Newsletter

Zdrowie i styl życia

Raport EPRS: choć rola mikrobiomu staje się coraz bardziej oczywista, brakuje regulacji w tym zakresie

21.02.2022, 11:33aktualizacja: 21.02.2022, 12:46

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

© European Union 2021 - Source : EP
© European Union 2021 - Source : EP
Chociaż rola mikrobiomu staje się coraz bardziej oczywista, brakuje przepisów unijnych w tym zakresie w kontekście zdrowia człowieka. Co więcej, prawo żywnościowe UE nie zawiera jeszcze przepisów dotyczących oceny bezpieczeństwa lub składu probiotyków w żywności – wskazano w raporcie EPRS.

W najnowszym raporcie Biura Analiz Parlamentu Europejskiego podkreślono, że mikrobiom – czyli ogół bakterii bytujących w ludzkim organizmie – jest niezbędny do życia ze względu swoje znaczenie w procesie trawienia, ale także dla regulacji hormonów, układu odpornościowego, a nawet zdrowia psychicznego. Relację człowieka i mikrobioty określono mianem "symbiotycznej".

"Mikrobiota jelitowa żywi się prebiotykami, takimi jak błonnik pokarmowy powszechnie występujący w zbożach, warzywach i orzechach. W zamian rozkładają one niezbędne składniki odżywcze i pomagają utrzymać infekcje na dystans. Ponadto wykazano, że mikrobiota jest kluczowym regulatorem osi jelita-mózg" – napisano.

Autorzy analizy stwierdzili, że "dieta, aktywność fizyczna, zabiegi medyczne i czynniki środowiskowe mogą wpływać na mikrobiom". "Istnieją przesłanki wskazujące na to, że szkodliwy wpływ na ludzki mikrobiom mogą mieć zmiany społeczne, które zaszły w ostatnich kilkudziesięciu lat, zwłaszcza w zakresie odżywiania, stylu życia i stosowania antybiotyków. Coraz bardziej prawdopodobne jest, że znaczny wzrost liczby zachorowań na wiele chorób niezakaźnych można przynajmniej częściowo przypisać zmianom w naszym mikrobiomie jelitowym. Z uwagi na to, że choroby niezakaźne stanowią obecnie ponad 70 proc. zgonów na świecie, stanowią one ogromne obciążenie dla systemów opieki zdrowotnej i gospodarek" – ocenili. Dodali, że "przynajmniej częściowo za wzrost liczby zachorowań na choroby niezakaźne może odpowiadać zmiana w spożyciu świeżej i przetworzonej żywności, a także zwiększone stosowanie dodatków do żywności, takich jak emulgatory i sztuczne słodziki".

Eksperci zwrócili uwagę, że "niektórzy lekarze przepisują dziś probiotyki jako lekarstwo na schorzenia żołądkowo-jelitowe i alergie, choć ich pełny potencjał zdrowotny nie jest jeszcze szeroko uznawany przez medycynę". "Faktycznie jednak probiotyki mogą mieć potencjał w leczeniu schorzeń takich jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, infekcje dróg oddechowych i kilku innych stanów patologicznych. Być może najbardziej intrygujące jest to, że mikrobiota jelitowa może wpływać na fizjologię i patologię mózgu poprzez >>oś jelitowo-mózgową<<. Probiotyki są nawet sugerowane jako alternatywa dla chemicznych środków dezynfekujących w szpitalach" – napisali.

W analizie przypomniano, że antybiotyki – choć skuteczne w zwalczaniu patogenów – mogą także zabijać niektóre pożyteczne bakterie w jelitach.

"Równowaga mikrobiomu jest delikatna, a przesunięcia w tej równowadze mogą pozostawić miejsce na pojawienie się pewnych typów bakterii, które - choć pomocne w małych ilościach - mogą nie być korzystne w większych. Niewłaściwe stosowanie i nadużywanie antybiotyków może mieć wiele potencjalnych skutków ubocznych. Co więcej, stałe i nadmierne przepisywanie antybiotyków może prowadzić do wykształcenia oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Oznacza to, że coraz częściej musimy sięgać po silniejsze antybiotyki o szerokim spektrum działania. W 2015 r. zgony spowodowane przez bakterie wielolekooporne były przyczyną ponad 33 tys. zgonów w Europie. Ostatnie badania sugerują, że przyszła walka z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe może obejmować metody oparte na probiotykach" – czytamy.

Według Biura Analiz PE, "aby zabezpieczyć przyszłość zdrowia publicznego, musimy szanować >>niewidzialne<< mikroorganizmy, które żyją z nami, a obecnie są w sporym stopniu ignorowane lub nawet nieświadomie krzywdzone". "Chociaż ich rola staje się coraz bardziej oczywista, nie istnieją obecnie żadne wytyczne, przepisy ani regulacje unijne dotyczące mikrobiomu w kontekście zdrowia człowieka. Co więcej, prawo żywnościowe UE nie zawiera jeszcze przepisów dotyczących oceny bezpieczeństwa lub składu probiotyków w żywności, ani tego, w jaki sposób przetwarzanie i spożywanie żywności może wpływać na mikrobiom człowieka. Aktualnie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności bada dowody naukowe dotyczące mikrobiomu i pracuje nad włączeniem ich do ocen regulacyjnych" – wskazano.

Zdaniem autorów raportów istnieje również "zapotrzebowanie na nowe narzędzia diagnostyczne zorientowane na mikrobiom w opiece medycznej". "Aby potencjalne korzyści z ukierunkowania na mikrobiom dotarły do społeczeństwa, UE powinna rozważyć standaryzację oraz ramy regulacyjne wspierające badania i innowacje. Badania te mają zasadnicze znaczenie dla dalszego zrozumienia procesów, które leżą u podstaw ludzkiego mikrobiomu oraz sposobów jego leczenia" – podsumowali.

Źródło informacji: EuroPAP News

 
 

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 21.02.2022, 11:33
Źródło informacji EuroPAP News
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ