MSZ: wiceminister Kacperczyk na szczycie gospodarczym w Indiach (komunikat)

12.01.2015, 14:36aktualizacja: 12.01.2015, 14:36

- MSZ informuje:

Indie postrzegane są przez Polskę jako jeden z najbardziej perspektywicznych i dynamicznie rozwijających się rynków. Wierzę, że tak liczna delegacja polskich firm i przedstawicieli administracji w Gujaracie przełoży się na intensyfikację stosunków miedzy naszymi krajami – powiedziała wiceminister Katarzyna Kacperczyk, która 10 stycznia spotkała się z wiceministrem spraw zagranicznych Indii Navtejem Singhiem Sarną podczas odbywającego się w Indiach Globalnego Szczytu Vibrant Gujarat.

Wiceminister Kacperczyk, która wraz z wicepremierem i ministrem gospodarki Januszem Piechocińskim przewodniczyła delegacji ponad 20 polskich firm, podkreśliła, że Polska i Indie mają sobie wiele do zaoferowania. Zwróciła uwagę na możliwości współpracy w takich branżach jak energetyka, górnictwo, innowacyjne technologie i przemysł obronny. W trakcie spotkania rozmówcy zgodzili się co do potrzeby wzmocnienia współpracy i zorganizowania w najbliższym czasie ponownych konsultacji politycznych. Rozmawiano także o możliwościach reformy ONZ.

Wiceminister spotkała się również z dr. Gyanendrą Nath Singhiem, dyrektorem indyjskiego urzędu Central Drugs Standard Control Organistion. Spotkanie poświęcone było współpracy w zakresie rejestracji produktów leczniczych. Dr Singh zapewnił, że polskie firmy mogą liczyć na wsparcie indyjskiej administracji rządowej. W imieniu prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych Grzegorza Cessaka wiceminister Kacperczyk przekazała stronie indyjskiej zaproszenie do złożenia wizyty w Polsce.

Wiceszefowa MSZ wspólnie z premierem Piechocińskim spotkała się również m.in. z premierem Indii, Narendrą Modim, oraz premier rządu stanu Gujarat Anandiben Patel.

Obecnie Indie są czwartym partnerem handlowym Polski w Azji. Polsko-indyjska wymiana handlowa wyniosła w 2013 r. 1,96 mld USD. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania indyjskich firm, głównie z sektora prywatnego, inwestowaniem w Polsce. Na koniec 2012 r. skumulowana wartość indyjskich inwestycji w naszym kraju osiągnęła wartość 92 mln USD. Łączne zaangażowanie kapitałowe polskich firm w Indiach wyniosło na koniec 2012 r. 217,5 mln USD. Indie są w Azji drugim najważniejszym rynkiem docelowym dla inwestycji z Polski.

Szczyt Vibrant Gujarat jest najważniejszym szczytem biznesowym w Indiach odbywającym się co dwa lata od 2003 r. Jego inicjatorem był ówczesny premier stanu Gujarat i obecny premier Indii, Narendra Modi. W tegorocznej edycji udział wzięło 101 krajów i 10 tys. osób. 18 delegacjom przewodniczyli ministrowie gospodarki lub spraw zagranicznych (m.in. sekretarz stanu USA John Kerry). Obecni na szczycie byli również SG ONZ Ban Ki Moon i szef Banku Światowego Jim Yong Kim. Krajami partnerskimi Szczytu były w tym roku: Australia, Kanada, Japonia, Holandia, Singapur, RPA, Wlk. Brytania i USA.

kom/ ksi/

Data publikacji 12.01.2015, 14:36