Nauka i technologie

Forum w Karpaczu: innowacje medyczne - od medycyny pola walki do ekologii

09.09.2024, 14:05aktualizacja: 09.09.2024, 14:48

PAP/ Kadr z filmu
Kwestie zdrowotne na stałe wpisały się w program wydarzeń gospodarczych. Nie dziwi więc fakt, że temat innowacji medycznych gościł podczas tegorocznego Forum Ekonomicznego w Karpaczu (3-5 września 2024 r.) na łamach nie tylko dedykowanej ścieżki zdrowotnej tzw. Forum Ochrony Zdrowia, ale przewijał się również w dyskusjach o obronności i bezpieczeństwie regionu i kraju, o środowisku naturalnym oraz o procesach digitalizacji.

Michał Kępowicz, członek zarządu i dyrektor ds. Relacji Strategicznych w Philips Polska, podsumowując cykl debat poświęconych trendom w technologiach medycznych wskazywał na potrzebę zwiększania - w skali całej Europy - wsparcia inwestycyjnego dla innowacji, aby z poziomu 2,3 proc. PKB zbliżać się do współczynnika osiąganego w USA (3,2 proc.) czy Korei Południowej, gdzie przeznacza się na nie 5 proc. PKB.

„Warto inwestować w zdrowie, bo ogólne straty ponoszone przez państwa Europy z powodu chorób cywilizacyjnych sięgają tysięcy miliardów euro. Co roku na kontynencie 3,5 mln osób rezygnuje ze względów zdrowotnych z aktywności zawodowej” - podkreślał Michał Kępowicz.

Według niego, coraz większe znaczenie w ochronie zdrowia ma transformacja gospodarki z modelu tradycyjnego na zielony, niskoemisyjny.

„Z deklaracji dyrektorów szpitali, z którymi rozmawialiśmy w Karpaczu, wynika, że liderzy ochrony zdrowia w Polsce coraz bardziej są przekonani do tej transformacji. A to oznacza przejście na zielone przetargi, tak aby w postępowaniach zakupowych uwzględniano kryteria prośrodowiskowe” - powiedział Michał Kępowicz.

Jak podkreślił, również sam Philips poważnie angażuje się w „zieloność” i w swojej działalności operacyjnej stał się neutralny pod względem śladu węglowego. Koncern rozwija też i oferuje szpitalom rozwiązania pozwalające oszczędzać zasoby naturalne oraz energię elektryczną, jak również zmniejszać negatywny wpływ placówek medycznych na otoczenie.

Podczas Forum w Karpaczu omawiano również wykorzystanie innowacji, których znaczenie wzrosło w związku z agresją Rosji na Ukrainę i zagrożeniami dla pokoju w innych częściach świata. Również Philips - jak zauważył Michał Kępowicz - od momentu inwazji podjął działania na rzecz wsparcia zdrowia mieszkańców Ukrainy, przekazując m.in. mobilne urządzenia diagnostyczne dla szpitali polowych.

„Wiele rozwiązań pomyślanych dla wojska - jak mobilne systemy do rezonansu i tomografii, kombajny diagnostyczne czy kieszonkowe ultrasonografy podłączane do smartfona - mogą służyć nie tylko wojsku, ale też cywilnym służbom ratunkowym w sytuacji katastrof czy wypadków” - powiedział przedstawiciel Philips Polska.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo