W miastach jeździ ok. 130 elektrycznych busów, za rok może ich być 4 razy więcej

24.12.2018, 11:40aktualizacja: 24.12.2018, 11:40

W 30 polskich miastach jeździ ponad 130 elektrycznych autobusów, za rok może ich być ok. 4 razy więcej - szacuje Polski Fundusz Rozwoju.

Polski Fundusz Rozwoju w opracowanym wspólnie z Polskim Stowarzyszeniem Paliw Alternatywnych przewodniku "Elektromobilność w transporcie publicznym – praktyczne aspekty wdrażania" poddał, że "w lutym 2016 roku w 20 polskich miastach jeździło 30 elektrycznych autobusów, teraz jest ponad 130, a za rok będzie ich już między 400 a 500".

Poradnik jest zwieńczeniem dwóch lat współpracy Polskiego Funduszu Rozwoju, resortów inwestycji i rozwoju, oraz Ministerstwa Energii oraz 41 miast i gmin, którzy zainicjowali wspólnotę samorządów i instytucji, mającą strategiczny wpływ na rozwój transportu zeroemisyjnego w polskich miastach.

O znaczeniu miast dla rozwoju elektromobilności, mówił premier Mateusz Morawiecki podczas COP24 w Katowicach: "Proces urbanizacyjny wiąże się z podniesieniem dzisiaj emisji związanej z transportem. I dlatego włączenie miast w elektromobilność jest jednym z kluczowych obszarów określonych w Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, w szczególności w obszarze transportu publicznego, ma tak wielki sens".

Dodał, że na rozwój elektromobilności i czystego transportu Polska bezpośrednio przeznaczy w najbliższych 10 latach ok. 3-4 mld euro. (PAP)

autor: Longina Grzegórska-Szpyt

Data publikacji 24.12.2018, 11:40