Polityka i społeczeństwo

Prawo.pl: potrzebne uzupełnienie przepisów antykorupcyjnych

22.04.2021, 11:42aktualizacja: 22.04.2021, 11:49

Polskie przepisy nastawione są przede wszystkim na ściganie, a nie przeciwdziałanie korupcji – ocenia Prawo.pl. Według ekspertów, cytowanych przez serwis, przy opracowaniu uzupełniających rozwiązań warto skorzystać z dobrych wzorców obowiązujących np. w Anglii lub Francji.

Jak podaje Prawo.pl, zdaniem prawników biorących udział w debacie poświęconej systemom antykorupcyjnym w przedsiębiorstwach zorganizowanej przez Wolters Kluwer, pandemia, lockdown, zamrożenie gospodarki - jak większość kryzysów, sprzyjają zachowaniom korupcjogennym.

„Kłopoty gospodarcze spowodują upadek wielu firm, inne przedsiębiorstwa znajdą się na krawędzi. Wiele z nich będzie chciało zdobyć dodatkowe zlecenia, także te finansowane ze środków publicznych. To także kwestia odnowienia lub uzyskania różnych licencji i zezwoleń, a także dotacji. Stwarza to ryzyko wzrostu drobniejszej przestępczości korupcyjnej, tak zwanej kopertowej” – mówił Krzysztof Krak, niezależny doradca w zakresie rozwiązań compliance oraz systemów przeciwdziałania korupcji i nadużyciom w podmiotach publicznych i prywatnych, który wcześniej pracował w Centralnym Biurze Antykorupcyjnym.

Dr Oskar Filipowski, radca prawny, chief compliance officer w Polpharma, zwracał uwagę, że ryzyka związane z wystąpieniem korupcji zależą też od rodzaju branż i rynków. Na przykład w przypadku firm farmaceutycznych pojawiają się kwestie kontaktów z lekarzami - w tym pokusy, by wpływać na to, jakiej firmy leki są przepisywane.

W opinii uczestników debaty to nie surowość kary, ale jej nieuchronność, a także prewencja, są najlepszą drogą do tego, aby przestępstw korupcyjnych było jak najmniej. Eksperci podkreślali, że mimo różnych pomysłów i projektów, Polska nie wypracowała jeszcze regulacji antykorupcyjnych, choć takie przepisy obowiązują już w wielu krajach europejskich.

Paneliści wskazywali, że polski legislator nie musi przy tworzeniu nowych regulacji „wyważać otwartych drzwi”. Powinien natomiast wykorzystać normy, rekomendacje, standardy i wytyczne już opracowane (np. Standardy GPW, dobre praktyki i wskazówki antykorupcyjne dla przedsiębiorców opublikowane przez CBA). A przede wszystkim - korzystać z rozwiązań obowiązujących i dobrze funkcjonujących w innych krajach np. FCPA dla spółek amerykańskich, UK Bribery Act dla brytyjskich, czy Sapin II dla francuskich.

Polska ma wciąż problem z korupcją. Według Indeksu Percepcji Korupcji Transparency International, na 180 badanych krajów w zestawieniu za 2020 rok, Polska spadła z 41. na 45. miejsce.

Pełen tekst artykułu: https://www.prawo.pl/biznes/systemy-antykorupcyjne-w-przedsiebiorstwach-a-pandemia,507825.html

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 22.04.2021, 11:42