Davos/ Eksperci: usługi medyczne dynamicznie rozwijającym się obszarem globalnej gospodarki

24.01.2019, 16:40aktualizacja: 24.01.2019, 16:40

Światowe Forum Ekonomiczne w Davos (2)
Sektor usług medycznych jest jednym z najszybciej rozwijających się obszarów globalnej gospodarki – wskazywali eksperci, którzy wzięli udział w debacie w Domu Polskim w Davos, gdzie trwa Światowe Forum Ekonomiczne.

Zdaniem ekspertów, chodzi zarówno o nakłady inwestycyjne, tempo rozwoju oraz implementację najnowocześniejszych technologii.

Rosnąca potrzeba przeprowadzenia systemowych zmian, które zapewniłyby powszechny dostęp do wysokiej jakości opieki zdrowotnej, jest jednym z najważniejszych zagadnień poruszanych podczas Światowego Forum Ekonomicznego.

W trakcie debaty zorganizowanej przez PZU oraz Financial Times w polskim pawilonie eksperci rozmawiali o tym, jak w obliczu dynamicznego rozwoju nowoczesnych technologii może wyglądać przyszłość światowego rynku usług medycznych.

Prezes PZU Paweł Surówka, otwierając dyskusję zauważył, że "działalność związana z rozwojem usług medycznych jest jednym z najważniejszych obszarów wzrostu Grupy PZU".

"Jako największa instytucja finansowa w regionie Europy Środkowo-Wschodniej staramy się zadbać o bezpieczeństwo naszych klientów nie tylko w zakresie ich finansów, lecz także zapewnić im dostęp do najwyższej jakości opieki zdrowotnej" – zaznaczył prezes PZU.

Zwrócił uwagę, że obecnie Grupa przeprowadza testy wielu innowacyjnych projektów, dlatego PZU zaprosiło do dyskusji w Davos najwybitniejszych światowych ekspertów w dziedzinie ochrony zdrowia, aby wymienić się poglądami na temat poprawy dostępności usług medycznych.

Współzałożyciel oraz prezes Proteus Digital Health Andrew Thompson, będący specjalistą w dziedzinie nowoczesnej farmakologii wykorzystującej mikrochipy oraz rozwiązania mobilne w diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych, podkreślił, że jesteśmy obecnie świadkami największej przemiany technologicznej w dziejach medycyny.

"Zapewnienie dostępności usług medycznych w skali globalnej wymaga fundamentalnej zmiany, której kluczowym elementem jest rozwój nowych technologii. W perspektywie najbliższych kilku lat w obszarze ochrony zdrowia, technologia dostarczy nam rozwiązania, których dzisiaj nie jesteśmy jeszcze sobie w stanie wyobrazić" – ocenił Thompson.

Jego zdaniem, jednym z czynników odgrywających w tym zakresie kluczową rolę będzie dynamiczny rozwój mobilnego internetu, który ma ogromny potencjał do bycia akceleratorem przemian w obszarze opieki medycznej, podobnie jak w przeszłości stało się to w przypadku elektryczności.

Jak zaznaczył rektor Uniwersytetu Thomasa Jeffersona oraz prezes Jefferson Health Stephen Klasko, dla dalszego rozwoju medycyny istotne są trzy kluczowe aspekty: digitalizacja, globalizacja oraz robotyzacja.

"Sektor ochrony zdrowia, podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych gałęzi gospodarki, będzie dążył do digitalizacji oraz globalizacji. Co także istotne, musimy zdecydować, za jakie obszary opieki medycznej i kompetencje będą odpowiedzialni ludzie, a za jakie roboty" – podkreślił Stephen Klasko.

Wiceprezes Microsoft Healthcare Peter Lee, który jest światowym ekspertem w dziedzinie zastosowania technologii komputerowych oraz rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji w ochronie zdrowia, podkreślił w jak przełomowym momencie dla dalszego rozwoju usług medycznych obecnie się znajdujemy.

"Nigdy wcześniej, w całej historii ludzkości, nie tworzyliśmy technologii, która posiadałaby tak ogromny potencjał demokratyzacji dostępu do usług medycznych. W mojej opinii dyskusja, którą tutaj dzisiaj prowadzimy jest niezwykle istotna dla świata i nie mogłaby odbywać się w bardziej odpowiednim momencie" – zaznaczył Peter Lee.

Debata była jedną z inicjatyw zorganizowanych podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Domu Polskim, którego powstanie jest rezultatem wspólnych działań PZU oraz Banku Pekao. Stanowiło ono kolejny element kampanii #PolandCanDoNation, którego pierwszą odsłoną była konferencja zorganizowana przez PZU na początku października 2018 roku w Nowym Jorku.

49. Światowe Forum Ekonomiczne w Davos odbywa się od 22 do 25 stycznia. Do szwajcarskiego kurortu pod koniec stycznia co roku zjeżdżają światowi przywódcy polityczni, prezesi największych firm i organizacji pozarządowych oraz intelektualiści. Davos to nie tylko konferencja naukowa, ale także okazja do nieformalnych rozmów światowych liderów politycznych i biznesowych. Forum obejmuje kolacje i panele dyskusyjne dotyczące globalnych trendów społecznych i gospodarczych. Tematem przewodnim tegorocznego forum jest Globalizacja 4.0.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 24.01.2019, 16:40