Zdrowie i styl życia

Międzynarodowe Towarzystwo Estetycznej Chirurgii Plastycznej (ISAPS) ostrzega pacjentów przed lekarzami nieposiadającymi odpowiednich kwalifikacji i przed "turystyką medyczną"

04.11.2014, 14:08aktualizacja: 04.11.2014, 14:08

Organizacja działająca na rzecz bezpieczeństwa pacjentów wzywa do podjęcia działań i zmian w prawie na całym świecie.

NOWY JORK, 4 listopada 2014 r. /PRNewswire/ - Międzynarodowe Towarzystwo Estetycznej Chirurgii Plastycznej (ISAPS) opublikowało ostrzeżenie skierowane do osób chcących korzystać z tańszych kosmetycznych zabiegów chirurgicznych, zwłaszcza tych przeprowadzanych poza krajem zamieszkania przez lekarzy nieposiadających odpowiednich uprawnień, którzy nie zdali egzaminów specjalizacyjnych przeprowadzanych przez uprawnione jednostki egzaminujące. Mając na uwadze fakt, że ostatnio dwie osoby z Wielkiej Brytanii zmarły po poddaniu się kosmetycznym zabiegom chirurgicznym przeprowadzonym zagranicą przez lekarzy nieposiadających wystarczających uprawnień i kwalifikacji, ISAPS wzywa również do wprowadzenia na całym świecie zmian w prawie, aby zapobiec tego rodzaju tragicznym, a przecież możliwym do uniknięcia przypadkom śmiertelnym, i dążyć do zapewnienia większego bezpieczeństwa pacjentom.

Klip wideo - http://originqps.onstreammedia.com/origin/multivu_archive/PRNA/ENR/patient_safety.mp4

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20141103/156357LOGO

"Kosmetyczne operacje chirurgiczne przeprowadzane zagranicą mogą być niezwykle ryzykowne, ponieważ w różnych krajach obowiązują różne standardy. Najważniejsze jest, aby pacjenci szukali chirurgów plastycznych, którzy zdali odpowiednie egzaminy specjalizacyjne, bez względu na kraj, w którym przeprowadzona zostanie operacja - powiedział doktor medycyny Susumu Takayanagi, przewodniczący ISAPS. - Bezpieczeństwo pacjentów jest dla nas sprawą o znaczeniu priorytetowym. Członkostwo w ISAPS przyznawane jest wyłącznie chirurgom, którzy zdali egzaminy specjalizacyjne prowadzone przez uprawnione jednostki egzaminujące oraz są członkami towarzystwa chirurgii plastycznej w swoim kraju”.

Ponad pięć lat temu Międzynarodowe Towarzystwo Estetycznej Chirurgii Plastycznej wprowadziło symbol bezpieczeństwa pacjenta w postaci rombu składającego się z czterech czynników kluczowych dla bezpieczeństwa w korzystaniu z usług estetycznej chirurgii plastycznej:

• Wybór odpowiedniego zabiegu
  • Czynniki ryzyka dla pacjentów
  • Wybór chirurga
  • Bezpieczne zaplecze zabiegowe

"Pacjenci ponoszą poważne konsekwencje, poddając się zabiegom przeprowadzanym przez lekarzy nieposiadających odpowiednich kwalifikacji z powodu błędnego przekonania, że już sam fakt posiadania tytułu doktora medycyny wystarcza, by przeprowadzić dowolny zabieg chirurgiczny. Potrzeba, aby państwa wprowadziły restrykcyjne przepisy stanowiące o tym, jakie kwalifikacje wymagane są do przeprowadzania zabiegów chirurgii plastycznej oraz o tym, w jakich warunkach mogą być przeprowadzane takie zabiegi. Dzięki takim działaniom legislacyjnym będzie można ograniczyć występowanie komplikacji pooperacyjnych i przypadków śmiertelnych" - stwierdził doktor medycyny Michael C. Edwards, przewodniczący Komisji ds. bezpieczeństwa pacjentów przy ISAPS i przewodniczący Amerykańskiego Towarzystwa Estetycznej Chirurgii Plastycznej.

"Każda osoba planująca odbycie dalekiej podróży w celu poddania się chirurgicznemu zabiegowi estetycznemu musi być świadoma faktu, że naraża się na dodatkowe ryzyko, znacznie poważniejsze od ryzyka wpisanego w zabieg przeprowadzony przez dyplomowanego chirurga w kraju zamieszkania. Jeśli koniecznie muszą odbyć podróż zagranicę, bezwarunkowo powinni wybrać chirurga posiadającego odpowiednie uprawnienia i kwalifikacje, który nie tylko przeprowadzi zabieg, ale też zapewni możliwość konsultacji oraz opiekę pooperacyjną. Jedynym sposobem na znalezienie w dowolnie wybranym kraju chirurgów, którzy zdali egzamin specjalizacyjny przeprowadzany przez uprawnioną jednostkę egzaminującą, jest skorzystanie z oficjalnej strony ISAPS. Należy również informować pacjentów, aby zapytali lekarza, jakie posiada ubezpieczenie w razie pojawienia się komplikacji pooperacyjnych" - powiedział doktor medycyny Nigel Mercer, przewodniczący Europejskiego Stowarzyszenia Towarzystw Estetycznej Chirurgii Plastycznej (EASAPS), wiceprzewodniczący Brytyjskiego Towarzystwa Chirurgii Plastycznej Rekonstrukcyjnej i Estetycznej.

Źródło: International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS)

Data publikacji 04.11.2014, 14:08
Źródło informacji PR Newswire