Zdrowie i styl życia

Siarczan chondroityny skuteczniejszy niż leki przeciwzapalne w opóźnianiu rozwoju zapalenia stawu kolanowego

09.11.2015, 12:33aktualizacja: 09.11.2015, 12:33

SAN FRANCISCO - (BUSINESS WIRE) - Siarczan chondroityny wykazuje większą skuteczność niż lek przeciwzapalny (celekoksyb) pod względem opóźniania rozwoju zapalenia stawu kolanowego. Jest to główny wniosek z ostatniego badania przeprowadzonego z użyciem ilościowego rezonansu magnetycznego (Quantitative Magnetic Resonance; QMR). Przedstawił go Jean-Pierre Pelletier - ekspert w dziedzinie reumatologii i leczenia zapalenia stawów z Uniwersytetu w Montrealu (Kanada) - na oficjalnej konferencji prasowej podczas dorocznego zebrania członków Amerykańskiej Akademii Reumatologii w San Francisco w stanie Kalifornia.

Wspomniane badanie analizujące działanie siarczanu chondroityny i celekoksybu było randomizowanym badaniem wieloośrodkowym z grupą kontrolną przeprowadzonym metodą podwójnie ślepej próby. Omawiane badanie pt. MOSAIC trwało przeszło trzy lata i zostało przeprowadzone w pięciu ośrodkach medycznych w Quebec (Kanada) we współpracy z Bioiberica. Do badania dobrano 194 pacjentów cierpiących na zapalenie stawu kolanowego z zapaleniem błony maziowej, odczuwających ból o średnim nasileniu. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: pierwsza grupa otrzymywała 1 200 mg farmaceutycznego siarczanu chondroityny (wyprodukowanego przez Bioiberica) dziennie, natomiast druga grupa otrzymywała 200 mg celekoksybu (wyprodukowanego przez Pfizer) dziennie przez dwa lata. Pacjentów poddano trzem badaniom z użyciem QMR: na początku badania, po roku od rozpoczęcia badania oraz na koniec badania.

Stwierdzono wolniejszą progresję zapalenia stawu kolanowego u pacjentów przyjmujących siarczan chondroityny. W grupie tej zaobserwowano istotny statystycznie, mniejszy ubytek chrząstki po pierwszym roku leczenia w porównaniu z pacjentami, którzy otrzymywali lek przeciwzapalny. "Dane te dowodzą, że siarczan chondroityny może w dłuższej perspektywie opóźnić rozwój zapalenia stawów oraz że modyfikuje przebieg choroby" - zapewniał profesor Pelletier.

W badaniu oceniono także wpływ obu leków na bolesność, czynność, sztywność i opuchliznę stawu oraz na wysięk w stawie. Przeprowadzone analizy doprowadziły do wniosku, że oba rodzaje leczenia są równie skuteczne we wszystkich badanych obszarach, łagodząc objawy na poziomie ok. 50%. "Badanie potwierdziło, że oba leki są równie skuteczne, jeśli chodzi o leczenie objawów zapalenia stawów, przy czym siarczan chondroityny wykazuje dodatkową zaletę w postaci ochronnego wpływu na staw i większego bezpieczeństwa stosowania" - podsumował prof. Pelletier.

Wersja źródłowa komunikatu dostępna na businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20151106006039/en/

Źródło: Bioiberica

KONTAKT: