VI edycja konkursu #FakeHunter Challenge – Wojna Informacyjna

18.11.2022, 10:00

PAP - #FakeHunter Challenge, grafika
Tematem przewodnim VI edycji konkursu (18-19 listopada br.) była "Wojna Informacyjna", czyli dezinformacja obejmująca sferę polityczną, militarną, gospodarczą, dyplomatyczną oraz energetyczną.

Do konkursu #FakeHunter Challenge zaprosiliśmy wszystkich, którym zależy na propagowaniu idei dostępu do wiarygodnych i rzetelnych informacji, a w szczególności uczniów szkół podstawowych, szkół średnich, studentów i społeczność ukraińską.

Codziennie jesteśmy narażani na niebezpieczeństwo związane z fałszywymi i zmanipulowanymi treściami dotyczącymi działań militarnych, politycznych, gospodarczych i ich następstw. Jest to szczególnie ważne teraz, gdy za naszą wschodnią granicą toczy się wojna i każdego dnia jesteśmy świadkami rosyjskiej agresji na Ukrainę. Skala fake newsów mających na celu wywołanie niepokojów społecznych, wzbudzenie lęków i paniki na świecie, rozprzestrzenia się jak wirus.

Dlatego chcemy walczyć z dezinformacją!

FH _ grafika

Uczestnicy konkursu #FakeHunter Challenge mogli rywalizować w trzech konkurencjach:

Pierwsza konkurencja - Polowanie na fake newsy, polega ka na wyłapywaniu w sieci nieprawdziwych informacji.

W drugiej konkurencji #FakeHunter BrainStorm liczyła się kreatywność, otwartość na nowe rozwiązania i perspektywiczne myślenie. Czekaliśmy na Wasze pomysły, które mogłyby wzbogacić i udoskonalić nasz serwis factcheckingowy pod kątem merytorycznym, funkcjonalnym czy technicznym.

Trzecia konkurencja, to propozycja dla młodzieży ze szkół średnich #FakeHunter – Edu Masters. Zadaniem zespołów klasowych było przygotowanie i przesłanie prezentacji w formie elektronicznej pod hasłem: „Nie nabieram się na fake newsy”. Prace zespołowe skupiały się m.in. na charakterystyce najgroźniejszych lub najczęstszych form dezinformacji z jakimi młodzież ma dziś do czynienia w sieci.

Atrakcyjne nagrody pieniężne, rzeczowe i bezpłatne warsztaty dla szkół.

Nagrody dla najlepszych w konkurencji - Polowanie na fake newsy: I miejsce - 8 tys. zł, II miejsce - 6 tys. zł, III miejsce - 3 tys. zł

Nagroda za najciekawszy pomysł w konkurencji - #FakeHunter BrainStorm: iPad

Nagrody dla trzech zespołów klasowych w konkurencji #FakeHunter – Edu Masters: warsztaty z projektowania 3D przeprowadzone przez ekspertów z Centralnego Domu Technologii.

Dodatkowo dla pierwszych dwudziestu szkół, które napisały na adres fakehunter@pap.pl zorganizujemy bezpłatne warsztaty z weryfikacji informacji. Wśród ekspertów prowadzących zajęcia będą specjaliści z portalu #FakeHunter, którzy na co dzień zajmują się weryfikacją fałszywych i zmanipulowanych informacji publikowanych w sieci.

Zwycięzców konkursu poznamy 25 listopada o godz. 12:00.

EKSPERCKIE SPOTKANIA PAP

Wojna informacyjna w sieci - jakie przekazy propagandowe i dezinformacyjne stosują Rosjanie i jak się przed nimi bronić? Kto wygrywa tę wojnę w sieci? Dzieci i młodzież – jak radzić sobie z emocjami i gdzie szukać pomocy?

Wśród rozmówców znaleźli się: dziennikarze, korespondenci zagraniczni, analitycy i eksperci zajmujący się sprawami międzynarodowymi oraz weryfikacją informacji. Rozmawialiśmy m.in. o dezinformacji inspirowanej i prowadzonej przez Kreml, propagandzie rosyjskich władz skierowanej do swoich obywateli, aktualnym stanie wojny i spodziewanym przełomie w tej wojnie.

AGENDA SPOTKAŃ EKSPERCKICH

PIĄTEK (18.11.2022)
10:00 - Michał Marek, założyciel Fundacji Centrum Badań nad Współczesnym Środowiskiem Bezpieczeństwa, doktorant WSMiP Uniwersytetu Jagiellońskiego
10:50 - Przemysław Czarnek, minister edukacji i nauki
11:00 - dr Jewhen Fedczenko, znany ukraiński komentator, dziennikarz i nauczyciel akademicki, współzałożyciel serwisu fact-checkingowego StopFake
12:00 - debata o rosyjskiej dezinformacji na użytek wewnętrzny i za granicą z: Anną Dyner - analityczką ds. Białorusi i polityki bezpieczeństwa Federacji Rosyjskiej, Tomaszem Kułakowskim - dyrektorem w Agencji PR Hub oraz Robertem Pszczelem,  byłym dyr. biura NATO w Moskwie.
13:00 - Marek Budzisz, ekspert ds. Rosji i obszarów postsowieckich

SOBOTA (19.11.2022)
10:00 - Piotr Żochowski, analityk Ośrodka Studiów Wschodnich
11:00 - Dorota Minta, jedna z najbardziej znanych i aktywnych polskich psychologów