Zdrowie i styl życia

Firma Varian Medical Systems nabywa dystrybutora w Polsce

08.09.2016, 14:21aktualizacja: 08.09.2016, 14:21

PALO ALTO, Kalifornia, 8 września 2016 r. /PRNewswire/ - Firma Varian Medical Systems (NYSE:VAR) ogłosiła nabycie oddziału radioterapeutycznego firmy Candela, wiodącego dystrybutora urządzeń radioterapeutycznych w Polsce. Firma Candela z siedzibą w Warszawie zatrudniająca ponad 40 osób pełniła rolę przedstawiciela firmy Varian na terenie Polski przez ostatnich 20 lat. Do zamknięcia transakcji nabycia doszło wczoraj po zatwierdzeniu jej przez polski Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

"Przez włączenie oddziału radioterapeutycznego Candeli do rodziny Varian mamy nadzieję jeszcze lepiej służyć naszym polskim klientom, a także poszerzać dostęp do zaawansowanej opieki onkologicznej w całym kraju - skomentował Jean-Luc Devleeschauwer, prezes oddziału systemów onkologicznych w firmie Varian w obszarze EMEIA. - Zespół oddziału radioterapeutycznego w Candeli jest bardzo doświadczony i zbudował silne relacje z klientami. Chcemy wykorzystać to w firmie Varian" - dodał prezes.

"Nabycie wzmacnia pozycję firmy Varian w Polsce w czasach, kiedy zarówno sektor prywatny, jak i publiczny inwestują w nowoczesne urządzenia radioterapeutyczne i radiochirurgiczne w celu lepszego wyposażenia szpitali - skomentował Aleksander Naumann, główny dyrektor wykonawczy w firmie Candela, który po przejęciu zajmie pozycję dyrektora zarządzającego w Varian Medical Systems Poland. - Globalna sieć i doświadczenie firmy Varian pozwolą nam na lepszą obsługę polskich klientów, a także przyczynią się do poprawienia szans Polski na walkę z rakiem przy wykorzystaniu opłacalnych, niezrównanych rozwiązań" - dodał dyrektor.

W polskich oddziałach radioterapii zainstalowanych jest obecnie ponad 80 akceleratorów liniowych firmy Varian.

O Varian Medical Systems

Firma Varian Medical Systems, Inc. z siedzibą w Palo Alto w stanie Kalifornia poświęca się ratowaniu życia przez zapewnianie światu zaawansowanych rozwiązań technologicznych do walki z rakiem i wykonywania prześwietleń. Firma jest światowym liderem w produkcji urządzeń medycznych i oprogramowania do leczenia raka, a także innych chorób, przy wykorzystaniu naświetlania. Firma oferuje szeroko zakrojone rozwiązania w zakresie radioterapii, radiochirurgii, terapii protonowej i brachyterapii. Oprogramowanie firmy pomaga w zarządzaniu dużymi klinikami onkologicznymi, centrami radioterapii oraz przychodniami onkologicznymi. Firma Varian jest także jednym z największych dostawców komponentów do wykonywania prześwietleń, włączywszy tuby, detektory cyfrowe, kable i złącza, a także oprogramowania do przetwarzania obrazów i stacji roboczych wykorzystywanych w medycynie i przemyśle, a także ochronie i badaniach nieniszczących. Firma Varian Medical Systems zatrudnia około 7700 pracowników w centrach produkcyjnych w Ameryce Północnej, Europie i Chinach oraz w działach wsparcia i sprzedaży na całym świecie. Więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.varian.com lub na profilu firmy w serwisie Twitter.

Stwierdzenia dotyczące przyszłości

Wszelkie stwierdzenia zawarte w niniejszym dokumencie, które nie noszą znamion faktów historycznych, są stwierdzeniami dotyczącymi przyszłości w rozumieniu ustawy o reformie przepisów procesowych dotyczących papierów wartościowych z 1995 r. (Securities Litigation Reform Act of 1995). Stwierdzenia zawierające prognozy rynkowe i branżowe, włączywszy zapotrzebowanie konsumentów i akceptację produktów lub rozwiązań technologicznych, czynniki wzrostu, przyszłe zamówienia firmy Varian, przychody lub inne rezultaty finansowe, możliwości technologii i produktów firmy Varian co do leczenia raka, a także stwierdzenia zawierające słowa takie, jak „będzie", „może", „przyszłość, „plan", „oczekiwać", „nadzieja" lub podobne są stwierdzeniami dotyczącymi przyszłości, które podlegają czynnikom ryzyka i niepewności i które mogą spowodować, że rzeczywiste wyniki firmy Varian mogą znacznie różnić się od oczekiwań. Do takich czynników ryzyka i niepewności wlicza się możliwość skutecznej integracji działań operacyjnych oddziału radioterapii firmy Candela z ofertą i sprzedażą firmy Varian, a także z działaniami marketingowymi i innymi działaniami operacyjnymi, a także możliwość utrzymania personelu firmy Candela, zapotrzebowanie na produkty firmy Varian oraz zapotrzebowanie na usługi działu radioterapii firmy Candela oraz możliwość rozwoju, komercjalizacja i wprowadzanie nowych produktów przez firmę Varian, wpływ produktów i cen konkurencji, wpływ ogólnoświatowych warunków gospodarczych, zdolność przez firmę Varian co do przestrzegania wymagań prawnych i regulacyjnych, zmiany w środowisku regulacyjnym i prawnym, a także inne czynniki ryzyka, które od czasu do czasu mogą zostać zawarte w dokumentach złożonych przez firmę Varian w Komisji Papierów Wartościowych i Giełd SEC, a które niniejszym włączone są do komunikatu przez odwołanie. Firma Varian nie przyjmuje odpowiedzialności za aktualizację lub zmianę stwierdzeń dotyczących przyszłości zawartych w niniejszym komunikacie wraz z napływem nowych informacji, zaistnieniem przyszłych wydarzeń lub w innych przypadkach.

Źródło: Varian Medical Systems

KONTAKT: