Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Zrównoważona kuchnia dzięki pieczarkom
Pieczarki są coraz częściej wykorzystywane w diecie roślinnej i fleksitariańskiej, która ogranicza konsumpcję mięsa na rzecz produktów roślinnych. Grzegorz Łapanowski, uznany kucharz i propagator idei równoważonego gotowania i ekspert trwającej kampanii, podkreśla, że pieczarki są idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową i ekologiczną dietę: pieczarki to jeden z produktów, które świetnie wpisują się w nowoczesną kuchnię roślinną. Są tanie w produkcji, mają niski wpływ na środowisko i co najważniejsze, są pełne smaku. Ich umami doskonale zastępuje smak mięsa, co sprawia, że można je wykorzystać w daniach takich jak burgery, gulasze czy sosy bez utraty intensywności smakowej.
Monika Mrozowska, aktorka i propagatorka zdrowego odżywiania oraz ambasadorka kampanii „Europejskie pieczarki, ukryty skarb”, dodaje:
„Cieszę się, że pieczarki zaczynają wracać do łask w bardziej wyrafinowanych formach kulinarnych. Doskonale sprawdzają się jako zamiennik mięsa w burgerach, a duszone pieczarki mogą stanowić wykwintny dodatek do wielu dań. Cieszy mnie również fakt, że coraz częściej w restauracjach spotykam dania bazujące na pieczarkach, które są podawane w prosty sposób, wydobywający wszystkie ich walory: orzechowy smak i piękny aromat”.
Rola pieczarek w ochronie środowiska
Dynamiczny rozwój branży grzybów uprawnych w ostatnich latach oznacza, że polskie pieczarkarnie są najnowocześniejsze na świecie. Korzystają z zaawansowanych technologii w zakresie optymalizacji wykorzystania energii elektrycznej, ciepła oraz chłodu. Prowadzenie uprawy w zamkniętych halach ze ścisłą kontrolą klimatu i wykorzystaniem selektywnego podłoża umożliwia rezygnację ze stosowania jakichkolwiek sztucznych środków ochrony roślin. To wszystko czyni je jednym z najbardziej zrównoważonych źródeł białka roślinnego.
„Wszelkie nowoczesne technologie, m.in. fotowoltaika, pozwalają na optymalizację kosztów produkcji i redukcję negatywnego wpływu na środowisko. To krok w stronę bardziej zrównoważonego rolnictwa” - komentuje Grzegorz Łapanowski.
Wszechstronność pieczarek w kuchniach świata
Choć pieczarki kojarzą się przede wszystkim z tradycyjną kuchnią polską, ich zastosowanie jest zdecydowanie szersze. Łapanowski podkreśla wszechstronność grzybów uprawnych:
„Pieczarki świetnie sprawdzają się zarówno w prostych codziennych potrawach, jak i bardziej egzotycznych daniach. Można je wykorzystać w kuchni azjatyckiej, włoskiej, francuskiej - ich zdolność do absorpcji różnych smaków i aromatów czyni je idealnym składnikiem do wielu potraw kuchni z całego świata”.
Monika Mrozowska zwraca również uwagę na znaczenie edukacji kulinarnej, jeśli chodzi o pieczarki:
„Ludzie często znają pieczarki tylko po obróbce termicznej, a przecież surowe pieczarki mają równie intensywny, orzechowy smak. Warto edukować konsumentów, by próbowali ich także w surowej postaci - to zupełnie nowe doznania kulinarne”.
Pieczarki - fundament przyszłości kulinarnej
Kampania „Europejskie pieczarki, ukryty skarb” ma na celu uświadomienie konsumentom, jak cenny i wszechstronny produkt mają na wyciągnięcie ręki. Pieczarki, ze względu na swoje walory smakowe, odżywcze i ekologiczne, mogą stać się fundamentem nowoczesnej, zrównoważonej kuchni. Jak podsumowuje Grzegorz Łapanowski:
„Pieczarki to prawdziwy skarb naszej kuchni. Warto je doceniać i wykorzystywać, ponieważ dzięki nim możemy dbać zarówno o zdrowie, jak i o środowisko”.
Bulion z pieczonych ryb i pieczarek z puree ziemniaczanym
Składniki:
1 l bulionu rybnego (możesz przygotować go na pieczonych korpusach)
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
2 filety z dorady lub innej białej ryby - pstrąga lub labraksa
100 ml białego wina
6 pieczarek
100 ml śmietanki 36%
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
500 g puree ziemniaczanego
koperek
2 cytryny
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki. Na tym etapie możesz dodać koper włoski i białe wino. Odparuj je chwilę.
2. Duszone grzyby podlej bulionem. Zagotuj. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem, koperkiem, ewentualnie otartą skórką ze sparzonej cytryny.
3. Osuszone filety posól. Na patelni rozgrzej olej. Smaż rybę skórą do dołu, do uzyskania złotego koloru. Dodaj masło przewróć rybę na drugą stronę i „dociągnij” moment.
4. Gorącą zupę podawaj z puree ziemniaczanym, koperkiem i kawałkiem cytryny.
Więcej informacji:
https://europeanmushrooms.eu/pl/
oraz z mediów społecznościowych:
https://www.facebook.com/europeanmushrooms
https://www.instagram.com/europeanmushrooms
https://www.tiktok.com/@europeanmushrooms
KONTAKT:
Biuro prasowe:
Dorota Kubuj Cereniewicz
e-mail: dkubuj@hopscotchgroupe.com
Źródło informacji: Sopexa
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 05.11.2024, 12:16 |
Źródło informacji | Sopexa |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Za nami wielki finał turnieju piłkarskiego „Z Orlika na Stadion”
19 listopada na PGE narodowym w Warszawie odbył się wielki finał ogólnopolskiego turnieju „Z Orlika na Stadion”. Młode zawodniczki oraz młodzi zawodnicy z najlepszych drużyn z całej Polski, w trzech kategoriach wiekowych do lat 13, 14 i 15, pokazali swój talent, determinację i ducha fair play. Drużyny JS Smart.pl Krosno, Dream Team Wrocław, Katowiczanki, Osiemnastka Olsztyn, SMS Stal Rzeszów, ZSP Książenice - to wielcy zwycięzcy rozgrywek w swoich kategoriach wiekowych.- 20.11.2024, 15:17
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PZU
-
Image
Rekord Polski w konsumpcji różnych odmian jabłek
W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian. Rekord ustanowiono 13 listopada 2024 r. w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Partnerami wydarzenia byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy. Patronat nad wydarzeniem objął Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - prof. Mariusz Gujski.- 15.11.2024, 09:18
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
-
Image
Mali Wojownicy - spotkanie wcześniaków w Centrum Medycznym „Żelazna”
Patrycja i Maurycy to bliźniaki, które przyszły na świat w 30. tygodniu ciąży. Chłopczyk ważył 1100 g, natomiast jego siostra przyszła na świat z ekstremalną wagą urodzeniową 380 g. Wśród wcześniaków, których życie zaczęło się w Szpitalu św. Zofii w Warszawie, jest także Zosia - urodzona w 28. tygodniu ciąży, ważąca zaledwie 980 g oraz Norbert, który przyszedł na świat w 27. tygodniu, z wagą 700 g. Te dzielne wcześniaki, w tym także bliźniaczki Asia i Ania, Piotruś, Emilka, Nikodem oraz Krzesimir, spotkały się po kilku latach w Centrum Medycznym „Żelazna” na obchodach zorganizowanych z okazji Dnia Wcześniaka.- 15.11.2024, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Centrum Medyczne Żelazna