Zdrowie i styl życia

Firma RaySafe przedstawia system monitorowania dawek promieniowania w czasie rzeczywistym na konferencji CIRSE 2015

28.09.2015, 11:30aktualizacja: 28.09.2015, 11:30

Dawkomierz RaySafe i2 zostanie zaprezentowany w pawilonie ochrony radiologicznej w trakcie konferencji CIRSE.

EVERETT, stan Waszyngton, 28 września 2015 r. /PRNewswire/ - Firma Unfors RaySafe Inc. należąca do spółki Fluke Biomedical i wiodący producent rozwiązań monitorowania w czasie rzeczywistym dla laboratoriów operujących na wysokich dawkach zapozna radiologów interwencyjnych z możliwościami pomiaru i zmniejszenia dawki promieniowania, na którą naraża praca, w trakcie 30 corocznej konferencji Europejskiego Stowarzyszenia Krążenia i Radiologii Interwencyjnej (ang. Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe, CIRSE), która odbędzie się w Lizbonie, stolicy Portugalii między 26 a 30 września.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150304/179432LOGO

Uczestnicy konferencji CIRSE zapoznają się ze znacznymi korzyściami, które oferuje dawkomierz RaySafe i2 w użyciu przez interwencyjnych radiologów, elektrofizjologów, kardiologów interwencyjnych i innych pracowników klinicznych na cele zmniejszenia dawki promieniowania.

Nadmierne promieniowanie wiązane jest z rozwojem szkodliwych dolegliwości takich, jak zaćma czy nawet guzy mózgu. Aktywny system dozymetryczny RaySafe i2 przekazuje informacje na temat osobistego narażenia na promieniowanie w czasie rzeczywistym, tym samym pozwalając pracownikom służby zdrowia na zmianę wykonywania czynności w celu ograniczenia ekspozycji na promieniowanie.

"Na podstawie moich własnych doświadczeń w pracy z promieniowaniem jonizującym przez całą moją karierę uważam, że kwestią krytyczną jest zrozumienie nie tylko przez lekarzy, ale także pielęgniarki i administrację szpitalną, że z długofalowym narażeniem na promieniowanie mogą wiązać się - i wiążą się - poważne konsekwencje zdrowotne - powiedział profesor Böckler ze Szpitala Uniwersyteckiego w Heidelbergu, wydział chirurgii naczyniowej i wewnątrznaczyniowej. - Europejskie ośrodki służby zdrowia są pionierami w zakresie ochrony przed problematycznymi konsekwencjami wynikającymi z nadmiernego napromieniowania i od dawna szukają sposobów na ochronę przed tego typu ekspozycją oraz podnoszą świadomość na ten temat przez zaawansowane rozwiązania technologiczne takie, jak RaySafe i2" - dodał profesor.

RaySafe Dose Hero

Nowością dla uczestników konferencji CIRSE w tym roku będzie możliwość zagrania w grę RaySafe Dose Hero. Firma RaySafe stworzyła krótką, interaktywną grę na konsolę Xbox-Kinect w celu sprawdzenia możliwości uczestników konferencji CIRSE w zakresie powstrzymania wirtualnego chirurga przed narażeniem się na zbyt wysokie promieniowanie. W pierwszej rundzie gracz musi zebrać narzędzia i podać je chirurgowi, poruszając się po pomieszczeniu i napotykając źródła promieniowania na swojej drodze. W drugiej rundzie gracz otrzymuje informacje zwrotne z urządzenia RaySafe i2 w czasie rzeczywistym informujące o dawce, na którą naraził się w trakcie pojedynczej procedury.

"Zdecydowanie brakuje świadomości na temat niepotrzebnej ekspozycji na promieniowanie wśród personelu medycznego w szpitalach i klinikach. Stworzyliśmy grę RaySafe Dose Hero po to, aby uczestnicy konferencji mogli poznać własne wyniki pod postacią informacji o promieniowaniu w czasie rzeczywistym z RaySafe i2 - skomentował Bart LeClou, dyrektor dozymetrii indywidualnej w firmie Unfors RaySafe. - System i2 przesyła natychmiastowe informacje zwrotne więc można od razu podjąć działania naprawcze, które pozwolą ochronić każdą osobę w sali operacyjnej. Lekarze i ich zespoły kliniczne potrzebują wsparcia w tym, aby uczynić ich pracownie kardiologii inwazyjnej bezpiecznymi w szpitalach na całym świecie. Jesteśmy tutaj, aby im pomóc" - dodał dyrektor.

Aby dowiedzieć się więcej na temat bezpieczeństwa dawek promieniowania i monitorowania w czasie rzeczywistym zapraszamy do stoiska RaySafe numer RPP4 w trakcie konferencji CIRSE. Profesor Böckler także będzie obecny i z chęcią podzieli się własnymi doświadczeniami i obserwacjami w zakresie bezpieczeństwa radiologicznego pracowników.

O Fluke Biomedical

Zaufanie co do pomiarów, które się liczą.

Firma Fluke Biomedical jest pierwszym, globalnym dostawcą urządzeń i usług pomiaru oraz testów w służbie zdrowia. Służymy inżynierom biomedycznym, technikom ds. jakości, fizykom medycznym, onkologom oraz specjalistom do spraw bezpieczeństwa radiologicznego. Ciągle poszerzamy naszą ofertę rozwiązań, obejmując nią jeszcze większy zakres specjalistów służby zdrowia i bezpieczeństwa. Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.flukebiomedical.com.

O Unfors RaySafe, Inc.

Firma Unfors RaySafe należąca do spółki Fluke Biomedical to wiodący producent urządzeń do zapewniania jakości i działania urządzeń do diagnostyki rentgenowskiej oraz rozwiązań monitorowania w czasie rzeczywistym dla laboratoriów operujących na wysokich dawkach. Dziś produkty firmy RaySafe używane są przez tysiące zadowolonych fizyków medycznych, inżynierów serwisowych, inżynierów biomedycznych, inspektorów rządowych i największych producentów wysokiej jakości urządzeń rentgenowskich na całym świecie. Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.raysafe.com lub na profilu firmowym na platformie Facebook i @Unfors_RaySafe.

Źródło: Fluke Biomedical

Dalszych informacji udzieli: