IX EKF w Sopocie: także w erze postcyfrowej najważniejsze jest dobro klientów

05.06.2019, 16:58aktualizacja: 05.06.2019, 16:58

IX EKF w Sopocie
W wirtualnej rzeczywistości dokonuje się coraz więcej transakcji i udziela coraz więcej kredytów, jednak wciąż najważniejszym wyzwaniem dla banków pozostaje dobro i bezpieczeństwo klientów – przekonywali uczestnicy debaty „Czy jesteśmy gotowi na erę postcyfrową?”, którą zorganizowano podczas IX Europejskiego Kongresu Finansowego w Sopocie.

Technologie cyfrowe stały się strategicznym priorytetem każdego przedsiębiorstwa – wynika z badania Accenture Technology Vision, przeprowadzonego wśród przedstawicieli kadry zarządzającej biznesem oraz IT na całym świecie. 94 proc. respondentów uznało, że w ciągu ostatnich trzech lat tempo wprowadzania innowacji technologicznych w ich organizacjach znacznie przyspieszyło.

Dyrektor zarządzający Accenture Technology w Polsce Jacek Borek zwracał uwagę na potrzebę sprostania przez firmy oczekiwaniom „cyfrowych” konsumentów i partnerów biznesowych. Wskazywał też na takie wyzwania, jak efektywność pracy oraz intensywność szkoleń pracowników, aby wykorzystywać ich kreatywność.

Istotna jest też umiejętność wykorzystywania tzw. rynku chwili, a więc szybkie przedstawianie najbardziej atrakcyjnej w danym momencie oferty, już „spersonalizowanemu klientowi”.

Jacek Borek podkreślał, że zwłaszcza młode pokolenie konsumentów jest skłonne kupować „tu i teraz, i to szybko”, a przy tym niechętnie robi to w tradycyjnych sklepach. Nie ma też oporów w korzystaniu z kart płatniczych.

Ekspert rynku finansowego Bartłomiej Nocoń ocenił, że jesteśmy świadkami rewolucji rynkowej, w tym znacznego przyspieszenia i zwiększenia handlu poprzez internet. „W ciągu minuty sprzedaje się na jednym z portali internetowych w Chinach produkty o wartości 14,5 mln dolarów” – powiedział.

„Konsument zmienił swoje nawyki dzięki temu, że technologia cyfrowa wkroczyła do codziennego życia. Korzystamy z urządzeń, które są non stop podpięte do sieci, praktycznie nie rozstajemy się z urządzeniami mobilnymi i jesteśmy zawsze dostępni” – zauważył. W jego ocenie, w przyszłości klienci nawet nie będą musieli „klikać”, aby zatwierdzić transakcję. „Być może będziemy mrugali i płatność zostanie dokonana. Taka jest perspektywa rewolucji, która dokonuje się na naszych oczach” – stwierdził.

Prezes Banku ING Banku Śląskiego Brunon Bartkiewicz podkreślił, że „najważniejsza pozostaje troska o interes klienta, a technologia jest narzędziem”.

Porównał obecną sytuację do obaw naszych przodków przed elektrycznością. „Nie możemy się bać prądu elektrycznego, bo dzisiaj bez niego nie wyobrażamy sobie życia. Podobnie za parę lat wszyscy nie będziemy sobie wyobrażać życia bez zdalnych urządzeń” – ocenił.

Dyrektor Departamentu Rozwoju Aplikacji Sprzedażowych i Wsparcia w PKO BP Marcin Dzienniak zauważył, że banki już teraz „są tam, gdzie są ich klienci”. „Gdy sprzedaż przeniosła się do internetu, to zaczęliśmy tworzyć serwisy internetowe. Później narodziła się bankowość mobilna. Więc gdy patrzę na erę postcyfrową, to wyobrażam sobie, że gdy nasi klienci zaczną przebywać coraz częściej w rzeczywistości wirtualnej, to my również tam będziemy, i będziemy im sprzedawać kredyty na przykład na miecze dla Wiedźmina” – dodał Marcin Dzienniak.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO