Wchodzi w życie ustawa o wsparciu armatorów śródlądowych

09.11.2019, 10:09aktualizacja: 09.11.2019, 10:09

Możliwość wsparcia finansowego dla armatorów śródlądowych w postaci kredytów preferencyjnych na zakup lub remont statków śródlądowych -przewiduje ustawa o wsparciu finansowym armatorów śródlądowych, Funduszu Żeglugi Śródlądowej i Funduszu Rezerwowym.

Ustawa wprowadza też możliwość wsparcia poprzez umorzenia części udzielonych kredytów, czy refinansowanie zakupu wyposażenia statków.

Poszerzony został ponadto zakres potencjalnych beneficjentów. Stają się nimi armatorzy statków pasażerskich, statków utrzymaniowo-technicznych i armatorów zagranicznych.

Przygotowana przez Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej ustawa ma umożliwić rozwój i modernizację floty statków żeglugi śródlądowej przez zapewnienie finansowego wsparcia armatorom ze środków Funduszu Żeglugi Śródlądowej, przy jednoczesnym uwzględnieniu celów środowiskowych i pozytywnych efektów ekonomicznych.

W ustawie dostosowano polskie prawo do zaleceń Komisji Europejskiej w celu prawidłowego stosowania przepisów dotyczących pomocy publicznej w przypadku działalności Funduszu Żeglugi Śródlądowej. Dostosowano także funkcjonowanie Funduszu Rezerwowego do prawa europejskiego. Nowe rozwiązania powinny też zwiększyć efektywność wykorzystania środków z Funduszu Żeglugi Śródlądowej.(PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ skr/