Kazachstan zachęca Polskę do inwestycji m.in. w transporcie i w branży metalowej

16.06.2017, 15:38aktualizacja: 16.06.2017, 15:38

Logistyka i transport, branża rolno-spożywcza i metalowa to priorytetowe kierunki współpracy Kazachstanu z zagranicznymi przedsiębiorcami, w tym z Polski. Kazachstan to świetne miejsce dla inwestycji - przekonuje kazachski resort gospodarczy.

"Priorytetowe kierunki współpracy Kazachstanu z Polską, jeśli chodzi o rozwój gospodarczy, to logistyka i transport, m.in. budowa kolei. Ważną dziedziną jest również rozwój przemysłu rolno-spożywczego oraz branża metalowa. W tym obszarze Kazachstan będzie chętnie widział inwestycje z innych krajów, w tym udział w nich polskich przedsiębiorców" - powiedział wiceminister gospodarki narodowej Kazachstanu Serik Żumangarin podczas spotkania z polskimi dziennikarzami na Astańskim Forum Ekonomicznym.

"Wzrost gospodarczy w 2017 r. wyniesie ponad 5 procent. Niskie poziomy ropy naftowej i gazu na rynku nie odbiją się negatywnie na kondycji gospodarki. Plany są bardzo optymistyczne" - podkreślił wiceminister, tłumacząc, że Kazachstan ma plan na pobudzenie gospodarki nie tylko w okresie krótkoterminowym, ale również w perspektywie najbliższych kilkunastu lat. "Nawet, gdy ceny ropy spadały poniżej 30 USD za baryłkę, wzrost gospodarczy w Kazachstanie był dodatni i oscylował wokół poziomu 0,5 proc." - zaznaczył.

Kazachstan ma ogromne zasoby tradycyjnych paliw energetycznych, których eksport wciąż jest głównym źródłem dochodu państwa. Na tradycyjnych paliwach oparta jest również część energetyki, jednak - jak mówił Żumangarin - ma się to zmienić. Kazachstan wychodzi z ofertą rozwoju alternatywnych źródeł energetycznych, szerokiego wykorzystania technologii wiatrowej, solarnej czy biomasy. W tym celu zaprasza do siebie zagranicznych inwestorów. (PAP)

nno/ cyk/ js/

Data publikacji 16.06.2017, 15:38