Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Raport „Badanie systemu monitorowania, leczenia i opieki nad pacjentem z cukrzycą z punktu widzenia potrzeb pacjenta, personelu medycznego oraz placówek ochrony zdrowia”, a w szczególności płynące z raportu wnioski i rekomendacje, są punktem otwarcia do dalszych prac w tworzeniu nowego modelu opieki.
Na konferencji obecni byli: pacjenci, partnerzy projektu, przedstawiciel NFZ i MZ - dr Andrzej Śliwczyński, dyrektor Instytutu Zdrowia Publicznego dr n. med. Grzegorz Juszczyk. Eksperci systemu ochrony zdrowia: dr Małgorzata Gałązka-Sobotka i dr n. med. Jakub Gierczyński oraz lekarze z prof. dr hab. n.med. Krzysztofem Strojkiem - Konsultantem Krajowym w dziedzinie diabetologii na czele, który reprezentował również Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Aby opieka nad pacjentami mogła być kompleksowa i międzyresortowa, nie mogło zabraknąć przedstawicieli ZUS i PFRON w osobach dr Joanny Królak i Małgorzaty Radziszewskiej.
Wszyscy zgodzili się, że trzeba zintensyfikować działania, gdyż czasu na stworzenie dobrego i optymalnego systemu opieki, który będzie wstanie sprostać wyzwaniu wzrastającej stale liczby chorych na cukrzycę, jest coraz mniej. Dane epidemiologiczne są zatrważające.
Cukrzyca - nazwana już pierwszą niezakaźną epidemią na świecie - dotyka w Polsce nawet 3,5 mln osób, a tempo zachorowań wzrasta, w 2020 roku liczba chorych może przekroczyć 4 mln. Dlatego tak istotne jest uświadamianie zagrożeń, skoordynowana opieka, refundowanie nowych terapii. Na takie „inwestycje w zdrowie” czekają chorzy na cukrzycę, ich rodziny, ale także środowisko medyczne. Raport jest dopiero początkiem drogi, na końcu której muszą być efekty w postaci zatrzymania wzrostu liczby nowych zachorowań na cukrzycę oraz poprawa opieki dla tych, którzy już zmagają się z cukrzyca typu 1 i 2.
Raport fundacji jest dostępny na stronie http://fundacjauj.pl/raport_cukrzyca/.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 25.09.2019, 18:30 |
Źródło informacji | Fundacja Urszuli Jaworskiej |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Szkolenie VR pomaga pracownikom ochrony zdrowia przestrzegać zasad higieny rąk
Światowy Dzień Higieny Rąk - globalna inicjatywa Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), co roku obchodzony jest 5 maja. Tork, marka należąca do Essity i światowy lider w dziedzinie profesjonalnej higieny już po raz 10. aktywnie bierze w nim udział. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest higiena rąk w szpitalach w kontekście zapobiegania zakażeniom i opracowywania procedur, które pomagają zachowywać czystość rąk. Specjalnie z myślą o pracownikach ochrony zdrowia powstał innowacyjny i angażujący trening w wirtualnej rzeczywistości. Jego celem jest pomoc w skutecznym wdrażaniu praktyk higienicznych i przestrzeganiu pięciu momentów higieny rąk według WHO.- 05.05.2025, 12:05
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: TORK
-
Image
Totalizator Sportowy zwiększa pulę nagród o 2 mln zł w nowym sezonie wyścigowym na Torze Służewiec PAP
27 kwietnia bomba poszła w górę, otwierając sezon 2025 na warszawskim hipodromie, podczas którego zostanie rozegranych blisko 400 gonitw dla koni pełnej krwi angielskiej, czystej krwi arabskiej i kłusaków francuskich. „Zwiększyliśmy pulę nagród o 2 miliony, a zatem całkowita pula nagród na sezon 2025 opiewa na 10 mln złotych” - mówi Beata Stelmach, prezes zarządu Totalizatora Sportowego.- 30.04.2025, 16:40
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Talerz dla maturzysty
Mózg to centrum dowodzenia, które stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym aż 20 proc. energii dostarczanej z pożywieniem. Jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej postaci sprzyja jego pracy. Paliwo dla mózgu musi być najwyższej jakości. Zatem, co jeść, by usprawnić pracę tego organu i tym samym zapewnić sobie maksymalną koncentrację niezbędną dla efektywnego uczenia się? O tym w tekście poniżej.- 30.04.2025, 11:59
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ