W Łodzi debatowano o programie, który ma przeciwdziałać suszy

13.11.2019, 16:39aktualizacja: 13.11.2019, 16:39

Program "Stop Suszy", który ma dopomóc przeciwdziałaniu tej klęsce i walce z jej następstwami, został w środę poddany społecznym konsultacjom w Łodzi. 59 proc.województwa łodzkiego to tereny ekstremalnie zagrożone suszą rolniczą.

"Wody Polskie zostały zobowiązane do opracowania programu przeciwdziałania skutkom suszy +Stop Suszy!+. Kończymy go w okresie, gdy przez 2 lata mieliśmy w Polsce permanentną suszę. W Łodzi spotkaliśmy się na ostatniej z 15 konferencji organizowanych w całym kraju; chcielibyśmy zaprezentować program i oczekujemy na tego temat uwag - od mieszkańców i zainteresowanych grup społecznych. Każdy region jest szczególny, różni się od pozostałych, dlatego uwagi te są dla nas bardzo cenne" - zaznaczył prezes Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie Przemysław Daca.

Daca przypomniał, że region łódzki należy do terenów w szczególny sposób dotkniętych niedoborem wody. Według przytoczonych danych 59 proc. terenu województwa to obszary bardzo i ekstremalnie zagrożone suszą rolniczą. Obok panujących w Polsce środkowej warunków klimatycznych i środowiskowych, na zjawisko to wpływa także niska dostępność wód powierzchniowych.

W planie sformułowano 25 działań - związanych zarówno z edukacją, oszczędzaniem wody, jak i skierowanych bezpośrednio do konkretnych sektorów gospodarki, m.in. do rolnictwa odnosi się 7 działań dotyczących np. tworzenia retencji glebowej, opóźniania spływu czy stosowania takich rozwiązań agrotechnicznych, które opóźniają odpływ i zmniejszają zużycie wody. Odrębne wskazania dotyczą retencji na terenach miejskich i zalesionych, a także samego systemu monitorowania suszy i tworzenia struktur dla wypłacania odszkodowań za szkody spowodowane przez tę klęskę.(PAP)

autorka: Agnieszka Grzelak-Michałowska

agm/ dym/