Najważniejszy oddolny program dla polskich przedsiębiorców wyróżniony przez Cluster World i World Smart City Forum z USA w Krynicy

18.09.2017, 11:18aktualizacja: 18.09.2017, 11:18

<p class="MsoNormal" style="margin-bottom: .0001pt; line-height: normal;">Narodowy Program Rzeczypospolitej Polskiej - POLSKA 3.0 rozwija kluczowe projekty w kraju i pomaga rozwijać polskie innowacje.

Program Polska 3.0 został wyróżniony w Krynicy-Zdroju za tworzenie w Polsce oddolnie ekosystemu innowacyjności, wsparcie regionów i przede wszystkim skuteczne działanie na rzecz przywrócenia żeglugi śródlądowej w Polsce.Polska 3.0 wraz z prawie 4 tys. przedsiębiorstw, ekspertami, kapitanami, specjalistami ds. ekologii, transportu, logistyki, wspólnie pracowali nad programem systemowego rozwoju żeglugi śródlądowej w Polsce. Polska 3.0 działała na rzecz zintegrowanego transportu i przywrócenia żeglugi jeszcze zanim istniały jakiekolwiek plany krajowe, a temat nie budził zainteresowania mediów. Obecnie wspiera działania MGMiŻŚ. Program wpisuje się w krajowe i europejskie plany finansowania, pozwalając Polsce skorzystać z bezzwrotnych środków na rozwój zintegrowanych sieci transportowych.Polska 3.0 to największy program dla polskiej gospodarki od kilkudziesięciu lat, a zarazem spójny plan rozwoju, oparty o potencjał przemysłowy kraju, innowacyjność i konkurencyjną pozycję Polski w UE. W ramach Polski 3.0 połączono najważniejsze projekty infrastrukturalne, których brak, jest obecnie czynnikiem w znacznej mierze hamującym rozwój gospodarczy Polski.Program Polska 3.0 nigdy nie był finansowany zewnętrznie. Został on zainicjowany przez Ogólnopolski Klaster Innowacyjnych Przedsiębiorstw i skupione w nim przedsiębiorstwa, których jest ponad 3700, począwszy od MŚP i czołowych polskich start-upów po największe polskie firmy, w tym firmy rodzinne. Klaster podzielony jest na kilka sektorów gospodarki. W ramach programu klastrowego PL 3.0 powstały takie innowacje jak Migam, Flaris, rozwiązania smart city i inteligentnego transportu czy Blumil.Program Polska 3.0 skupia kilkadziesiąt projektów gospodarczych, które w oparciu o działanie w ekosystemie, tworzą spójny program polskiej gospodarki. Pioniersko zainicjowała transportowe wykorzystanie tranzytowego położenia Polski oraz budowę największego w EU Centrum Logistycznego na Śląsku, które stanie się naszym krajowym zagłębiem logistyki, biznesu i przemysłu i stworzy ponad 70 000 nowych miejsc pracy.„To Centralny Okręg Przemysłowy na miarę XXI wieku. W oparciu o klastrową Polskę 3.0 można tworzyć doliny przemysłowe i klastrowe” - zaznaczył wicepremier Mateusz Morawiecki w trakcie tegorocznego Forum Ekonomicznego.

Data publikacji 18.09.2017, 11:18
Źródło informacji Ogólnopolski Klaster Innowacyjnych Przedsiębiorstw