Zdrowie i styl życia

Wystartował #FakeHunter Challenge PAP: internauci tropią fejki o szczepionkach

12.03.2021, 09:55aktualizacja: 12.03.2021, 10:31

Czy lekarz może zarobić na pandemii ponad 200 tys. zł w jeden miesiąc, czy szczepionki mRNA roznoszą covida, a może czy… amerykański startup produkuje salami z tkanek mięśniowych celebrytów - takie „informacje” weryfikują codziennie dziennikarze z zespołu #FakeHunter Polskiej Agencji Prasowej (fakehunter.pap.pl).

A teraz, w ten weekend, swoich sił w demaskowaniu nieprawdziwych informacji na temat szczepionek przeciw Covid-19 spróbować mogą internauci, którzy zgłosili się do rozpoczętego właśnie trzydniowego konkursu #FakeHunter Challenge/Szczepienia, organizowanego przez PAP w dniach 12-14 marca.

Konkursowi towarzyszy dwudniowy cykl rozmów i debat (transmitowanych na portalu http://pap-mediaroom.pl), podczas których eksperci (m.in. lekarze, naukowcy, dziennikarze) oraz aktorzy zaangażowani w kampanię szczepień opowiadają m.in. o tym, jak fake newsy wpływają na kształtowanie świadomości użytkowników internetu.

Ekspertami są m.in.: prof. Cyrille Cohen z Uniwersytetu Bar-Ilan - doradca ministra zdrowia Izraela ds. szczepionek przeciwko koronawirusowi, dr hab. Piotr Rzymski - biolog medyczny i środowiskowy, Anna Krzyszowska-Kamińska - specjalistka medycyny rodzinnej.

Z internautami spotkają się także online: prof. Filip M. Szymański - prezes Polskiego Towarzystwa Chorób Cywilizacyjnych, prof. Krzysztof Tomasiewicz - wiceprezes Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych, prof. Piotr Kuna - past prezes Polskiego Towarzystwa Alergologicznego oraz prof. Piotr Gałecki - konsultant krajowy w dziedzinie psychiatrii.

Pełna agenda wydarzeń: https://fakehunter.pap.pl/agendaII.

#FakeHunter Challenge to już druga edycja organizowanego przez PAP konkursu. Bierze w nim udział kilkadziesiąt osób pragnących nauczyć się tropienia fejków w sieci i weryfikowania informacji w oparciu o sprawdzone źródła.

W pierwszej kategorii konkursowej uczestnicy wyszukują potencjalne fake newsy z zakresu m.in. bezpieczeństwa i skuteczności szczepionek czy powikłań poszczepiennych. Drugi moduł rywalizacji to przygotowanie raportu weryfikującego, z podaniem wiarygodnych źródeł. Na zwycięzców czekają nagrody pieniężne: 6 tys. za pierwsze miejsce, 4 tys. - za drugie i 2 tys. zł - za trzecie.

Tropienie i weryfikacja informacji w sieci nie należy do zadań łatwych, zwłaszcza gdy autor fake newsa manipuluje inteligentnie: miesza kłamstwo z prawdą, zestawia nieporównywalne dane, wplata fragmenty wypowiedzi wyrwane z kontekstu itp. W takiej sytuacji oceniana musi być całość tekstu i jeżeli na podstawie zebranych dowodów i źródeł można wykazać, że zgłoszona treść sumarycznie wprowadza w błąd, ocenia się ją jako fałsz.

Zapraszamy na transmisję live z wydarzenia: http://pap-mediaroom.pl, już od godz. 9:50 w piątek 12 marca.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 12.03.2021, 09:55