Newsletter

Zdrowie i styl życia

Sektor produkcji owoców i warzyw z nową strategią i identyfikacją wizualną

16.10.2020, 13:00aktualizacja: 19.10.2020, 08:56

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw/Połowa sukcesu KZGPOiW
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw/Połowa sukcesu KZGPOiW
Dietetycy rekomendują, aby warzywa i owoce stanowiły połowę tego, co jemy. Potencjał stanowi użyteczność tej rekomendacji. 50% jest czytelniejsze niż 5 porcji. Połowa jest tak prosta, że daje szansę na skokowy wzrost świadomości roli warzyw i owoców w naszej diecie. Opracowania spójnej strategii komunikacji podjęło się kilkanaście organizacji producentów i przetwórców.

Projekt „Połowa Sukcesu” zainicjował Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jego celem jest synergia komunikacji osób i organizacji kreujących ofertę sektora dla konsumentów. Projekt realizuje agencja strategiczna INSPIRE smarter branding, a za opracowanie systemu identyfikacji wizualnej odpowiada agencja brandingowa Studio Otwarte.

„Komunikacja sektora będzie zmieniać percepcję: warzywa i owoce w dużych ilościach to jedzenie dla nielicznych, np. wegan, na: warzywa i owoce to jedzenie dla wszystkich, jedzenie dobre dla każdego człowieka. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. Ich ilość na talerzu będzie miernikiem zmian w naszym żywieniu. Postawiliśmy na talerz*, który lepiej niż Piramida Żywności i Żywienia upowszechni nasz przepis na zdrową dietę” - mówi Maciej Dolata, INSPIRE smarter branding.

„Stworzyliśmy system identyfikacji wizualnej dla promocji owoców, warzyw i ich przetworów. Dwa aspekty współpracy cieszą nas szczególnie. Pierwszy to wyjątkowość tego przedsięwzięcia. Sektor warzywno-owocowy jest niezwykle zróżnicowany, ale mimo tego udało się nam wszystkim stworzyć ciekawy, unifikujący język wizualny. Mamy identyfikację, która łączy nie pozbawiając różnic. Drugi aspekt to pozytywny wpływ na nawyki żywieniowe Polaków. Większa ilość warzyw i owoców to po prostu lepsze samopoczucie i zdrowie nas wszystkich” - mówi Mirosław Kliś, Studio Otwarte.

„W gronie organizacji branży owocowo-warzywnej ciężko pracowaliśmy przez ostatnie miesiące. Wiemy, że 50% w każdym naszym posiłku stanowić powinny warzywa i owoce. Owoce w formie jabłka, filiżanki owoców jagodowych czy soku. Chcemy popularyzować te zalecenia i zobaczyć, jak polskie owoce i warzywa zmienią życie Polaków” - mówi Paulina Kopeć, Unia Owocowa.

„Najciekawszy w tym całym pomyśle jest fakt synergii. Planujemy promowanie takiego super symbolu. Łatwo to sobie wyobrazić, uzmysłowić. Każdy z nas zrozumie, że te pół talerza powinny zająć zdrowe warzywa i owoce. Pół talerza i szklaneczka soku to świetny pomysł na rozwój branży i na zadbanie o nasze zdrowie” - mówi Paweł Eggert, Stowarzyszenie KZPA Aronia Polska.

Wypracowaliśmy naprawdę świetne rozwiązania. Jesteśmy w stanie poinformować konsumenta o walorach zdrowotnych, smakowych i wszystkich emocjach, które są związane ze spożyciem owoców i warzyw” – mówi Maciej Majewski, Stowarzyszenie Sady Grójeckie.

Liderzy zapowiedzieli integrację wokół wypracowanej komunikacji i wdrożenie nowej identyfikacji w realizowanych przez siebie działaniach. System będzie służył wszystkim działaniom informacyjno-edukacyjnym finansowanym ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, ale jest tak pomyślany, aby mógł z niego w przyszłości korzystać każdy gatunek.

„Wspólna strategia +Połowy sukcesu+ to świetny przykład do naśladowania. Zachęcam inne Fundusze, żeby współpracowały w podobny sposób - jednoczyły siły dla dobra polskich konsumentów i rolników” - mówi Agnieszka Falba-Gałkowska z Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej opinii na kanale Czas na polskie  
Prezentacja SIW na stronie polowasukcesu.pl

#PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Data publikacji 16.10.2020, 13:00
Źródło informacji Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP content” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ