Zdrowie i styl życia

Szybsze i dokładniejsze wykrywanie leków powodujących reakcje alergiczne: wielka ulga dla pacjentów

19.09.2014, 11:42aktualizacja: 19.09.2014, 11:42

Leki stanowią jedną z podstaw leczenia wielu chorób. Jednakże u niektórych pacjentów mogą one wywoływać szkodliwe efekty, w tym niepożądane skórne reakcje polekowe (NSRP, ang. cutaneous adverse drug reactions (CADR)), stanowiące częstą formę alergicznej choroby skóry, która może w poważnym stopniu wpłynąć na jakość życia pacjentów.

KRAKÓW, Polska, 18 września 2014 r. /PRNewswire/ - Możliwości zdiagnozowania NSRP mogą się znacznie zwiększyć dzięki nowej metodzie, opracowanej przez grupę badaczy pod kierunkiem dra Grzegorza Porębskiego,  z Zakładu Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Uniwersytetu Jagiellońskiego (Kraków, Polska).

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20140918/706300)

Szybsza, bezpieczniejsza, dokładniejsza i szeroko dostępna

Ta nowa technika jest szybsza i dokładniejsza od istniejących metod, ponieważ pozwala na dokładne zidentyfikowanie leku wywołującego reakcję: "Pacjenci zazwyczaj przyjmują więcej niż jeden lek i nie daje się wyeliminować wszystkich leków jednocześnie. Teraz powstało nowe narzędzie, które udoskonala określenie przyczyn i w ten sposób umożliwia wykluczenie leku powodującego alergię. Może ono być użyte w odniesieniu do dużej ilości osób, u których pojawiają się tego typu reakcje" tłumaczy dr Porębski.

Metoda ta jest ponadto bezpieczniejsza, ponieważ nie wymaga kontaktu organizmu pacjenta z lekiem, gdyż wykorzystuje ona badanie in vitro próbki krwi. Kolejną zaletą jest to, że badanie to jest łatwe do przeprowadzenia i można je bez przeszkód udostępnić w przychodniach, w przeciwieństwie do innych metod, które są droższe i tym samym niedostępne dla wszystkich pacjentów.

Metodę tę badano w odniesieniu do leku, który jest szeroko stosowany w Europie - carbamazepine - i który jest przepisywany w przypadkach epilepsji, zaburzeń psychicznych oraz bóli neuropatycznych. Badanie to ma również potwierdzić skuteczność tej metody w stosunku do antybiotyków a nowe fazy obejmą inne leki.

Znaczenie tej nowej metody zostanie zaprezentowane na trzeciej edycji Skin Allergy Meeting (SAM) zorganizowanej przez Europejską Akademię Alergologii i Immunologii Klinicznej (European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI)) w Krakowie (Polska), od dzisiaj do soboty. Wiodący europejscy badacze i klinicyści z dziedziny alergii dermatologicznych zbierają się na SAM, aby podzielić się z uczestnikami swoją wiedzą z szerokiego zakresu tematów.

Więcej informacji na temat SAM 2014: http://www.eaaci-sam.org

Materiały prasowe znajdują się na stronie: https://hkstrategies.egnyte.com/fl/o17kH7dUCl/EAACI_SAM

REFERENCJE

1. Porębski, Grzegorz; Bosak, Magdalena. Cytotoksyczne badania diagnostyczne są skuteczne w odniesieniu do wywołanej lekami wysypki grudkowo-plamkowej (Cytotoxic Diagnostic Assays Are Effective In Drug-induced Maculopapular Exanthema). Przedstawione na SAM 2014, Kraków, Polska.

Źrodło: Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej (European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI))

KONTAKT:

Hill + Knowlton Strategies