NuScale Power ogłasza wzrost mocy oddawanej modułu NuScale Power Module™ o kolejnych 25%; dodatkowe rozwiązania dla elektrowni

10.11.2020, 16:59aktualizacja: 10.11.2020, 17:02

Jak pokazują najnowsze analizy, NuScale Power Module™ może zwiększyć moc oddawaną do 77 MWe.

PORTLAND, Oregon –(BUSINESS WIRE)– firma NuScale Power ogłosiła dzisiaj wyniki analiz i prac w zakresie inżynierii wartości z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi do testowania i modelowania, zgodnie z którymi każdy moduł NuScale Power Module™ (NPM) może wytwarzać o 25% więcej energii, uzyskując maksymalnie 77 MWe na moduł (brutto), co we flagowej 12-modułowej elektrowni daje łączną moc 924 MWe. Ponadto NuScale wprowadza elektrownie o mniejszych rozmiarach składające się z czterech (łączna moc ok. 308 MWe) albo sześciu modułów (łączna moc ok. 462 MWe).

„Nasi inżynierowie jeszcze raz udowodnili, że technologia NuScale odznacza się najwyższą klasą, pozwalając na oszczędność i elastyczność dla klienta na poziomie dotychczas niespotykanym na rynku energii jądrowej, bez żadnego uszczerbku na bezpieczeństwie naszych konstrukcji, które jest niezrównane - powiedział John Hopkins, prezes i dyrektor generalny NuScale. - Swym nowym rozwiązaniem NuScale potwierdza czołową pozycję w wyścigu o komercjalizację małych reaktorów modułowych”.

Zgodnie z założeniami zwiększenie mocy oddawanej 12-modułowego małego reaktora jądrowego NuScale o dodatkowych 25% pozwoli na obniżenie bieżących nakładów inwestycyjnych („overnight capital cost”) z 3600 USD za KW do 2850 USD za KW. Co więcej, obecny rozmiar skalowalnej 12-modułowej elektrowni sprawi, że stanie się ona realną konkurencją dla reaktorów o mocy liczonej w GW. Zwiększenie mocy oddawanej uzyskano bez większych zmian w technologii NPM.

Mniejsze reaktory zapewnią klientom NuScale większą elastyczność pod względem rozmiaru, mocy oddawanej, bieżącej eksploatacji i kosztów. Ponadto będą posiadały innowacyjną i uproszczoną konstrukcję zajmującą mniej przestrzeni, skracając czas trwania (harmonogram) budowy i zmniejszając koszty. Dzięki nowemu rozwiązaniu NuScale może wyjść naprzeciw szerszej grupie potrzeb klientów, włączając w to małe sieci energetyczne na wyspach czy potrzeby społeczności żyjących poza zasięgiem sieci, jak również obiekty przemysłowe i państwowe. Może ono również stanowić zamiennik elektrowni węglowych, ułatwiając klientom przestrzeganie wymogów emisyjnych.

Zwiększenie poziomu maksymalnej mocy reaktora podlega procesowi regulacyjnemu. W związku z tym w 2022 r. NuScale ma złożyć wniosek o zgodę (Standard Design Approval) do amerykańskiego urzędu dozoru regulacyjnego (Nuclear Regulatory Commission).

Jako pierwsze do oferty NuScale wprowadzone zostaną elektrownie cztero- i sześciomodułowe, choć dostępne będą również inne konfiguracje. Rozwiązania oparte na małych reaktorach są konkurencyjne pod względem oszczędności i bazują na wiodącej w branży technologii NPM. Ponadto ich bezpieczeństwo zostało zatwierdzone przez Nuclear Regulatory Commission. Podobnie do flagowej elektrowni NuScale nowe, mniejsze konfiguracje w dalszym ciągu będzie można stosować w skalowalnych elektrowniach z zachowaniem wszystkich funkcji, parametrów i mocy niespotykanych w innych małych reaktorach modułowych. Pierwszy moduł NuScale zostanie oddany do użytku w 2027 r.

NuScale Power

Spółka NuScale Power opracowała nową modułową elektrownię jądrową opartą o reaktor lekkowodny do wytwarzania energii elektrycznej, ogrzewania sieciowego, odsalania i innych zastosowań korzystających z ciepła technologicznego. Przełomowy projekt małego reaktora modułowego (SMR) obejmuje w pełni fabrycznie wytworzony NuScale Power Module™ zdolny do generowania 77 MW energii elektrycznej przy pomocy bezpieczniejszej, mniejszej i skalowalnej wersji technologii reaktora wodnego ciśnieniowego. Skalowalny projekt NuScale - elektrownia, która może zawierać do 12 niezależnych modułów zasilających, oferuje korzyści zeroemisyjnej energii i wiąże się z mniejszymi zobowiązaniami finansowymi niż obiekty jądrowe o mocy liczonej w GW. Większościowym inwestorem w NuScale jest Fluor Corporation, światowa spółka inżynieryjna, zaopatrzeniowa i budowlana z 60-letnimi tradycjami w dziedzinie komercyjnej energetyki jądrowej.

Siedziba NuScale znajduje się w Portland w Oregonie, a jej biura w Corvallis (Oregon), Rockville (Maryland), Charlotte (Północna Karolina), Richland (Waszyngton) oraz w Londynie (Anglia). Śledź na Twitterze: @NuScale_Power, Facebook: NuScale Power, LLC, LinkedIn: NuScale-Power i Instagramie: nuscale_power. NuScale posiada nowe logo, markę i stronę internetową. Zapraszamy do zapoznania się z krótkim materiałem filmowym.

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20201110005452/en/

Źródło: NuScale-Power

KONTAKT: