Europejskie Forum Nowych Idei już za kilka dni

26.09.2016, 14:28aktualizacja: 26.09.2016, 14:28

"Przyszłość pracy. Realia, marzenia i mrzonki" - to hasło przewodnie 6. edycji EFNI, która już 28 września rozpocznie się w Sopocie. Żyjemy w czasach wielkich przewartościowań - społecznych, politycznych i kulturowych, które dotkną bezpośrednio każdego z nas. Najszybciej stanie się to na rynku pracy, podkreślają organizatorzy Forum.

Podobnie jak w poprzednich latach, uczestnicy EFNI będą analizować największe europejskie problemy, wyzwania, trendy w gospodarce. Co czeka świat i Europę? Jak Unia Europejska będzie działać po Brexicie - rozpadnie się czy wzmocni? Jakie są alternatywy dla europejskiej solidarności? Co czeka Europę, w tym Polskę, po wyborach w USA? - to tylko niektóre z tematów przewidzianych w agendzie EFNI 2016.

Wiodącym tematem Forum jest w tym roku przyszłość pracy. Roboty coraz częściej zastępują ludzi w produkcji, usługach a nawet na polu kultury. Mamy do tego podchodzić z optymizmem, czy z obawą? Czy duża cześć społeczeństwa przejdzie "na bezrobocie"? Jeśli tak, to skąd weźmie środki na utrzymanie? Jak możemy się do tego przygotować i jaka będzie w tym rola państw, a jaka biznesu?

Bogaty program

W trakcie 2,5-dniowego Forum odbędzie się ponad 60 godzin debat, a w każdej wezmą udział przedstawiciele świata nauki i biznesu, wybitnie eksperci z całego świata, reprezentanci organizacji społeczeństwa obywatelskiego oraz decydenci polityczni. Wśród panelistów są m.in.:

- Elmar Brok, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Parlamentu Europejskiego,

- Jerzy Buzek, przewodniczący Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii w Parlamencie Europejskim,

- Piotr Duda, przewodniczący Rady Dialogu Społecznego i NSZZ "Solidarność",

- Martin Ford, szeroko komentowany w USA przedsiębiorca, pisarz i futurolog z Doliny Krzemowej,

- Thomas E. Garrett, wiceprezydent Międzynarodowego Instytutu Republikańskiego (IRI),

- Marek Gróbarczyk, minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej,

- Ulrike Guérot, dyrektor European Democracy Lab,

- Johanes Hahn, komisarz UE ds. Europejskiej Polityki Sąsiedztwa i negocjacji akcesyjnych,

- Danuta Hübner, przewodnicząca Komisji Spraw Konstytucyjnych w Parlamencie Europejskim

- Steve Keen, kontrowersyjny ekonomista kwestionujący tradycyjną ekonomię, profesor Kingston University London,

- Jerzy Kwieciński, sekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju,

- Emma Marcegaglia, prezydent BusinessEurope,

- Ade McCormack, doradca ds. strategii cyfrowych z Wielkiej Brytanii,

- Nadiya Savchenko, deputowana Rada Najwyższa Ukrainy,

- Guy Standing, brytyjski ekonomista i specjalista w zakresie rynku pracy, profesor Uniwersytetu Londyńskiego,

- Frans Timmermans, pierwszy wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej,

- Marcin Zieleniecki, podsekretarz stanu i wiceminister w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej,

- Luca Visentini, sekretarz generalny Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych ETUC.

W programie Forum obok sesji plenarnych i klasycznych paneli znajdą się debaty okrągłego stołu, kontrapunkty, sesje w stylu TED, prezentacje raportów oraz liczne wydarzenia towarzyszące. Podczas EFNI odbędzie się polska premiera drukowanej wersji najnowszej książki Martina Forda "Świt robotów. Czy sztuczna inteligencja pozbawi nas pracy?". Została ona okrzyknięta bestsellerem przez "New York Times", a przez "FT" & McKinsey oraz "Forbes" określona mianem Biznesowej Książki Roku 2015.

Ciekawie zapowiada się dyskusja przedstawicieli mediów europejskich na temat pogłębiających się wśród państw członkowskich różnic w podejściu do tempa integracji europejskiej. Pracodawcy wraz ze związkowcami i politykami będą rozmawiać o postawach stron dialogu społecznego wobec wyzwań gospodarczych. Nie zabraknie także prezentacji idei i narzędzi, które mogą zrewolucjonizować biznes i sektor publiczny. O tym, jak w ciągu dwóch lat podwoić zysk każdej firmy, będzie opowiadał Garry Jacobs, amerykański doradca biznesowy, pisarz i naukowiec.

Program jest wypełniony wydarzeniami od rana do nocy. Już po 22.00 będą odbywały się "Rozmowy nocnych marków", czyli dyskusje z panelistami EFNI w kameralnej scenerii i mniej formalnej atmosferze.

Jednym z wydarzeń towarzyszących Forum jest Inicjatywa Bałtycka - debata na temat ratowania bałtyckiego ekosystemu i rozwoju portów oraz prezentacja raportu i dyskusja nt. łamania praw człowieka we współczesnych konfliktach zbrojnych.

Mieszkańcy Sopotu tradycyjnie zostaną zaproszeni do uczestnictwa w Zatokach Dialogu, gdzie będą mogli spotkać się z wybranymi gośćmi Forum.

Podczas kongresu odbędą się także trzy ceremonie wręczenia nagród: Emerging Market Champions - nagród Citi Handlowy dla liderów przedsiębiorczości - polskich firm wykraczających ze swoją działalnością poza granice kraju oraz podmiotów z rynków wschodzących, które z sukcesem inwestują w Polsce; wyróżnień Wizjonerzy 2016 „Dziennika Gazety Prawnej” dla menedżerów za biznesową wizję, determinację i odwagę oraz nagroda NEW@POLAND przyznawanej przez Związek Pracodawców Technologii Cyfrowych Lewiatan.

Europejskie Forum Nowych Idei

Europejskie Forum Nowych Idei to międzynarodowy kongres środowisk biznesowych z udziałem wybitnych przedstawicieli świata polityki, kultury, nauki i mediów. Organizowane jest od 2011 r. przez Konfederację Lewiatan we współpracy z BusinessEurope, Miastem Sopot oraz polskimi i międzynarodowymi firmami i instytucjami. Celem Forum jest wypracowywanie pomysłów na silną Europę i konkurencyjną gospodarkę, otwartą na trendy cywilizacyjne i technologiczne. Tegoroczna edycja EFNI odbędzie się w dniach 28-30 września w Sopocie, a jej hasłem przewodnim będzie "Przyszłość pracy. Realia, marzenia i mrzonki".

Więcej informacji: www.efni.pl

Patronat honorowy: Parlament Europejski

Partnerzy instytucjonalni: Grupa Pracodawców EKES, Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce, Rada Dialogu Społecznego

Strategiczni partnerzy medialni: "Dziennik Gazeta Prawna", Grupa Onet.pl

Partner Gali otwarcia: Bank Pekao S.A.

Partner Gali zamknięcia: MetLife

Partnerzy główni: BMW Group, Citi Handlowy, "Do Rzeczy", Fiat Chrysler Automobiles, "Forbes", France 24, Intel, „Newsweek”, Orange Polska, "Parkiet", POLITICO, Polskie Forum HR, Radio ZET, Związek Pracodawców Technologii Cyfrowych Lewiatan

Partnerzy wspierający: AMS, "Bloomberg Businessweek Polska", "Gazeta Wyborcza", Havas Media Group, IKEA, "Liberté!", LINKLEADERS, "My Company Polska", Polska Agencja Prasowa, "Puls Biznesu", Quatro Por Quatro, Rada Firm Rodzinnych Konfederacji Lewiatan, Radio TOK FM, "Warsaw Business Journal Observer", Związek Pracodawców Motoryzacji i Artykułów Przemysłowych

Partnerzy merytoryczni: Centrum Stosunków Międzynarodowych, European Council on Foreign Relations, Polityka Insight, Ośrodek THINKTANK, Global Compact Poland, Światowa Akademia Sztuki i Nauki