Zdrowie i styl życia

Firma Abbott wprowadza w Polsce nową generację systemu FreeStyle Libre 2, który od 1 stycznia 2023 roku będzie refundowany dla dzieci i dorosłych z cukrzycą

05.12.2022, 11:55aktualizacja: 05.12.2022, 12:04

Abbott (1)
• System FreeStyle Libre® 2 umożliwia uzyskiwanie w czasie rzeczywistym alarmów o zbyt wysokim lub zbyt niskim stężeniu glukozy.

• System FreeStyle Libre® 2 zachowuje wysoką dokładność, dokonywanych co 1 minutę, pomiarów stężenia glukozy jak system FreeStyle Libre pierwszej generacji.

• Od 1 stycznia 2023 r. system FreeStyle Libre 2 będzie refundowany dla nowych grup pacjentów z cukrzycą.

Firma Abbott ogłosiła wprowadzenie na rynek systemu FreeStyle Libre 2, rewolucyjnego rozwiązania technologicznego nowej generacji dla osób z cukrzycą, który zostanie udostępniony w Polsce 12 grudnia 2022 r. Nowa generacja systemu oferuje opcjonalne alarmy ostrzegające o zbyt niskim lub zbyt wysokim stężeniu glukozy. Od 1 stycznia 2023r. system FreeStyle Libre 2 będzie refundowany dla dorosłych z cukrzycą stosujących co najmniej 3 iniekcje insuliny dziennie, dzieci z cukrzycą typu 1. lub 3., ciężarnych stosujących insulinoterapię, a także osób ze znaczącymi zaburzeniami widzenia leczonych insuliną.

Jako światowy lider w dziedzinie monitorowania glikemii opartego na sensorach [1], firma Abbott nieustannie angażuje się w dostarczanie przełomowych rozwiązań technologicznych, dzięki którym osoby z cukrzycą mogą kontrolować stężenie glukozy. System FreeStyle Libre 2 zapewnia dokładne odczyty stężenia glukozy, bez konieczności bolesnego nakłuwania opuszków palców [2].

Do końca 2022 roku system FreeStyle Libre był refundowany dla dzieci w wieku 4-18 lat z cukrzycą typu 1. lub 3. W listopadzie br. Ministerstwo Zdrowia ogłosiło wprowadzenie od 1 stycznia 2023 refundacji dla nowych grup pacjentów. Dodatkowo rozszerzono grono uprawnionych do wystawiania zleceń na sensory m.in. o lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, kardiologów i ginekologów [3].

„Szersza refundacja technologii FreeStyle Libre to bardzo ważny krok, który pozytywnie wpłynie na samokontrolę cukrzycy i umożliwi lekarzowi prowadzącemu oraz innym specjalistom zaangażowanym w opiekę nad pacjentem szersze spojrzenie na wartości glikemii, a to pozwoli na lepszy dobór leczenia - mówi prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Lepsza kontrola cukrzycy poprzez ciągłe monitorowanie prowadzi do mniejszej liczby powikłań i wyższej jakości życia. W końcu, dla ogromnej grupy osób cierpiących na cukrzycę, nie tylko typu 1, zapaliło się zielone światło” - dodaje profesor Czupryniak.

Jak działa FreeStyle Libre 2

System FreeStyle Libre 2 dokonuje pomiarów stężenia glukozy w płynie śródtkanowym co 1 minutę. Dzięki połączeniu bluetooth umożliwia pacjentowi otrzymywanie na smartfon z zainstalowaną dedykowaną aplikacją alarmów dźwiękowych lub poprzez wibrację o zbyt niskim lub zbyt wysokim stężeniu glukozy. System pozwala także ocenić kierunek i tempo zmian stężenia glukozy w ciągu najbliższego okresu, co znacząco ułatwia pacjentom zrozumienie zmian glikemii zachodzących pod wpływem stosowanego leczenia, aktywności lub posiłku, a przede wszystkim na dostosowanie swojego postępowania tak, aby uniknąć nieprawidłowych wartości. Sensor pozwala także oceniać zmiany stężenia glukozy w przeszłości. Wszystkie te informacje dostępne są bez konieczności nakłuwania palca [2,4].

„System FreeStyle Libre 2 oferuje dodatkowe korzyści dla osób chorych na cukrzycę, dając im możliwość korzystania z alarmów. Jest to wielka zaleta dla osób z cukrzycą, szczególnie dzieci lub osób o podwyższonym ryzyku hipoglikemii - mówi Sylwia Borowska-Kurek, Country Manager Diabetes Care, Abbott. FreeStyle Libre pomaga osobom chorym na cukrzycę osiągać coraz lepsze efekty zdrowotne, o czym świadczą zarówno badania kliniczne, jak i dane z codziennej praktyki zebrane od ponad pół miliona użytkowników na całym świecie” - dodaje Sylwia Borowska-Kurek.

Dane z codziennej praktyki oraz badania kliniczne wykazały, że jego wykorzystanie pozwala na lepszą kontrolę glikemii, skrócenie czasu hipoglikemii i hiperglikemii, dłuższy czas przebywania w optymalnym zakresie stężenia glukozy oraz poprawę wartości HbA1c. Ponadto badanie opublikowane w „British Medical Journal” pokazuje, że korzystanie z systemu FreeStyle Libre wiąże się z poprawą jakości życia, a wskaźnik absencji w pracy i przyjęć do szpitala związanych z cukrzycą zmniejsza się o dwie trzecie w ciągu roku [5-8].

Freestyle Libre jest najczęściej używanym systemem ciągłego monitorowania glikemii na świecie, pomagając milionom osób z cukrzycą mieszkających w ponad 60 krajach w łatwy sposób kontrolować stężenie glukozy [1].

O firmie Abbott

Abbott jest światowym liderem w dziedzinie ochrony zdrowia, który pomaga chorym żyć pełniej na wszystkich etapach życia. Firma jest zaangażowana w dostarczanie przełomowych rozwiązań w zakresie diagnostyki, aparatury medycznej, żywieniu i lekach generycznych. 113 tys. współpracowników firmy jest codziennie zaangażowanych w pracę nad poprawą jakości życia dla ludzi w 160 krajach.

Dowiedz się więcej o Abbott na: www.abbott.com, na LinkedIn: www.linkedin.com/company/abbott-/, na Facebooku pod adresem www.facebook.com/Abbott oraz na Twitterze @AbbottNews i @AbbottGlobal.

[1] Dane w aktach, Abbott Diabetes Care

[2] Jeżeli występują objawy, które nie pasują do odczytu stężenia glukozy z sensora lub użytkownik podejrzewa, że odczyt może być niedokładny, należy sprawdzić odczyt, przeprowadzając test z opuszki palca za pomocą glukometru

[3] Rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu wyrobów medycznych wydawanych na zlecenie z dnia 27/10/2022

[4] FreeStyle Libre - podręcznik użytkownika systemu