Zdrowie i styl życia

Pół miliona użytkowników i rekordy wypożyczeń rowerów miejskich w Polsce

15.04.2015, 12:46aktualizacja: 15.04.2015, 12:46

Nextbike fot.3
Zainteresowanie publicznymi jednośladami wciąż rośnie. Pół miliona zarejestrowanych użytkowników ma do dyspozycji sieci wypożyczalni rowerów miejskich m.in. w Warszawie, Lublinie, Białymstoku, Opolu, Krakowie, Grodzisku Mazowieckim, czy Konstancinie-Jeziornie. Do końca miesiąca zainaugurowane zostaną nowe systemy: we Wrocławiu i w Poznaniu. Rowerowy boom w tym roku dopiero przed nami.

Rowerzyści miejscy rosną w siłę

W weekend do systemów rowerów miejskich dołączył półmilionowy użytkownik, a precyzyjniej - użytkowniczka, która zarejestrowała się w systemie Opole Bike. Tylko w tym sezonie grono osób, korzystających z wypożyczalni w swoich miastach powiększyło się o ponad 27 tysięcy. Z soboty na niedzielę, odnotowano natomiast 300-tysięcznie wypożyczenie miejskiego roweru w tym sezonie. Rekordowy wynajem miał miejsce w ramach stołecznego systemu Veturilo.

Poznań ponownie z rowerem miejskim

Poznański Rower Miejski zostanie uruchomiony 20 kwietnia. Użytkownicy na początku skorzystają z 16 stacji oraz 170 rowerów, natomiast na przestrzeni najbliższych trzech miesięcy, sieć wypożyczalni rozrośnie się do 30 stacji i 352 rowerów. Po raz pierwszy w Polsce, rowerzyści będą mieli możliwość korzystania z płatności przy samych stacjach - za pomocą kart debetowych i kredytowych oraz zbliżeniowych. Cały system zostanie zintegrowany z Poznańską Elektroniczną Kartą Aglomeracyjną. Nowością będą również dotykowe ekrany i elektrozamki w stojakach. Po zakończeniu rozbudowy, Poznań dysponować będzie najnowocześniejszą technologicznie siecią wypożyczalni w Polsce.

Wrocław z drugim największym systemem w Polsce

Zgodnie z umową, do końca kwietnia zainaugurowany zostanie system rowerów miejskich we Wrocławiu, który z co najmniej 70 stacjami i 700 rowerami, będzie drugą największą inwestycją tego typu w Polsce, zaraz po Warszawie. W chwili obecnej niemal wszystkie stacje został już wyposażone w specjalne słupki rowerowe, a ponad połowa lokalizacji w terminale, które stanowią główny element każdej wypożyczalni. Nextbike Polska będzie dostawcą i operatorem wypożyczalni do końca 2018 roku.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 15.04.2015, 12:46