AstraZeneca otrzymuje status Centrum Badawczo-Rozwojowego

08.09.2020, 15:08aktualizacja: 08.09.2020, 15:08

AstraZeneca Pharma Poland - logo
Innowacyjna firma biofarmaceutyczna umacnia swoją obecność na polskim rynku - decyzją minister rozwoju AstraZeneca otrzymała status Centrum Badawczo-Rozwojowego.

AstraZeneca, jako pierwsza globalna firma biofarmaceutyczna w Polsce, dołączyła do grona kilkudziesięciu przedsiębiorstw ze statusem Centrum Badawczo-Rozwojowego. Jest to przypieczętowanie dotychczasowego wkładu firmy w sektor R&D w Polsce i rozwój działalności B+R AstraZeneca w Polsce.

„Niezwykle cieszy mnie kontynuowanie współpracy z AstraZeneca – powiedziała Jadwiga Emilewicz, wicepremier i minister rozwoju. - Zaangażowanie firmy w Polsce świadczy o tym, że nasze działania mające na celu przyciągnięcie inwestycji są skuteczne. Właśnie takich inicjatyw potrzebuje polska gospodarka”.

„Grono przedsiębiorstw, które współpracują z polskim rządem i otrzymały status Centrum Badawczo-Rozwojowego stopniowo się powiększa, co stanowi bardzo pozytywny trend. Mam nadzieję, że inne firmy pójdą śladem AstraZeneca”– podkreśla Krzysztof Mazur, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju.

Polski rynek jest kluczowy dla AstraZeneca w obszarze R&D. Ubieganie się o status Centrum Badawczo-Rozwojowego było dla firmy naturalnym następstwem dotychczasowych działań, w tym rozmów prowadzonych między prezesem Leifem Johanssonem a premierem Mateuszem Morawieckim w styczniu br. w Davos, oraz funkcjonującym od lat w Warszawie Globalnym Centrum Operacyjnym Badań Klinicznych odpowiedzialnym za organizację i prowadzenie badań klinicznych nad nowymi cząsteczkami i lekami. Obszary terapeutyczne, w których prowadzone są badania kliniczne obejmują m.in. onkologię, choroby kardiologiczne i metaboliczne czy też choroby układu oddechowego.

„Chcemy jeszcze bardziej związać się z polskim ekosystemem innowacji i uczestniczyć, wraz z innymi partnerami i stroną publiczną, w tworzeniu wartości dodanej dla Polski i polskiej gospodarki w tym obszarze – mówi Alina Pszczółkowska, wiceprezes Zarządu AstraZeneca Pharma Poland. - Jesteśmy przekonani, że status Centrum Badawczo-Rozwojowego wesprze nasze działania i pozwoli osiągnąć znakomite rezultaty przede wszystkim z perspektywy pacjentów”.

Przyznawany przez ministra właściwego w sprawach gospodarki status Centrum Badawczo-Rozwojowego stanowi narzędzie wsparcia dla przedsiębiorstw specjalizujących się w B+R w konkretnych obszarach np. farmacja, medycyna, energetyka, produkcja maszyn górniczych czy sektor informatyczno-inżynierski. Wspólnym mianownikiem tych przedsiębiorstw jest sprzedaż wyników własnych prac B+R do gospodarki. Obecnie w Polsce status Centrum Badawczo-Rozwojowego otrzymało niespełna pięćdziesiąt podmiotów.

KONTAKT:

Piotr Najbuk