Zdrowie i styl życia

Przełom w kontroli progresji krótkowzroczności

02.12.2021, 08:45aktualizacja: 02.12.2021, 09:14

Fot. HOYA Vision Care (1)
Nowa metoda korekcji i spowalniania postępu krótkowzroczności u dzieci jest już dostępna w Polsce. To soczewki okularowe, wykorzystujące technologię D.I.M.S., która przy korygowaniu wady pozwala jednocześnie kontrolować jej postęp. To ważny przełom dla dzieci i młodzieży, szczególnie narażonych na największą progresję krótkowzroczności.

Zobacz różnicę

Innowacyjna soczewka okularowa jest owocem wieloletniej współpracy zespołu ekspertów The Hong Kong Polytechnic University oraz firmy HOYA Vision Care. Zastosowana w soczewkach technologia D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segments) powoduje krótkowzroczne rozogniskowanie w peryferyjnych częściach siatkówki, dzięki czemu oko nie jest stymulowane do szybszego wzrostu i w efekcie postęp krótkowzroczności jest spowalniany. Soczewka koryguje wadę wzroku na całej swojej powierzchni oraz posiada terapeutyczną strefę optyczną w kształcie pierścienia, składającą się z segmentów rozogniskowania. Rozmieszczone w tej strefie naprzemiennie obszary korygujące wadę i powodujące rozogniskowanie krótkowzroczne, zapewniają wyraźne widzenie i jednoczesną kontrolę rozwoju wady.

Seria badań przeprowadzonych wśród dzieci w Hong Kongu udowodniła wysoką skuteczność soczewek z technologią D.I.M.S. w spowolnieniu krótkowzroczności średnio o 60% w porównaniu do standardowych soczewek jednoogniskowych. Spowolnienie progresji krótkowzroczności zaobserwowano także wśród dzieci, które przeszły z korekcji standardowymi soczewkami na korekcję nową metodą[3]. Te wyniki powinny zainteresować rodziców dzieci, które otrzymały diagnozę we wczesnym wieku i których wada z czasem będzie się pogłębiać. Maksymalne spowolnienie progresji krótkowzroczności to kluczowe działanie dla jakości przyszłego życia dziecka.

Co warto wiedzieć o nowej metodzie korekcji wzroku?

Obecnie u dzieci z krótkowzrocznością w celu spowolnienia rozwoju wady stosuje się metody takie jak zakraplanie niskostężeniową atropiną czy zakładane na noc ortokeratologiczne soczewki kontaktowe. Stosowane powszechnie jednoogniskowe soczewki okularowe co prawda korygują wadę, ale nie hamują jej postępu, a wręcz mogą pobudzać oko do szybszego rozrostu i pogłębiania wady. Soczewki z technologią D.I.M.S. działają inaczej. Mechanizm rozogniskowania krótkowzrocznego w peryferyjnych częściach siatkówki spowalnia rozrost gałki ocznej i w efekcie następuje wolniejsza progresja krótkowzroczności. Wszystko po to, by zminimalizować ostateczną wielkość wady i ryzyko wystąpienia skorelowanych z krótkowzrocznością chorób.

Jakie są główne zalety soczewek z technologią D.I.M.S.?

Główną zaletą korzystania z okularów z soczewkami D.I.M.S. jest to, że mogą one spowolnić progresję krótkowzroczności dziecka nawet o 60% w bezpieczny, łatwy i całkowicie nieinwazyjny sposób. Krótkowzroczność jest stanem postępującym, średnio 0,5D-1D rocznie, a wada pogłębia się nawet do ok. 20 roku życia wraz z rozrostem gałki ocznej.

Soczewki są dostępne w Polsce jedynie w certyfikowanych salonach optycznych, których listę znajdziesz tu: https://mamwzrokok.pl/ok-szukam-optyka/.

[1] Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial. British Journal of Ophthalmology. Published Online First: 29 May 2019. doi: 10.1136/bjophthalmol-2018-313739

[2] Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050.
Holden, Brien A. et al. Ophthalmology, Volume 123, Issue 5, 1036 - 104

[3] Lam CS, Tang WC, Lee PH, et al Myopia control effect of defocus incorporated multiple segments (DIMS) spectacle lens in Chinese children: results of a 3-year follow-up study British Journal of Ophthalmology Published Online First: 17 March 2021. doi: 10.1136/bjophthalmol-2020-317664

Źródło informacji: HOYA Vision Care

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE