PPK w samorządach – eksperckie rozmowy PAP

23.11.2020, 14:00

PPK w samorządach – grafika
Serwis Samorządowy PAP uruchomił cykl „PPK w samorządach – eksperckie rozmowy PAP”, wyjaśniający prawne i praktyczne aspekty wdrażania Pracowniczych Planów Kapitałowych.

Z nowym rokiem Pracownicze Plany Kapitałowe wchodzą w ostatnią fazę wdrażania - do systemu dołączą m.in. pracownicy sektora finansów publicznych. A to oznacza, że w urzędach samorządowych zbliża się gorący okres związany z wyborem instytucji zarządzającej PPK, podpisaniem umów czy tworzenie pierwszych list uprawnionych pracowników.

Dlatego Serwis Samorządowy PAP uruchomił cykl „PPK w samorządach – eksperckie rozmowy PAP”. Podczas rozmów eksperci PZU TFI będą przedstawiać prawne i praktyczne aspekty wdrażania Pracowniczych Planów Kapitałowych, odpowiedzą też na pytania przesyłane przez pracowników administracji samorządowej.

1 stycznia wejdzie w życie nowa ustawa Prawo zamówień publicznych, która dla jednostek samorządu terytorialnego oznacza konieczność częstszego organizowania przetargów. Dotyczy to również zawierania umów o zarządzenie Pracowniczymi Planami Kapitałowymi w przypadku zamówień, których wartość przekracza progi unijne.

W ramach cyklu odbędzie się pięć rozmów:

17 listopada, godz. 10:00
PPK w samorządach – jak uniknąć dodatkowych obowiązków

23 listopada, godz. 14:00
PPK w samorządach – jak sprawnie wprowadzić Plany

30 listopada, godz. 14:00
Bezpłatny serwis do obsługi PPK – w czym pomaga i jak go obsługiwać

3 grudnia, godz. 14:00
PPK – jak dobrze wybrać zarządzającego

15 grudnia, godz. 14:00
PPK w pytaniach i odpowiedziach

Wszystkie rozmowy będą transmitowane na https://samorzad.pap.pl

Eksperci będą odpowiadać online na pytania zarejestrowanych uczestników, dlatego każdorazowo będziemy podawać link do rejestracji. Pytania można także przesyłać już teraz na adres samorzad@pap.pl.

---

Pracownicze Plany Kapitałowe to element trzeciego filaru emerytalnego. Ich celem jest systematyczne gromadzenie oszczędności przez uczestnika PPK z przeznaczeniem na wypłatę po osiągnięciu przez niego 60. roku życia.

Partnerem cyklu „PPK w samorządach – eksperckie rozmowy PAP” jest PZU TFI.

---

Webcast  pt. „PPK w samorządach – jak uniknąć dodatkowych obowiązków?”

Jak należy szacować wartość zamówienia przy Pracowniczych Planach Kapitałowych? Kto odpowiada za wdrożenie PPK w samorządach? M.in. na te pytania odpowiadał Jakub Pyszyński, dyrektor Biura Prawnego TFI PZU podczas rozmowy z Serwisem Samorządowym PAP.

---

Webcast  pt. "PPK w samorządach – jak sprawnie wprowadzić Plany"

O konieczności zabezpieczenia budżetu na prowadzenie PPK, potrzebie wyłonienia reprezentacji pracowniczych oraz dostosowania systemu kadrowo-płacowego do prowadzenia PPK – m.in. takie zagadnienia, podczas drugiego spotkania w ramach „PPK w samorządach – eksperckie rozmowy PAP” poruszył Mirosław Tarczoń, ekspert ds. Pracowniczych Planów Kapitałowych w TFI PZU.

Uczestnicy debaty:

• Jakub Pyszyński

dyrektor Biura Prawnego TFI PZU/uczestnik webcastu "PPK w samorządach – jak uniknąć dodatkowych obowiązków"
  • Mirosław Tarczoń

ekspert ds. Pracowniczych Planów Kapitałowych w TFI PZU/uczestnik webcastu "PPK w samorządach – jak sprawnie wprowadzić Plany"

Partner merytoryczny

• Image