Polityka i społeczeństwo

Wakacje odkrywcy

24.06.2015, 16:54aktualizacja: 24.06.2015, 16:54

Laboratorium w szufladzie. Modelarstwo i robotyka
Lato to przede wszystkim czas zabaw, czyli… nauki. To czas odkrywania świata w sposób najprzyjemniejszy, jaki można sobie wyobrazić, intensywnie - od świtu po zmrok, do utraty tchu! Do wspólnego, lub na własną rękę, odkrywania świata zachęcają autorzy cyklu "Laboratorium w szufladzie" - książek przeznaczonych dla osób ciekawych świata, pasjonatów, hobbystów… a przede wszystkim praktyków i eksperymentatorów. A nigdy nie jest za późno, aby obudzić w sobie duszę eksperymentatora!

Czytelnicy znajdą w tych książkach wiele inspiracji do doświadczeń, eksperymentów i samodzielnego konstruowania. To książki, które stawiają więcej pytań, niż dają odpowiedzi. W szczególności tych najważniejszych: Spróbujesz? Zrobisz? Poznasz?

Każda z nich jest bogato lustrowana materiałami graficznymi i zdjęciami. Każdy poruszony temat zawiera wyczerpujący, praktyczny opis doświadczenia, przyrządu czy aktywności. Autorzy nie stronią od wejścia na poziom wyższy, niż tylko popularne ujęcie tematu. To zamierzona prowokacja intelektualna. Pogłębione ujęcie pozwala poczuć smak eksperymentu, doświadczyć radości poznawania i odkrywania różnorodności świata oraz stojącej wobec niego - twórczej wyobraźni.

Do dostępnej już w księgarniach "Chemii" oraz "Elektrotechniki", elektroniki, miernictwa dołączyło "Modelarstwo i robotyka".

To niezwykłe - trochę śrubek, trochę deseczek, trochę wyobraźni… I jest samolot. Albo motorówka. Albo robot! Jak napisali autorzy we Wstępie: "Do Twoich rąk trafia książka, w której chcieliśmy za jednym zamachem pokazać, jak zbudować i jak programować modele maszyn. Czy nasz zamysł się udał? W pierwszej części poświęconej budowie modeli, poznasz konstrukcje techniczne - od prostych do umiarkowanie złożonych... Druga część pomoże Ci odkryć, jak sprawić, by działały autonomicznie, wyposażyć je w namiastkę inteligencji i elastyczność reagowania na zmienne środowisko użytkowania. Czyli bez programowania się nie obejdzie. Przekonasz się, że może to być najatrakcyjniejsza część pracy, bo zmusza do mniejszego wysiłku fizycznego niż klasyczne modelarstwo, a niezwykle silnie pobudza intelektualnie. Uważaj zatem, programowanie uzależnia!".

A po wakacjach...

Wakacje dla prawdziwego eksperymentatora nie kończą się nigdy - przed nim laboratorium wielkie jak świat, w poznawaniu którego pomogą inne książki z cyklu - "Laboratorium w szufladzie. Chemia" i "Laboratorium w szufladzie. Elektrotechnika, elektronika, miernictwo".

Zapraszamy do twórczej zabawy!

Dagmara Kiraga, Zasław Adamaszek

"Laboratorium w szufladzie. Modelarstwo i robotyka"

Wyd. 1, s. 224, opr. zintegrowana, 16,5x20,5 cm, cena 39,90 zł

Angelika Gumkowska