Prawie 90 wielkich firm zobowiązało się do redukcji emisji gazów cieplarnianych

22.09.2019, 10:42aktualizacja: 22.09.2019, 10:42

Blisko 90 międzynarodowych koncernów, w tym Nestle, Nokia i Danone, zobowiązało się do zmniejszenia ilości emitowanych gazów cieplarnianych w ramach walki ze zmianami klimatu - poinformowała koordynująca tę inicjatywę organizacja We Mean Business.

Dziesiątki firmy dołączyły do proklimatycznej inicjatywy w ciągu dwóch miesięcy przed rozpoczynającym się szczytem ONZ w sprawie klimatu - poinformował organizator, koalicja We Mean Business, złożona z organizacji broniących środowiska.

"Teraz wiele kolejnych firm powinno dołączyć do tego ruchu, by dać jasny przekaz, że na rynkach dokonuje się zmiana" - podkreślił w oświadczeniu sekretarz generalny ONZ Antonio Guterres.

Koalicja We Mean Business wystartowała w czerwcu br. wraz z wezwaniem do działania, wystosowanym przez ONZ oraz liderów biznesu i wiodące organizacje obywatelskie. Jak podają organizatorzy, do inicjatywy przyłączyło się dotąd 87 międzynarodowych koncernów o łącznej wartości na giełdzie wynoszącej ponad 2,3 biliona dolarów.

Są to w większości firmy europejskie, ale też z krajów Ameryki Północnej i Azji. Deklarowane przez nich działania na rzecz redukcji emisji mają być niezależnie weryfikowane.

Niektóre z nich zgodziły się, by do 2050 roku osiągnąć neutralność emisyjną - są to m.in. szwajcarski Nestle, francuski producent kosmetyków L'Oreal i francuski wytwórca materiałów budowlanych Saint-Gobain.

Inne - takie jak Nokia, Danone i brytyjski producent leków AstraZeneca - zobowiązały się do uzgodnienia swoich działań z celem ograniczenia globalnego średniego wzrostu temperatur do 1,5 stopnia Celsjusza. Jest to centralny postulat paryskiego porozumienia klimatycznego z 2015 roku. (PAP)

akl/

Data publikacji 22.09.2019, 10:42