Pobierz materiał i Publikuj za darmo

"Określenie 'innowacyjny' jest dzisiaj mocno nadużywane, gdyż w wielu przypadkach produkt tak opisywany nie spełnia kryteriów wynalazku. Natomiast uzyskanie patentu potwierdza nowatorskie, oryginalne rozwiązanie problemu technicznego, a to plasuje PiLab w wąskim gronie polskich spółek high-tech" - mówi Krystian Piećko, założyciel PiLab, twórca unikatowej na skalę globalną technologii.
Tymczasem Polski Urząd Patentowy od lat stoi na stanowisku, że patentowanie oprogramowania blokuje innowacyjność. Efekt jest taki, że duże korporacje patentują swoje rozwiązania przez Europejski Urząd Patentowy, walidują go i sprzedają chronione prawem licencje w Polsce. Polskie firmy rzadko decydują się na taką procedurę. Konsekwencją jest brak ochrony prawnej polskiej własności intelektualnej, podczas gdy światowi giganci IT patentują swoje rozwiązania na potęgę. W ubiegłym roku pozycję lidera na tym rynku utrzymał IBM - amerykański urząd patentowy przyjął ponad 8 tys. jego zgłoszeń.
"Chcemy być pierwszą polską spółką, która w modelu licencyjnym oferuje na globalnym rynku rozwiązania klasy enterprise" - mówi Paweł Wieczyński, prezes zarządu PiLab. Kierowana przez niego spółka intensywnie inwestuje zasoby w badania i rozwój, a uzyskane wyniki konsekwentnie patentuje budując portfolio praw własności intelektualnej (IP), aby w przyszłości czerpać z niego zyski.
Jednocześnie PiLab z powodzeniem komercjalizuje swoją autorską technologię, a klienci spółki, wśród których są m.in. Bank Zachodni WBK i TUiR Warta, potwierdzają wartość biznesową patentów. Takie podejście wciąż jest jednak rzadkością w polskim sektorze IT.
Choć Polacy wygrywają olimpiady matematyczne i zasilają szeregi zespołów programistycznych międzynarodowych gigantów, to w 2016 roku Polska odnotowała największy wzrost zgłoszeń patentowych w sektorach elementów mechanicznych i transportu. W odróżnieniu od pozostałych państw europejskich, najbardziej aktywne w patentowaniu są u nas nie przedsiębiorstwa, lecz ośrodki badawcze.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 16.05.2017, 12:00 |
Źródło informacji | PiLab |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Rozszerzona odpowiedzialność producenta to wyzwanie dla producentów, samorządów, branży odpadowej i recyklerów PAP
Dla nas najważniejszym elementem ostatnich dni i tygodni jest rozszerzona odpowiedzialność producenta, ponieważ dotyka ona całego obiegu materiałowego: od producentów, przez samorządy, branżę odpadową, po recyklerów – podkreślił Kamil Majerczak, CEO PreZero w Polsce, podczas XXXIV Forum Ekonomicznego w Karpaczu.- 15.09.2025, 11:41
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu - wiodąca platforma dialogu
Ponad 6 tysięcy gości przyjechało na XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu, które odbyło się w dniach 2-4 września 2025 roku. Przez trzy dni przedstawiciele polityki, biznesu, ekonomii, nauki i kultury z ponad 50 krajów świata debatowali o najważniejszych wyzwaniach współczesności, koncentrując się wokół hasła przewodniego tegorocznego Forum: „Czas transformacji - jaka będzie Europa przyszłości?”.- 15.09.2025, 11:40
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Fundacja Instytut Studiów Wschodnich
-
Image
Maczfit i smaki dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci zapachy i smaki, które przenoszą nas do beztroskich lat dzieciństwa. Wystarczy je przywołać, by znów poczuć się jak dziecko - siedzące przy kuchennym stole i czekające na ulubione danie przygotowane z sercem przez mamę czy babcię. Aromat drożdżowych racuchów unoszący się w kuchni, kremowy budyń z cynamonem jedzony prosto z rondelka, gorąca zupa pomidorowa czy makaron z truskawkami i śmietaną - właśnie takie dania zapamiętujemy na całe życie. Są częścią naszych historii i rodzinnych tradycji.- 15.09.2025, 10:46
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Maczfit
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ