W 2019 roku PKP S.A. postawiła na ekologię

07.01.2020, 12:43aktualizacja: 07.01.2020, 12:43

Stacje ładowania samochodów elektrycznych, budowa ekologicznych Innowacyjnych Dworców Systemowych i modernizacja obiektów historycznych - tego rodzaju inwestycje PKP S.A. realizowała w 2019 roku. W kolejnych latach spółka nadal planuje projekty z zastosowaniem ekologicznych i nowoczesnych technologii.

W 2019 roku PKP S.A. postawiła na ekologiczne rozwiązania w realizacji inwestycji.

PKP S.A. buduje Innowacyjne Dworce Systemowe - nowe, parterowe budynki z zastosowaniem takich proekologicznych rozwiązań, jak panele fotowoltaiczne, odzysk wody deszczowej do spłukiwania toalet, oświetlenie LED czy pompy ciepła.

Innowacyjne Dworce Systemowe są tańsze w utrzymaniu od tradycyjnych obiektów dworcowych o kilkadziesiąt procent. IDS-y służą już podróżnym m.in. w Nasielsku, Mławie, Strzelcach Krajeńskich, Sędziszowie Małopolskim, Oświęcimiu, Pomiechówku czy w Ciechanowie. Niebawem udostępniony zostanie pasażerom nowo wybudowany dworzec w Czeremsze, w woj. podlaskim. W fazie projektowania i budowania jest jeszcze 35 takich obiektów. Do 2023 roku ma ich być w Polsce 40.

Docelowo przy tych obiektach ma się pojawić usługa car-sharingu. Flotę stanowić będą samochody elektryczne, które pozwolą pasażerom pokonać tzw. ostatnią milę do miejsca docelowego.

Projekt Innowacyjnych Dworców Systemowych jest częścią realizowanego od 2016 roku Programu Inwestycji Dworcowych. W jego ramach część obiektów jest budowanych na nowo, a część modernizowanych. Te ostatnie dotyczą często budynków o znaczeniu historycznym. Standardem stały się ogrzewane poczekalnie czy toalety.

PKP S.A. buduje również stacje ładowania samochodów elektrycznych ecoMOTO. Projekt realizowany jest we współpracy z KZŁ Bydgoszcz i PKP TELKOL. Stacje o mocy 22 kW są wyposażone w dwa gniazda ładowania oraz system zabezpieczeń. Dzięki projektowi ma zwiększyć się dostępność aut elektrycznych, co ma zachęcić kierowców do wybierania tego rodzaju transportu.

Projekt rozpoczął się w 2018 roku. Do dzisiaj udało się uruchomić osiem punktów ładowania przy dworcach: Katowice, Katowice Ligota, Gliwice i Częstochowa, Opole Główne, Wrocław Główny, Warszawa Wschodnia i Bydgoszcz Główna. Docelowo takich punktów ma być 10.

Proponowane przez spółkę rozwiązania przyciągają pasażerów, co najlepiej widać w liczbach. W latach 2015 - 2018 liczba osób podróżujących przy pomocy transportu kolejowego wzrosła o 30 milionów.

Data publikacji 07.01.2020, 12:43
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP