Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Ile warzyw dziennie?
Badania pokazują, że wiedza Polaków na temat zdrowej diety pozostawia wiele do życzenia. Okazuje się, że tylko 19% respondentów potrafi prawidłowo odpowiedzieć na pytanie ile warzyw i owoców dziennie powinniśmy jeść. Między innymi przez brak odpowiedniej świadomości korzystnego wpływu prawidłowej diety na nasz organizm większość z nas po prostu je warzyw zbyt mało. Tymczasem dietetycy ciągle przypominają, że w zdrowej, zbilansowanej diecie połowę każdego z naszych posiłków powinny stanowić warzywa i owoce. Innymi słowy powinniśmy jeść minimum 400 g warzyw i owoców, najlepiej w 5 porcjach. Prawidłowa dieta jest ważna m.in. ze względu na zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu, budowanie odporności czy profilaktyki przeciwnowotworowej.
Warzywa przeciw nowotworom
„Zewsząd słyszymy by zwiększyć spożycie tytułowej grupy produktów jednak mało kto zdaje sobie sprawę jak wielkie korzyści takie zachowanie może przynieść. Warzywa i owoce są zdrowe co nie podlega wątpliwościom. Większość argumentuje to obecnością w nich witamin i składników mineralnych co też jest prawdą. Natomiast jak wejdziemy głębiej w skład poszczególnych surowców roślinnych to przekonamy się, że obfitują one w ogromną ilość związków aktywnych, które w prewencji chorób nowotworowych mają nieocenione znaczenie” – podkreśla Monika Stromkie-Złomaniec – dietetyk kliniczny.
Ulubione warzywa Polaków
Najczęściej spożywanymi warzywami od lat są ziemniaki, pomidory i cebula. Podobnie było w 2021 roku. Na kolejnych miejscach znajduje się marchew i ogórek. Każde z 5 wymienionych powyżej warzyw gości na polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, w sezonie u przeszło ¾ badanych (77%).
Nieco inaczej kształtują się wyniki, gdy zapytam Polaków o ich ulubione warzywa. Okazuje się, że jako ulubione warzywo najwięcej Polaków wskazuje pomidora. Poniżej przedstawiamy pełen ranking ulubionych warzyw 2021 roku:
- Pomidor – 39%
- Ogórek – 23%
- Ziemniak – 15%
- Kalafior – 10%
- Marchew – 10%
- Sałata – 10%
- Papryka – 7%
- Kapusta – 6%
- Brokuł – 6%
- Cebula – 3%
- Rzodkiewka – 2%
- Burak – 2%
- Cukinia – 2%
- Fasola – 2%
- Dynia – 1 %
Co setny badany (1%) deklaruje, że lubi wszystkie warzywa, a 2%, że nie lubi żadnego. 4 procent respondentów deklaruje, że ich ulubionym warzywem jest inne, niewymienione powyżej.
Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
KONTAKT:
Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski, Agencja Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. +48 608 680 562
Źródło informacji: Brandmates
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 10.02.2022, 09:55 |
Źródło informacji | Brandmates |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Od PRL-owskiej zapiekanki po Instagram Reels. Jak pieczarka stała się kulinarną ikoną
- 16.09.2025, 09:44
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: HOPSCOTCH
-
Image
Konferencja prasowa SGH PAP
Termin: 12.09.2025, godz. 09:30- 12.09.2025, 14:28
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: SGH
-
Image
Glejaki najczęściej występującymi i najbardziej agresywnymi nowotworami mózgu w Polsce. Nowy raport Krajowego Rejestru Nowotworów
Każdego roku 322 tyś. osób na świecie słyszy diagnozę nowotwór mózgu, w Polsce choroba dotyka nawet 2375 osób rocznie, z czego najczęściej rozpoznawalnym typem morfologicznym są glejaki (75% co daje 1783 pacjentów rocznie). Wskaźnik 5-letniego przeżycia pacjentów z glejakami w Polsce w latach 2010-2024 wynosił 28,2%, co jest jednym z niższych wyników w Europie. Zachorowalność na nowotwory mózgu rośnie po 30. roku życia osiągając maksimum w ósmej dekadzie życia i to mężczyźni chorują częściej niż kobiety. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu pt. „Nowotwory złośliwe mózgu - analiza epidemiologiczna” opublikowanego z początkiem września 2025 przez Krajowy Rejestr Nowotworów, działający przy Narodowym Instytucie Onkologii - Państwowym Instytucie Badawczym.- 11.09.2025, 12:53
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Rejestr Nowotworów
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ