Newsletter

Fluidolat - nowy surowiec preparatów kosmetycznych opracowany na Politechnice Łódzkiej

21.12.2017, 12:27aktualizacja: 21.12.2017, 12:27

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Fluidolat to nazwa nowego komponentu opracowanego przez naukowców z Politechniki Łódzkiej, który może mieć zastosowanie w preparatach kosmetycznych, a także w przemyśle farmaceutycznym czy spożywczym. Jest to skroplona woda z roślin wraz z wszystkimi, zawartymi w nich cennymi substancjami lotnymi.

„W odróżnieniu od hydrolatu nasz komponent stanowi nośnik wyłącznie składników występujących w wykorzystywanym do jego pozyskiwania surowcu roślinnym. Fluidolat nie zawiera też wody technologicznej stanowiącej podstawę wszystkich hydrolatów” - mówiła PAP dr inż. Magdalena Sikora z Instytutu Podstaw Chemii Żywności PŁ.

Według niej, w ostatnich latach wzrasta zainteresowanie kosmetykami naturalnym i organicznymi. Ze względu na wymogi jednostek certyfikujących w ich recepturach zamiast wody coraz częściej stosuje się tak zwane „wody roślinne” czyli hydrolaty, które stanowią produkt uboczny destylacji z parą wodną, najczęściej suszonego materiału roślinnego.

Hydrolaty stosuje się m.in. do pielęgnacji twarzy i włosów czy jako komponenty np. toników, maseczek, płynów do kąpieli, szamponów i odżywek. Rosnące zapotrzebowanie na hydrolaty i ograniczona podaż tych surowców powodują nieustanne poszukiwanie surowców alternatywnych.

Takim nowym surowcem na rynku kosmetycznym, którego metoda pozyskiwania, jak również nazwa została zastrzeżona przez naukowców z Politechniki Łódzkiej jest fluidolat. To skroplona woda z roślin wraz z wszystkimi, zawartymi w nich cennymi substancjami lotnymi.

„Jest to komponent, który jest pozyskiwany w wyniku wykraplania lub resublimacji z czynnika suszącego jakim jest powietrze, w trakcie suszenia surowca roślinnego w obiegu zamkniętym, wymuszonym, wody zawartej w tymże surowcu, zawierającej jego składniki lotne” - opowiadała dr Sikora.

Łódzcy naukowcy opracowali zarówno ogólną metodę suszenia różnego rodzaju surowców, jak i posiadają kilka patentów dotyczących już konkretnych roślin m.in. lawendy wąskolistnej, ogórka, a obecnie są na etapie pozyskiwania komponentu w trakcie suszenia grzybów. „Chcemy również pozyskać aromat i składniki lotne grzybów spotykanych w lesie i wykorzystać je w kosmetykach lub w przemyśle spożywczym” - dodała.

Zdaniem dr Sikory różnica między fluidolatem a hydrolatem, jest taka, że w tym ostatnim pojawia się woda technologiczna, czyli doprowadzana jest woda z zewnątrz. „Natomiast w naszym surowcu są tylko te składniki, które znajdują się w roślinie, biologicznie aktywne, które potem przekładają się na aktywność preparatu, jeśli zastąpimy w nim wodę fluidolatem” - zaznaczyła.

Zaletą nowego komponentu jest także to, że pachnie on tymi składnikami, z których jest wydzielany. „To są przezroczyste ciecze, które jednak mają bardzo dobre cechy sensoryczne, zapachowe. Dodatkowym atutem tego typu surowców jest to, ze nie trzeba w niektórych przypadkach stosować syntetycznych zapachów w preparacie. Ten zapach nadawany jest właśnie przez te nasze komponenty” - wyjaśniła.

Jej zdaniem, innowacyjność tego rozwiązania polega na tym, że z rośliny nie tracimy tego, co ucieka w trakcie jej suszenia. Zioła się z reguły suszy, żeby je dalej wykorzystać, choćby w postaci mieszanek, czy do wytwarzania olejków eterycznych.

„W tym przypadku zostają nam zioła, które możemy dalej wykorzystać, a wyłapujemy z powietrza tego układu suszącego to, co się wydziela w trakcie suszenia, czyli to jest woda, którą chcemy usunąć z rośliny w trakcie suszenia, żeby ją stabilizować. Ta woda zawiera jednak składniki lotne, biologicznie aktywne, a to się przekłada na działanie oraz zapach, aromat, który pozostaje w tym naszym nowym komponencie kosmetycznym” - zaznaczyła ekspertka.

Według niej, fluidolat może być stosowany jako zamienniki wody w różnego rodzaju żelach, tonikach, preparatach do mycia włosów czy ciała, ale również jako składniki preparatów emulsyjnych, pielęgnacyjnych, ochronnych. Można go wykorzystywać również do innych celów m.in. w przemyśle farmaceutycznym czy spożywczym.

„Jest to oferta surowców szczególnie pożądanych w dobie kiedy jesteśmy zainteresowani tym co naturalne - naturalnymi kosmetykami czy żywnością nie przetworzoną. To jest odpowiedź na zapotrzebowanie rynku” - podsumowała dr inż. Magdalena Sikora.

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
POBIERZ WIDEO
Wideo do bezpłatnego wykorzystania w całości (bez prawa do edycji lub wykorzystania fragmentów)
Data publikacji 21.12.2017, 12:27
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Pozostałe z kategorii

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ