Pobierz materiał i Publikuj za darmo

„Region Czysty na 6” to konkurs organizowany przez Wielkopolskie Centrum Recyklingu dla gmin z nim współpracujących. W tym roku odbyła się już szósta edycja akcji, w której wzięło udział ponad placówek oświatowych z terenu 23 gmin. W zbiórkę surowców zaangażowało się ponad 16 tysięcy uczniów. - W tym roku w ramach konkursu zbierana była drobna elektronika, aluminiowe puszki oraz baterie, a w drugim etapie dodatkową kategorią była zbiórka nakrętek – wyjaśnia Angelika Sołtysiak, kierownik Referatu Gospodarowania Odpadami, który koordynował konkurs w Pleszewie.
W klasyfikacji ogólnej pleszewski samorząd zwyciężył w ilości surowców w przeliczeniu na masę. Zebranych zostało łącznie 10,5 tony. W klasyfikacji placówek na największą ilość zebranych wszystkich surowców w przeliczeniu na 1 ucznia (kg) zwyciężyło Publiczne Przedszkole nr 3 „Słoneczne” w Pleszewie. To samo zwycięstwo, ale w drugiej kategorii odniosła Szkoła Podstawowa nr 2 dzięki zebraniu ponad 2,7 tys. kg odpadów. „Słoneczne” wygrało również trzecią kategorię w klasyfikacji najlepszych klas w ilości zebranych wszystkich surowców. Tutaj grupie „Szafirki” udało się zgromadzić ich niemal 1,8 tys. kg. Ta sama grupa zwyciężyła również w kategorii klasyfikującej klasy w przeliczeniu na 1 ucznia.
W rywalizacji „nakrętkowej” Gmina Pleszew znalazła się na III pozycji w rankingu placówek oraz w rankingu klas z największą ilością zebranych nakrętek w kg. Udało się to Szkole Podstawowej nr 2 oraz grupie „Szafirki” z przedszkola „Słonecznego”.
Placówki otrzymały vouchery na zakup sprzętu sportowego, a same surowce są zamieniane na środki pieniężne w stosunku 1 kg = 1 zł i przekazywane na cele charytatywne. W taki sposób wyliczone środki wyniosły ponad 14,3 tys. zł.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 12.07.2024, 18:16 |
Źródło informacji | UMiG Pleszew |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ