Siarczan chondroityny skutecznym lekarstwem na zwyrodnienie stawu kolanowego

08.06.2016, 13:19aktualizacja: 08.06.2016, 13:19

- Siarczan chondroityny okazał się być równie skuteczny jak lek przeciwzapalny (NLPZ) celekoksyb. - Pacjenci przyjmujący lek codziennie przez okres 6 miesięcy, wykazali dobrą tolerancję siarczanu chondroityny w dawce 800 mg podawanej doustnie. W trakcie całego okresu prowadzenia badań, nie zgłoszono żadnych poważnych skutków ubocznych powiązanych z przyjmowaniem leku.

Wyniki nowych badań klinicznych, przeprowadzonych w pełnej zgodności z najnowszymi wytycznymi EMA (Europejska Agencja Leków) wykazały, iż siarczan chondroityny ogranicza ból oraz prowadzi do poprawy sprawności w stopniu znacznie wyższym niż stosowanie terapii placebo u pacjentów cierpiących na zwyrodnienie stawu kolanowego (OA).

LONDYN, 13 czerwca 2016/PRNewswire/ - Przedstawiciele IBSA, w trakcie Europejskiego Kongresu Reumatologicznego (EULAR 2016), zaprezentowali wyniki nowego wieloośrodkowego, randomizowanego badania klinicznego fazy III z podwójnie ślepą próbą oraz podwójnym pozorowaniem o nazwie CONCEPT (od ang. badanie chondroityny w porównaniu z celekoksybem i placebo).

Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160607/376534LOGO

Badanie kliniczne zostało przeprowadzone w pełnej zgodności z najnowszymi wytycznymi EMA w 16 ośrodkach badawczych znajdujących się w Belgii, Czechach, we Włoszech, w Polsce oraz Szwajcarii, objęło 603 pacjentów cierpiących na zwyrodnienie stawu kolanowego. Celem badania było potwierdzenie skuteczności oraz bezpieczeństwa przypisywania pacjentom wysokooczyszczonego siarczanu chondroityny w porównaniu z terapią placebo oraz celekoksybem jako najwyższym standardem, przez okres 6 miesięcy.

Wyniki zaprezentowane przez prof. dr. hab. n. med. Reginstera, profesora epidemiologii, zdrowia publicznego oraz ekonomiki zdrowia (Uniwersytet w Liege, Belgia), w trakcie towarzyszącego sympozjum IBSA "Jakie leczenie należy stosować przy długotrwałej terapii zwyrodnienia stawu kolanowego" (http://www.ibsa-international.com/eular2016/) pokazały, iż dwa podstawowe kryteria, tj. obniżenie indeksu czynnościowego Lequesne'a oraz redukcja dolegliwości bólowych w skali VAS, okazały się być statystycznie znaczące (p

Data publikacji 08.06.2016, 13:19
Źródło informacji PR Newswire