Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie organizowane w celu podnoszenia świadomości na temat rodzimych potraw oraz wspierania lokalnych restauracji. W festiwalu, trwającym od 3 do 26 listopada, wzięło udział 400 restauracji z 219 miast. Restauracje przygotowały dwie wersje trzydaniowego menu w cenie 69 lub 99 zł. W karcie pojawiły się zarówno potrawy regionalne, takie jak między innymi: warmińskie dzyndzałki, jak również historyczne nawiązujące do działalności XIX wiecznego kucharza Jana Szyttlera.
Jak podkreśla Krzysztof Żurek, szef kuchni w restauracji „Trzy Rybki” w Hotelu Starym:
„Tegoroczna edycja festiwalu cieszyła się znacznie większym zainteresowaniem niż ubiegłe. Być może wpływ na to miała większa rozpoznawalność akcji. Goście szczególnie chętnie odwiedzali nasz lokal w weekendy, a z ich dobrą reakcją spotkał się turbot bałtycki w panko z sosem sardelowym i pieczoną kapustą z kminkiem. Rosnąca popularność akcji wskazuje, że kuchnia polska jest wciąż atrakcyjna dla znacznej rzeszy odbiorców” - dodaje.
Rozpropagowanie Tygodnia Kuchni Polskiej wsparli blogerzy, influencerzy, patroni medialni oraz ambasadorzy restauratorzy, między innymi: Bogdan Gałązka, senior szef i współwłaściciel „Stolica Cafe”, Adrian Gabryszak, szef kuchni w „M15”, Krzysztof Żurek, szef kuchni w restauracji „Trzy Rybki” w Hotelu Starym, Kamil Urbanik, szef kuchni w restauracji „Dwie Rzeki”, Paweł Powroźnik, szef kuchni w restauracji „P jak Pysznie”, Daniel Dąbrowski z restauracji „Pałac i Folwark Galiny” oraz Wojciech Klimas, szef kuchni w restauracji „Klimat”.
Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Polskiej dostępnych jest na stronie: https://tydzienkuchnipolskiej.pl.
Patronami medialnymi akcji są: Przegląd Gastronomiczny, Wirtualna Polska, Poradnik Restauratora, Restauracja, Papaja, HorecaTrends, Portal Spożywczy, Szef Kuchni, FoodService, Horecanet oraz Nowości Gastronomiczne.
O Tygodniu Kuchni Polskiej
Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się od 2018 w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO, Polskich Skarbów Kulinarnych. Co roku w okolicach 11 listopada z okazji Święta Niepodległości goście mają okazję spróbować specjalnie przygotowanego trzydaniowego menu. Celem akcji jest promocja kuchni polskiej oraz wsparcie lokalnych restauracji.
Źródło informacji: Makro Cash
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 28.11.2023, 11:46 |
Źródło informacji | Makro Cash |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
VII edycja Nagrody PAP im. Ryszarda Kapuścińskiego - konkurs dla dziennikarzy, którzy cenią rzetelność, zaangażowanie i profesjonalizm PAP
To jest po prostu wyjątkowa nagroda o wyjątkowym prestiżu. No i przede wszystkim organizator, Polska Agencja Prasowa i patron Ryszard Kapuściński. To jest coś dla chyba dla każdego reportera bardzo, bardzo znaczącego - podkreśla Bartłomiej Sabela, laureat zeszłorocznej edycji.- 25.08.2025, 09:00
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Polska Agencja Prasowa
-
Image
Szlakiem zamków Vinalopó: historyczna podróż w czasie niedaleko Alicante
Dolina Vinalopó w prowincji Alicante kryje w sobie prawdziwe skarby średniowiecznej architektury, które przeniosą Cię w fascynującą podróż przez wieki burzliwych dziejów Hiszpanii. Ten wyjątkowy region, nazywany Rutą de los Castillos del Vinalopó, oferuje niezapomniane doświadczenia dla miłośników historii i malowniczych krajobrazów. Strategiczne położenie doliny, która od wieków stanowiła naturalny szlak komunikacyjny między wybrzeżem a wnętrzem półwyspu, sprawiło, że powstało tu imponujące skupisko potężnych fortyfikacji o ogromnym znaczeniu historycznym.- 20.08.2025, 13:04
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Your Rent
-
Image
Polacy kochają festiwale. Oto ranking najgłośniejszych wydarzeń lata
Męskie Granie, Pol’and’Rock, Open’er... a może Jarocin? Które letnie festiwale muzyczne zapadają nam w pamięć i generują największy szum w sieci? Nowy raport biletyna.pl przynosi zaskakujące odpowiedzi - i pokazuje, że Polacy naprawdę kochają festiwale.- 20.08.2025, 09:00
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Biletyna
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ