny materiał dowodowy i obszerność decyzji o umorzeniu śledztwa (akta sprawy liczą 360 tomów po 200 stron każdy, a postanowienie o umorzeniu śledztwa liczy ponad 1300 stron) analiza nadal jest w toku.

Jeżeli w toku przeprowadzonej analizy zostanie ustalone, że decyzja wydana przez Prokuraturę Regionalną w Poznaniu była przedwczesna, to Prokurator Generalny będzie mógł skorzystać ze swojego ustawowego uprawnienia i podjąć decyzję o uchyleniu postanowienia o umorzeniu śledztwa. Zgodnie z art. 328 par. 1 kodeksu postępowania karnego Prokurator Generalny może uchylić prawomocne postanowienie o umorzeniu postępowania przygotowawczego w stosunku do osoby, która występowała w charakterze podejrzanego, jeżeli stwierdzi, że umorzenie postępowania było niezasadne.

kom/ nmk/ bos/

Data publikacji 31.10.2017, 16:16