Polityka i społeczeństwo

Policja uhonorowana "Złotymi Blachami 2017"

14.03.2018, 11:32aktualizacja: 14.03.2018, 11:32

Złote Blachy - Koalicja Antypiracka
Wyróżnienia zostały przyznane przez Koalicję Antypiracką przedstawicielom jednostek Policji, które w 2017 roku szczególnie wyróżniły się skuteczną walką z piractwem muzycznym, telewizyjnym i komputerowym. W najnowszej edycji uhonorowano Wydział dw. z Cyberprzestępczością KWP w Łodzi, Wydział dw. z Cyberprzestępczością oraz Wydział dw. z Przestępczością Gospodarczą KWP w Lublinie, a także wydział dw. z Przestępczością Gospodarczą i Korupcją KPP w Bełchatowie. Nagroda Specjalna została przyznana Szkole Policji w Pile.

„Złote Blachy” to honorowe nagrody Koalicji Antypirackiej, przyznawane corocznie (od 1998 roku) jednostkom Policji w uznaniu ich zasług w zwalczaniu kradzieży dóbr własności intelektualnej i obronie praw autorskich. Koalicję Antypiracką tworzą trzy organizacje: Związek Producentów Audio Video (ZPAV), Stowarzyszenie Sygnał i BSA | The Software Alliance. Uroczysta gala odbyła się 15 marca w siedzibie Komendy Głównej Policji w Warszawie.

Wyróżnienia od Stowarzyszenia Sygnał za wysiłki w zwalczaniu przestępczości telewizyjnej otrzymał Wydział dw. z Cyberprzestępczością oraz Wydział dw. z Przestępczością Gospodarczą KWP w Lublinie. Policjanci z Lublina zostali uhonorowani za szczególne osiągnięcia w zwalczaniu kradzieży sygnału telewizyjnego w postaci tzw. sharingu i streamingu. W minionym roku wykazywali się oni dużym zaangażowaniem i konsekwencją w doprowadzaniu spraw do końca, a co najważniejsze skutecznością.

Wyróżnienia od BSA za wysiłki w zwalczaniu przestępczości komputerowej otrzymał Wydział dw. z Cyberprzestępczością KWP w Łodzi oraz Wydział dw. z Przestępczością Gospodarczą i Korupcją KPP w Bełchatowie. Policjanci z Łodzi i Bełchatowa zostali wyróżnieni za unikatowe połączenie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w wykrywaniu i zwalczaniu przestępstw związanych z naruszaniem praw autorskich do oprogramowania komputerowego, w tym m.in. za ujawnienie naruszeń na bardzo dużą skalę w jednej w firm produkcyjnych z województwa łódzkiego.

Nagrodę Specjalną od Stowarzyszenia Sygnał i ZPAV otrzymała Szkoła Policji w Pile. Uczelnia została wyróżniona za konsekwentną działalność edukacyjną i dydaktyczną na najwyższym poziomie merytorycznym, w tym organizację konferencji szkoleniowych oraz działalność publicystyczną dotyczącą ochrony praw własności intelektualnej.

KONTAKT:

Związek Producentów Audio Video