Polityka i społeczeństwo

Prawo.pl: ostatni moment na tworzenie PPK w firmach z II i III etapu

26.10.2020, 11:48aktualizacja: 26.10.2020, 11:50

27 października mija ostateczny termin na zawarcie umów o zarządzanie Pracowniczymi Planami Kapitałowymi przez firmy z tzw. II i III etapu wdrażania tego systemu - przypomina serwis Prawo.pl.

W tym roku obowiązek wdrożenia pracowniczych planów kapitałowych (PPK) dotyczy firm 50+, czyli zatrudniających na dzień 30 czerwca 2019 roku co najmniej 50 osób oraz firm 20+, czyli podmiotów zatrudniających 31 grudnia ubiegłego roku, co najmniej 20 osób. Oznacza to, że firmy te do 27 października br. mają obowiązek zawrzeć z wybraną instytucją finansową umowę o zarządzanie PPK, a do 10 listopada - umowę o prowadzenie PPK - czytamy w serwisie Prawo.pl.

Według portalu umowę o zarządzanie PPK zawrzeć powinien każdy podmiot. Wyjątek stanowią tu mikroprzedsiębiorcy. Ustawa o PPK nie będzie miała zastosowania do przedsiębiorcy, który m.in. w co najmniej jednym roku z dwóch ostatnich lat obrotowych zatrudniał średniorocznie mniej niż 10 pracowników oraz osiągnął roczny obrót netto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz z operacji finansowych nieprzekraczający w złotych równowartości 2 milionów euro.

Złożenie przez wszystkich zatrudnionych deklaracji o rezygnacji z dokonywania wpłat do PPK zwalnia zatem z obowiązku zawarcia umowy o zarządzanie PPK tylko mikroprzedsiębiorców. Pozostali w takiej sytuacji są już zobowiązani taką umowę z wybraną wcześniej instytucją finansową zawrzeć. Jeśli osoby zatrudnione nie zmienią swojej decyzji, pracodawcy ci nie zawrą już drugiej z umów PPK, czyli umowy o prowadzanie PPK.

Uczestnictwo w programie dla osób zatrudnionych jest dobrowolne - przypomina Prawo.pl. Każda osoba zatrudniona może więc w każdej chwili zrezygnować z oszczędzania w PPK, jak i do tego oszczędzania powrócić. Wystarczy, że złoży pracodawcy deklarację o rezygnacji z dokonywania wpłat albo wniosek o ich dokonywanie. A pracodawca musi uszanować jej decyzję.

A co, jeśli pracodawca zapomni o zawarciu umowy o zarządzanie PPK w wyznaczonym terminie? W takim przypadku zostanie pisemnie wezwany przez Polski Fundusz Rozwoju do zawarcia takiej umowy z tzw. wyznaczoną instytucją finansową, której funkcję pełni PFR TFI S.A. albo do przekazania informacji o zawarciu umowy o zarządzanie PPK z inną instytucją finansową. Będzie miał na to 30 dni od otrzymania wezwania - dodaje Prawo.pl.

Podmioty, które - z mocy ustawy o PPK - zwolnione są z obowiązku stosowania ustawy o PPK, powinny poinformować PFR o korzystaniu przez siebie z tego zwolnienia - przypomina Prawo.pl.

Więcej: https://www.prawo.pl/kadry/27-pazdziernika-uplywa-termin-zawarcia-umow-o-zarzadzanie-ppk,503995.html

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 26.10.2020, 11:48