ATF (dawniej EKO FIUK) żąda od Newsweek sprostowania nieprawdziwych informacji

28.03.2017, 14:55aktualizacja: 28.03.2017, 14:55

Spółka jako nieprawdziwe wskazuje informacje zawarte w artykule pt. "Smród za stodołą" z dnia 6.03.2017 r. Opublikowany tekst ATF odbiera jako próbę zdyskredytowania i obniżenia pozycji biznesowej przedsiębiorstwa.

Autorzy artykułu wiele miejsca poświęcili działalności spółki, przytaczając argumenty wprowadzające w błąd opinię publiczną. ATF domaga się sprostowania nieprawdziwych informacji na temat nieprawidłowości na składowisku spółki, stwierdzających że:

- nie były sortowane śmieci,

- śmieci były sypane do dziury w ziemi,

- marszałek województwa zachodniopomorskiego odmówił wydania zezwoleń na przetwarzanie odpadów w kompostowni odpadów oraz wytwarzanie odpadów w związku z eksploatacją instalacji mechaniczno-biologicznego przetwarzania odpadów,

- nie posiadano instrukcji prowadzenia składowiska,

- otrzymano decyzje Ministerstwa Środowiska na przetwarzanie oraz wytwarzanie odpadów w następstwie pozaformalnych kontaktów z ministrem Janem Szyszko.

W rzeczywistości spółka od 20 lat prowadzi działalność gospodarczą z poszanowaniem obowiązujących regulacji prawnych, wdrażając nowoczesne i bezpieczne technologie. Zawartą w powyższym tekście prasowym nadinterpretację potwierdza stanowisko Związku Pracodawców Gospodarki Odpadami z dnia 17.03, w którym napisano "artykuł przedstawia całą sprawę w sposób wybiórczy. Brak w nim rzetelnego wyjaśnienia, że Minister Środowiska jako organ odwoławczy, zgodnie z kodeksem postępowania administracyjnego, ma prawo do wydania merytorycznego rozstrzygnięcia w sprawie".

Podobnie sprawę ocenia Ministerstwo Środowiska w oświadczeniu z dnia 7.03 stwierdzając: "W toku tego postępowania nie wywierano żadnych nacisków na osoby je prowadzące, ani osoby te nie utrzymywały bezpośrednich, tym bardziej osobistych, kontaktów ze stroną postępowania".

ATF jest firmą rodzinną, działającą w sektorze zagospodarowania odpadów od 1997 roku, zbudowaną wyłącznie w oparciu o polski kapitał, zatrudniającą ponad 100 pracowników. Dzięki skutecznie realizowanym inwestycjom z powodzeniem konkuruje na lokalnym rynku województwa zachodniopomorskiego z oddziałami międzynarodowych koncernów.

Pełna treść sprostowania jest dostępna po adresem: http://bit.ly/2oa4IfJ

Data publikacji 28.03.2017, 14:55