Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Innowacje technologiczne umożliwiły wzbogacenie mleka modyfikowane o strukturę MFGM pozyskiwaną z mleka krowiego. Jest to składnik, który funkcjonalnością przypomina analogiczną strukturę MFGM występującą w mleku ludzkim. Dzięki temu, matki, które nie mogą karmić piersią, uzyskały produkt pozwalający w optymalny sposób żywić dzieci i zapewniający prawidłowy rozwój mózgu oraz układu odpornościowego.
MFGM (ang. Milk Fat Globule Membrane, czyli błona otaczająca kuleczkę tłuszczu mlecznego) to wieloskładnikowa struktura, która powstaje w komórkach nabłonkowych gruczołu sutkowego. Zawiera ponad 200 różnych lipidów złożonych i białek.
Substancje te są zaangażowane w prawidłowy rozwój naturalnej odporności organizmu dziecka. Odgrywają również istotną rolę w tworzeniu struktur komórek nerwowych, co sprzyja rozwojowi funkcji poznawczych u niemowląt.
Pierwsze trzy lata są w życiu dziecka okresem niezwykle intensywnego wzrostu. W ciągu pierwszych 12 miesięcy masa jego organizmu zwiększa się trzykrotnie, a długość ciała – o 50 proc. Szczególnie szybko rozwija się mózg, który już w ciągu dwóch pierwszych lat życia osiąga 85 proc. masy mózgu dorosłego człowieka.
Dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia potrzebny jest pełnowartościowy pokarm. Idealne pod tym względem jest mleko matki, które zawiera wszystkie niezbędne składniki, w tym MFGM. Niestety, nie wszystkie mamy, z różnych względów, mogą karmić piersią.
Wcześniejsze badania wykazywały, że stosowane w takich wypadkach mleko modyfikowane nie było w stanie w pełni zastąpić matczynego, bowiem niektóre dzieci karmione „z butelki” bywały mniej odporne, a nawet wolniej się rozwijały.
Naukowcy badali hipotezę, że jedną z przyczyn tego stanu rzeczy jest znikoma zawartość MFGM w mleku modyfikowanym (obecny tam tłuszcz – to był tłuszcz roślinny). Zaczęto prowadzić prace nad możliwością dodawania do mleka modyfikowanego struktury MFGM pochodzącej z mleka krowiego, ponieważ jest bardzo podobna do tej obecnej w mleku matki.
W ten sposób powstały produkty, których właściwości są niezwykle obiecujące. Zespół ze szwedzkiego uniwersytetu w Umea wykazał (Timby et. al., „The American Journal of Clinical Nutrition” 2014), że niemowlęta, których pokarmem w okresie do 6. miesiąca życia jest mleko modyfikowane wzbogacone w MFGM, w wieku 12 miesięcy rozwijają się równie dobrze pod względem poznawczym, co dzieci karmione mlekiem matki.
W tym randomizowanym (co znacznie zwiększa jego wiarygodność) badaniu klinicznym rozwój dzieci był oceniany za pomocą tzw. Skali Bayley III (to powszechnie używane narzędzie pozwalające ocenić rozwój poznawczy dziecka – głównie w zakresie komunikacji z otoczeniem i reakcji na bodźce).
W innej swojej publikacji (Timby et. al. „Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition” 2015) zespół z uniwersytetu w Umea wykazał, że niemowlęta karmione do 6. miesiąca życia mlekiem modyfikowanym z MFGM rzadziej chorowały na ostre zapalenie ucha środkowego, niż maluchy przyjmujące pokarm o standardowej formule. Częstość występowania tej infekcji była taka sama, jak w przypadku niemowląt karmionych piersią. Rzadziej też stosowano u nich środki przeciwgorączkowe.
Z kolei badania peruwiańskiej badaczki dr Nelly Zavaleta z Instituto de Investigación Nutricional (Zavaleta et al. „Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutr 2011) dowiodły, że dzieci otrzymujące MFGM wraz z mlekiem modyfikowanym rzadziej mają biegunki.
Ponadto od 2002 roku do mleka modyfikowanego zaczęto dodawać również kwas dokozaheksaenowy (DHA), który od 2020 roku będzie w krajach Unii Europejskiej obowiązkowym składnikiem.
Dzięki tym innowacjom i nowym technologiom wszystkie dzieci, które nie mogą być karmione mlekiem matki, otrzymują pełnowartościowy pokarm, zawierający w składniki wspierające rozwój poznawczy oraz działanie układu odpornościowego.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 09.05.2019, 14:32 |
Źródło informacji | Centrum Prasowe PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
E-commerce zyskuje na wartości. Kupujemy więcej, drożej i chętniej sięgamy po przedmioty z drugiej ręki - analiza OLX
Rosną udziały e-commerce w rynku. Równocześnie procent internautów dokonujących zakupów w sieci utrzymuje się od 2023 roku na zbliżonym poziomie. Można zatem wnioskować, że kupujemy częściej i więcej, w tym również przedmiotów z drugiej ręki. Potwierdzają to także dane OLX, największego serwisu ogłoszeniowego w Polsce. W październiku średnia wartość jednego przedmiotu kupionego z Przesyłką OLX wzrosła o 24% (w ujęciu rocznym).- 25.11.2024, 08:30
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: OLX
-
Image
Światowy Dzień Rzucania Palenia: młodzież ma zbyt łatwy dostęp do produktów nikotynowych PAP
Dla młodzieży zbyt łatwy jest dostęp do wszystkich produktów nikotynowych, takich jak e-papierosy i podgrzewacze tytoniu - wynika z opublikowanego raportu „Palenie tytoniu – najważniejszy czynnik ryzyka zdrowotnego w Polsce”. Instytut Człowieka Świadomego zaprezentował raport z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia, przypadającego w tym roku 21 listopada.- 22.11.2024, 15:06
- Kategoria: Polityka i społeczeństwo
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają
26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności - wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.- 21.11.2024, 12:54
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Green REV Institute