Pobierz materiał i Publikuj za darmo
1 kwietnia w Wiśle w 10. Biegu po Nowe Życie wystartuje 54 sportowców z Polskiego Stowarzyszenia Sportu po Transplantacji, które od 2011 jest najważniejszym partnerem wydarzenia. Osoby, które na co dzień udowadniają, że po przeszczepie można żyć normalnie pomaszerują w sztafetach nordic walking z gwiazdami teatru, filmu, sceny muzycznej i kabaretowej, dziennikarzami i sportowcami. Wśród startujących jest Paulina Chabowska, która od 6 lat żyje z przeszczepioną nerką. Dawcą była jej mama.
"Na początku myślałam, że pomysł, bym dostała nerkę od któregoś z rodziców, nie jest dobry. Przekonali mnie rodzice i koordynator z Poltransplantu. Rodzice przeszli wstępne badania, okazało się, że tata ze względu na problemy zdrowotne w przeszłości nie może być dawcą, ale mama jak najbardziej. Moja mama bardzo lubi o tym opowiadać, ma nadzieję, że być może jej przykład przekona kogoś do tego, by też zostać dawcą. Chce pokazać, że naprawdę nie ma się czego bać" - opowiada Chabowska.
Jakub Janczewski jest wśród sportowców po przeszczepieniu jednym z najlepszych na świecie. W 2015 roku na 20. Mistrzostwach Świata osób po Transplantacji zdobył 5 medali w tym złoty, srebrny i trzy brązowe. Rok później podczas europejskiego czempionatu zdobył kolejne 7 medali w tym dwa złote. "Za mało jest przeszczepów nie tylko od zmarłych dawców, ale także od żywych. Mam w Anglii kolegę pływaka. On się dziwi, że mam nerkę od zmarłej osoby, sam nawet nie był na dializach, nim stały się potrzebne, dostał nowy narząd od swojej mamy. To samo jest na przykład w Stanach Zjednoczonych, tam także wykonuje się wiele przeszczepów od żywych dawców. W Polsce, choć zaczęły się już przeszczepy łańcuchowe i krzyżowe, gdzie narządami wymieniają się pary, ciągle takich zabiegów jest mało. Trzeba to promować, pokazywać, że i dawcy i biorcy czują się świetnie" - tłumaczy Janczewski.
10. Bieg po Nowe Życie rozpocznie się 1 kwietnia o 12:00 na Placu Bogumiła Hoffa w Wiśle.
KONTAKT:
Tomasz Furtak
Rzecznik Prasowy 10. Biegu po Nowe Życie
e-mail: tomasz.furtak@biegponowezycie.pl
tel. kom. +48 608 503 122
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 29.03.2017, 11:59 |
Źródło informacji | 10. Bieg po Nowe Życie |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Od PRL-owskiej zapiekanki po Instagram Reels. Jak pieczarka stała się kulinarną ikoną
Jeszcze dekadę temu pieczarka kojarzyła się głównie z dodatkiem do pizzy, nadzieniem do krokieta lub obowiązkowym składnikiem sosu do schabowego. Dziś wraca z rozmachem. Znajdujemy ją w daniach wegańskich, streetfoodowych wrapach i eleganckich przystawkach. Jest na talerzach, na stories i w feedach kulinarnych influencerów.- 16.09.2025, 09:44
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: HOPSCOTCH
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ